Ugrás a fő tartalomra

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni!

A legaranyosabb


Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt.

Poszméh - Forrás: Wikipédia


A legfélelmetesebb

A darazsak kisebb, de hosszúkásabb, sárga-fekete csíkos rovarok. Fullánkjuk, és mérgük is van, ha támadnak, akkor azon keresztül juttatják a mérget a "céltestbe". A kecskedarazsak fullánkján nincs horog, ami azt jelenti, hogy többször is bevetheti, nem pusztul bele, ha használja. Harapni is tudnak. Mivel mindenevő, ezért gyakori, hogy lakott területek közelében élnek, rászállnak a megmaradt és szabadon hagyott ételekre. Legveszélyesebb fajtájának a lódarázst tartják, a fészkének megbolygatására az egész kolónia életveszélyes támadásba lendül.

Déli papírdarázs - Forrás: Wikipédia


A leghasznosabb


A köznyelvben és a mezőgazdaságban is leginkább elterjedt méztermelő fajták a méhek. Megjelenésükben az előző két főbb fajta keveréke, a poszméh szőrössége és a darazsak hosszúkásabb alakja ötvöződik bennük. Kulcsfontosságú szerepük van a beporzásban, és a méz előállításában. A fullánkosok alrendjébe tartoznak, de van olyan alcsoportjuk, amelyiknek mégsincs fullánkjuk. Ők viszont állati tetemekből táplálkoznak, ha szükséges, akkor a rágóikkal védekeznek. A méhek fullánkja egyszer használatos, mivel számos kicsi visszafele hajló horog van rajta. Tehát, ha a méh ereszti belénk a fullánkját, akkor az bennünk marad, a méh elpusztul. Ezalól kivétel a kitines felület, például a viaszmolyból vissza tudja húzni a fullánkját anélkül, hogy elvesztené. Illetve a királynő is képes arra, hogy visszahúzza, akár az emberi bőrből, mivel ezen kevesebb horog található.

Hím méh - Forrás: Wikipédia


Az utóbbi időben kritikus mértékben megfogyatkozott a méhek száma köszönhetően a klímaváltozásnak, és a növényvédőszereknek. A méhpopuláció érdekében több kampányt is folytattak különböző érdekszervezetek. Magyarországon talán az egyik legismertebb a Greenpeace 'Csípem a méheket' elnevezésű megmozdulása volt, amely során magánszemélyek is adakozhattak a méhmenedékek építésére, képletesen örökbe is fogadhattak méhecskéket.

A méhpusztulás témája, és megoldása egy méhész szemével egy rövid, de informatív videóban!


Forrás: rovarok.blog.hu, Wikipédia
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…