Eredetileg egy családi recept alapján készült meggyes pite volt a mostani próbálkozás. Kicsit kiegészítettem, és muffin formákban sütöttem meg. Az eredménnyel elégedett vagyok, nem lehet elrontani.
Hozzávalók (kb. 12 db nagyobb muffinhoz):
- 4 tojás
- 150 g vaj
- 30 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 1 van. cukor
- 150 g gyümölcscukor (vagy sima cukor)
- fahéj
- gyümölcs (nálam meggy)
- mandulaszeletek
- muffinpapír
![]() |
Ne tegyük túlságosan tele a muffinformát, mert a tészta megnő a sütés közben. Ez pont a határeset, legközelebb én is kicsivel kevesebbet teszek bele. |
Elkészítés:
A vajat felolvasztom. Addig egy tálban összekeverem a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot és fahéjat. Egy másik tálban habosra keverem a tojásokat a cukorral. A tojásos tálba öntjük az olvadt vajat, elkeverjük, majd hozzáöntjük a lisztes keveréket. Jól elkeverjük. A tésztát a muffin papírokba adagoljuk, de ne tegyük tele, mivel a tészta megduzzad a sütőben. A tetejére jöhet a gyümölcs és a mandulaszeletek. Ügyeljünk rá, hogy így, a mandulával, gyümölccsel a tetején, maximum a muffinpapír tetejéig érjen a kreálmány, különben túlságosan túlduzzadja a papírt, és elveszti a muffinformát.![]() |
Lehetőleg egy rácsra tegyük ki hűlni a muffinokat, hogy ne "izzadjanak be". |
Tipp!
Először tehetünk egy kis adag tésztát a formákba, majd erre rá pár szem gyümölcs és mandula, majd megint tészta és a tetejére ismét gyümölcs és mandula. Ha a tetejére teszünk, mutatósabb lesz, ha középre is teszünk, még gyümölcsösebb lesz. Középre tehetünk még csokireszeléket is.
190 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és egy rácsra tegyük ki a muffinokat hűlni, hogy ne "izzadjanak be".
![]() |
Sokféle gyümölccsel készíthetjük, én most meggyel sütöttem. |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése