Méltatlanul elfeledett süteményről van szó, pedig nem bonyolult elkészíteni. Igaz, nem tartozik a gyorsan elkészülő édességek közé. Mégis megéri elkészíteni, mert az ízhatás remek, és garantáltan besöpörjük az elismerő hümmögéseket, ha megkínáljuk vele ismerőseinket. Leírom, én hogyan készítem. (Az adagok egy 27x27 cm-es tepsire vannak megadva.)
Hozzávalók:
a piskótához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg (por)cukor
- 3 evőkanál méz
- 4 tojás
- 1 cs. van. cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 citrom (a héja fog kelleni, ezért érdemes bio citromot venni)
a citromos mázhoz:
- citromlé
- porcukor (fontos, a sima kristálycukor nem jó, mert nem lesz szép kenhető mázunk)
- egy kevés olaj
- víz
a csokis "rácshoz":
- csoki (étcsokoládé, tejcsoki, Mikulásról, húsvétról maradt csokik, bármit használhatunk)
- vaj
![]() |
Citromos rácsos félhold |
Elkészítése:
Két tálra lesz szükségünk. Válasszuk szét a tojásokat, az egyik tálba a fehérje, másikba (ez legyen nagyobb méretű) a sárgája menjen. A sárgájához adjuk az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot. Először a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a másik tálban lévő keveréket is habos állagúra, közben tegyük bele a mézet is, és keverjük össze ezt is robotgéppel. Óvatosan forgassuk bele a kemény habot több részletben a tojássárgás keverékbe (hogy ne "törjük össze a habot"), reszeljük bele a citrom héját. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, és keverjük össze, míg egynemű masszát nem kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 27x27 cm-es) öntsük, és kicsit egyengessük el a masszát, ha nem terül szét magától.
180 fokos előmelegített sütőbe tegyük kb. 20 percre. Végezzünk tűpróbát! Ha elkészült, hagyjuk kihűlni a tésztát, ezután jöhet a citromos máz. Kb. 10 dkg porcukorhoz adjunk 1 kanál olajat, 1 kanál meleg vizet, és 3 kanál citromlevet. Azért nem tudok pontos adagokat, mert az állagán lehet javítani, ha nem tudunk belőle krémesen kenhető állagot kikeverni. Ha megvan a megfelelő állag, akkor kenjük a kihűlt tészta tetejére, simítsuk el a lehető legegyenletesebben.
Ha megszáradt a máz, akkor lobogó víz fölött olvasszunk fel egy csokimikulást/csokinyulat, vagy fél tábla csokoládét, és 5 dkg vajat. Villával csorgassuk rá a citrommázas tészta tetejére össze-vissza.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése