Ugrás a fő tartalomra

5 bosszantó kérdés, amit egy süntartónak feltehetsz

Magyarországon is egyre bővül az afrikai fehérhasú törpesünöket tartók tábora. Nem csoda, hiszen kedves, tiszta és csöndes állatok, akik kevés foglalkozással is beérik egy nap. Ennek ellenére még egyáltalán nem olyan szokványos háziállat, mint egy hörcsög, tengerimalac, a nyúl vagy éppen a kutya. Ezért is tolonganak bőven a kérdések a süntartók felé. Bár a cím szándékosan túlzó, azért lehet olyanokat kérdezni, mondani, ami magában foglalja az érdeklődő tudatlanságát. A cikk azonban azért jött létre, hogy néhány főbb információt tisztázzon a sünikkel kapcsolatban. Úgyhogy, mindenki kérdezzen bátran továbbra is!

Ilyen szaladgál a kertben nálunk is.
Nem, ez tévedés. Mint sok más állatnak, a sünöknek is több fajtája van. A Magyarországon, a kertekben motoszkáló tüskés barátunk például hivatalos nevén Keleti sün, és védett állat. Tehát senkinek eszébe ne jusson őt fogságba ejteni, és megpróbálni háziasítani. A törpesünöket tenyésztik, főleg tenyésztőktől szokták őket beszerezni a gazdik, de egy-két állatkereskedésben is lehet néha látni. A Keleti sün termetét tekintve nagyobb, mint az afrikai fehérhasú törpesüné, és sötétebb színű. Ez főleg a hasán lévő szőrnél tűnik fel, a törpesünök hasa ugyanis fehér, míg a keleti süné barnás.

A fotón Teofil, aki már egy felnőtt törpesüni, kb. fele, két-harmada a keleti sünök méretének


Mit eszik? Almát, körtét?
Nem.
De a mesékben, meg rajzokon mindig almával a hátán ábrázolják.
Igen, ez így van, de képzeljük el, hogy nézne ki, ha egy lárvát vagy tücsköt szúrtak volna a tüskéire, vagy egy kis húscafatot cipelne. Kevésbé lenne aranyos, kedves, mesébe illő állat. A sünik ugyanis húsevők. A keleti is, meg a háziállatként tenyésztett afrikai fehérhasú törpesünök is. Sok mindent lehet nekik adni (pl: gyászbogárlárva, tücsök, hal, tojás, csirkenyak, máj, macska- és kutyaeledel), de ha mindenképpen gyümölcsben gondolkodunk, akkor néha napján egy-egy édes banán szelet, alma, sütőtök is lecsúszik, főleg, ha elkeverjük az eledelükben. Persze nem ez a fő étkük. Inni pedig vizet isznak, és semmiképp sem tejet. Sajnos a legtöbb ember egyből tejjel itatná szegényeket, pedig laktózérzékenyek, és elpusztulhatnak tőle.

És nem szúr?
Szúr is, meg nem is. Mivel a sünik hátát tüskék borítják, ezért veszélyes is tud lenni. A süni tüskéi alapjáraton (nyugalmi állapotban, alvás közben) a hátára simulnak. Így például a hátát is lehet simogatni. Persze, ha megretten vagy megijesztjük, akkor első körben kimereszti a tüskéit, második körben pedig össze is gömbölyödik egy labdává. Ekkor természetesen tud szúrni, de a rutinos süntartók már ilyenkor tudják, hogyan lehet hozzányúlni, hogy bennünk ne tegyen kárt. Simogatás és biztonságba helyezés esetén lelapítja szép lassan a tüskéit. A sün hasát pedig finom kis szőr borítja, így, ha az ember a tenyerébe veszi, szinte pont ugyanolyan érzés, mintha egy kisebb tengerimalacot fognánk.

Könnyedén kézbe lehet venni, babusgatni - A fotón Teofil


Mindig alszik? Sosem láttam még ébren.
Mondja a vendég. Még jó, hogy, hiszen a sün éjszakai állat, ráadásul rendkívüli módon szeret aludni. Mivel az emberek átlagban 6-8 órákat alszanak egy este, ezért könnyen előfordulhat, hogy észre sem veszi, ahogy a sünije felkel, vagy lefekszik, és éjjel tevékenykedik. Hangot nem ad ki, és csendesen, óvatosan járkál. Egyedül a futókereke lehet hangos, ahogy nyikorog, vagy a ketrec aljának ütődik. Mi sokszor megörülünk, ha már akkor felkel, és járkál, tesz-vesz a ketrecében, amikor még ébren vagyunk, és imádjuk őt hajnalban tetten érni, amikor korán kelünk, de ő még bőszen kerekezik. Apropó kerék...

Minek neki futókerék?
Mert fut. Sokat. Több kilométert lohol egy éjszaka alatt, amire kiválóan alkalmas a nagyobb méretű (legalább 30 cm átmérőjű) futókerék. Olyannyira belefeledkezik a futásba, hogy ki sem száll a kerékből, ha a kis vagy nagy dolgát szeretné elvégezni. Ez az egyetlen pont, ahol össze tudja koszolni magát és büdösíthet, mert egyébként egy helyre, a macskaalomba telepít, így könnyű takarítani. 

Kezdetben ilyen rácsos futókerékkel próbálkoztunk, de nyikorgott, nehéz volt takarítani, és lehet hallani egy-két beakadt körömről, úgyhogy mostmár teli műanyag futófelületű kerekünk van - A fotón Artúr
Ha van még kérdésed a süntartással vagy a törpesünikkel kapcsolatban, írj kommentet nyugodtan, hamarosan válaszolok rá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…