Ugrás a fő tartalomra

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni!

A legaranyosabb


Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt.

Poszméh - Forrás: Wikipédia


A legfélelmetesebb

A darazsak kisebb, de hosszúkásabb, sárga-fekete csíkos rovarok. Fullánkjuk, és mérgük is van, ha támadnak, akkor azon keresztül juttatják a mérget a "céltestbe". A kecskedarazsak fullánkján nincs horog, ami azt jelenti, hogy többször is bevetheti, nem pusztul bele, ha használja. Harapni is tudnak. Mivel mindenevő, ezért gyakori, hogy lakott területek közelében élnek, rászállnak a megmaradt és szabadon hagyott ételekre. Legveszélyesebb fajtájának a lódarázst tartják, a fészkének megbolygatására az egész kolónia életveszélyes támadásba lendül.

Déli papírdarázs - Forrás: Wikipédia


A leghasznosabb


A köznyelvben és a mezőgazdaságban is leginkább elterjedt méztermelő fajták a méhek. Megjelenésükben az előző két főbb fajta keveréke, a poszméh szőrössége és a darazsak hosszúkásabb alakja ötvöződik bennük. Kulcsfontosságú szerepük van a beporzásban, és a méz előállításában. A fullánkosok alrendjébe tartoznak, de van olyan alcsoportjuk, amelyiknek mégsincs fullánkjuk. Ők viszont állati tetemekből táplálkoznak, ha szükséges, akkor a rágóikkal védekeznek. A méhek fullánkja egyszer használatos, mivel számos kicsi visszafele hajló horog van rajta. Tehát, ha a méh ereszti belénk a fullánkját, akkor az bennünk marad, a méh elpusztul. Ezalól kivétel a kitines felület, például a viaszmolyból vissza tudja húzni a fullánkját anélkül, hogy elvesztené. Illetve a királynő is képes arra, hogy visszahúzza, akár az emberi bőrből, mivel ezen kevesebb horog található.

Hím méh - Forrás: Wikipédia


Az utóbbi időben kritikus mértékben megfogyatkozott a méhek száma köszönhetően a klímaváltozásnak, és a növényvédőszereknek. A méhpopuláció érdekében több kampányt is folytattak különböző érdekszervezetek. Magyarországon talán az egyik legismertebb a Greenpeace 'Csípem a méheket' elnevezésű megmozdulása volt, amely során magánszemélyek is adakozhattak a méhmenedékek építésére, képletesen örökbe is fogadhattak méhecskéket.

A méhpusztulás témája, és megoldása egy méhész szemével egy rövid, de informatív videóban!


Forrás: rovarok.blog.hu, Wikipédia
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…