Nem tudom, hogy miért, de mostanában az unalmas hétköznapokon csak úgy beugranak a hétvégi étel- és süteményötletek. Így volt ez a mostani, idő-, energia- és idegeskedésspórolós sütkérezős terveimmel. Egy pudingos, barackos kelt tésztás péksütemény képe ugrott be egyik nap, amit ma megvalósítottam. A kísérletezésnek hála egy kinézetre tökéletes darabot is sikerült csinálni, aminek a legtetejére tettem a barackszeleteket. Ezt ajánlom másoknak is, mert így nem bír szétnyílni az összehajtogatott tésztabatyu teteje.
Hozzávalók (6 darabhoz):
- 1 db kelt tészta vagy vajas tészta (én most utóbbiból csináltam)
- 1 csomag vaníliás puding
- 3 evőkanál gyümölcscukor
- 500 ml tej
- barack(befőtt)
- fahéj
- vaj vagy margarin a kenéshez
Elkészítés:
Kivesszük a hűtőből a tésztát, és óvatosan kigörgetjük. Elkészítjük a vaníliás pudingot (én sima fehér cukor helyett gyümölcscukrot használtam), majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben gyújtsuk be a sütőt 210-220 fokra, és vágjuk vékony szeletekre a barackot (vagy barackbefőttet). A 6 darab batyuhoz nekem 1 egész barack elég volt egy barackbefőttből. Ha kihűlt a puding, akkor vágjuk 6 egyenlő négyzetre a tésztát, kenjük meg a tetejét vékonyan vajjal. A közepére oszlassuk el a pudingot, hajtsuk fel batyuként a négy sarkát, kicsit nyomkodjuk össze a csúcsát. Kenjük le pici olvasztott vajjal, majd a batyu tetejére rakjunk 1-2 szelet barackot, és szórjuk meg kis fahéjjal.
Mehet a sütőbe, kb. 15 perc alatt el is készül.
Elkészítési idő összesen 1 óra (a puding hűlési idejét beleszámolva).
Tipp!
Leveles tésztába lehet tenni virslit is ketchuppal, ezt felgörgetni, szintén 15 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat kívánok!
![]() |
A jobb felső sarokban lévő volt az első ötletem, de úgy tűnik, ez volt a helyes verzió - a barack miatt a sütés közben nem bírt szétnyílni a batyu teteje. |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése