Ugrás a fő tartalomra

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni!

A legaranyosabb


Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt.

Poszméh - Forrás: Wikipédia


A legfélelmetesebb

A darazsak kisebb, de hosszúkásabb, sárga-fekete csíkos rovarok. Fullánkjuk, és mérgük is van, ha támadnak, akkor azon keresztül juttatják a mérget a "céltestbe". A kecskedarazsak fullánkján nincs horog, ami azt jelenti, hogy többször is bevetheti, nem pusztul bele, ha használja. Harapni is tudnak. Mivel mindenevő, ezért gyakori, hogy lakott területek közelében élnek, rászállnak a megmaradt és szabadon hagyott ételekre. Legveszélyesebb fajtájának a lódarázst tartják, a fészkének megbolygatására az egész kolónia életveszélyes támadásba lendül.

Déli papírdarázs - Forrás: Wikipédia


A leghasznosabb


A köznyelvben és a mezőgazdaságban is leginkább elterjedt méztermelő fajták a méhek. Megjelenésükben az előző két főbb fajta keveréke, a poszméh szőrössége és a darazsak hosszúkásabb alakja ötvöződik bennük. Kulcsfontosságú szerepük van a beporzásban, és a méz előállításában. A fullánkosok alrendjébe tartoznak, de van olyan alcsoportjuk, amelyiknek mégsincs fullánkjuk. Ők viszont állati tetemekből táplálkoznak, ha szükséges, akkor a rágóikkal védekeznek. A méhek fullánkja egyszer használatos, mivel számos kicsi visszafele hajló horog van rajta. Tehát, ha a méh ereszti belénk a fullánkját, akkor az bennünk marad, a méh elpusztul. Ezalól kivétel a kitines felület, például a viaszmolyból vissza tudja húzni a fullánkját anélkül, hogy elvesztené. Illetve a királynő is képes arra, hogy visszahúzza, akár az emberi bőrből, mivel ezen kevesebb horog található.

Hím méh - Forrás: Wikipédia


Az utóbbi időben kritikus mértékben megfogyatkozott a méhek száma köszönhetően a klímaváltozásnak, és a növényvédőszereknek. A méhpopuláció érdekében több kampányt is folytattak különböző érdekszervezetek. Magyarországon talán az egyik legismertebb a Greenpeace 'Csípem a méheket' elnevezésű megmozdulása volt, amely során magánszemélyek is adakozhattak a méhmenedékek építésére, képletesen örökbe is fogadhattak méhecskéket.

A méhpusztulás témája, és megoldása egy méhész szemével egy rövid, de informatív videóban!


Forrás: rovarok.blog.hu, Wikipédia
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…