Ugrás a fő tartalomra

Jajj, Neked, ha nincs internetbankod!

A napokban kapják kézhez azt az értesítőt a diákhitelüket visszafizetők, amelyben tájékoztatják őket a 2015-ös havi törlesztőrészletek összegéről. Egyben arra is figyelmeztetik az embert, hogy egy jogszabály* értelmében január 5-ig kell utalni az év első részletét (a többit pedig minden hónap 12. napjáig). De mi a helyzet akkor, ha ez az év első munkanapja is egyben?

Úgy érzem, a Diákhitel Központnál valószínűleg valaki, és főleg a jogszabályt megalkotó "rendkívül képben lévő személy" nem gondolta át, hogy ahhoz, hogy tartani lehessen a jogszabály szabta határidőt idén, internetbankkal kell rendelkezni, vagy se iskolába, se dolgozni ne menjen az ember 5-én. Sokan dolgoznak 8:00 és 16:00 között, pont akkor, amikor be lehetne sétálni egy bankba, és elindítani a tranzakciót. Ugyanis, ha délután 4 után indít valaki egy utalást, az bizony már csak másnap teljesül, 8 előtt meg nincsenek nyitva a bankok. Mivel idén január 2-a is szünnap, ezért 2015. első munkanapja, amikor utalást teljesíteni lehet, az január 5-e lesz. Még egy megoldás van, ha még decemberben elutaljuk a 2. részletet. Kérdés, hogy ezt a központban hogy fogják tudni kezelni (egyik ismerősöm előtörlesztésénél is kutyultak össze-vissza).

Nyilván nem hatalmas kamatokról beszélünk, de akkor is egy újabb kis bosszúság. Azért remélem a Diákhitel Központ szemet huny majd a pár napos késések felett. Én pedig jól félretettem az említett levelet...

*a hallgatói hitelrendszerről szóló a 293/2014. (XI.26.) Kormányrendelettel módosított 1/2012. (I.20.) Kormányrendelet 14.§

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…