Ugrás a fő tartalomra

Jajj, Neked, ha nincs internetbankod!

A napokban kapják kézhez azt az értesítőt a diákhitelüket visszafizetők, amelyben tájékoztatják őket a 2015-ös havi törlesztőrészletek összegéről. Egyben arra is figyelmeztetik az embert, hogy egy jogszabály* értelmében január 5-ig kell utalni az év első részletét (a többit pedig minden hónap 12. napjáig). De mi a helyzet akkor, ha ez az év első munkanapja is egyben?

Úgy érzem, a Diákhitel Központnál valószínűleg valaki, és főleg a jogszabályt megalkotó "rendkívül képben lévő személy" nem gondolta át, hogy ahhoz, hogy tartani lehessen a jogszabály szabta határidőt idén, internetbankkal kell rendelkezni, vagy se iskolába, se dolgozni ne menjen az ember 5-én. Sokan dolgoznak 8:00 és 16:00 között, pont akkor, amikor be lehetne sétálni egy bankba, és elindítani a tranzakciót. Ugyanis, ha délután 4 után indít valaki egy utalást, az bizony már csak másnap teljesül, 8 előtt meg nincsenek nyitva a bankok. Mivel idén január 2-a is szünnap, ezért 2015. első munkanapja, amikor utalást teljesíteni lehet, az január 5-e lesz. Még egy megoldás van, ha még decemberben elutaljuk a 2. részletet. Kérdés, hogy ezt a központban hogy fogják tudni kezelni (egyik ismerősöm előtörlesztésénél is kutyultak össze-vissza).

Nyilván nem hatalmas kamatokról beszélünk, de akkor is egy újabb kis bosszúság. Azért remélem a Diákhitel Központ szemet huny majd a pár napos késések felett. Én pedig jól félretettem az említett levelet...

*a hallgatói hitelrendszerről szóló a 293/2014. (XI.26.) Kormányrendelettel módosított 1/2012. (I.20.) Kormányrendelet 14.§

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…