Ugrás a fő tartalomra

5 bosszantó kérdés, amit egy süntartónak feltehetsz

Magyarországon is egyre bővül az afrikai fehérhasú törpesünöket tartók tábora. Nem csoda, hiszen kedves, tiszta és csöndes állatok, akik kevés foglalkozással is beérik egy nap. Ennek ellenére még egyáltalán nem olyan szokványos háziállat, mint egy hörcsög, tengerimalac, a nyúl vagy éppen a kutya. Ezért is tolonganak bőven a kérdések a süntartók felé. Bár a cím szándékosan túlzó, azért lehet olyanokat kérdezni, mondani, ami magában foglalja az érdeklődő tudatlanságát. A cikk azonban azért jött létre, hogy néhány főbb információt tisztázzon a sünikkel kapcsolatban. Úgyhogy, mindenki kérdezzen bátran továbbra is!

Ilyen szaladgál a kertben nálunk is.
Nem, ez tévedés. Mint sok más állatnak, a sünöknek is több fajtája van. A Magyarországon, a kertekben motoszkáló tüskés barátunk például hivatalos nevén Keleti sün, és védett állat. Tehát senkinek eszébe ne jusson őt fogságba ejteni, és megpróbálni háziasítani. A törpesünöket tenyésztik, főleg tenyésztőktől szokták őket beszerezni a gazdik, de egy-két állatkereskedésben is lehet néha látni. A Keleti sün termetét tekintve nagyobb, mint az afrikai fehérhasú törpesüné, és sötétebb színű. Ez főleg a hasán lévő szőrnél tűnik fel, a törpesünök hasa ugyanis fehér, míg a keleti süné barnás.

A fotón Teofil, aki már egy felnőtt törpesüni, kb. fele, két-harmada a keleti sünök méretének


Mit eszik? Almát, körtét?
Nem.
De a mesékben, meg rajzokon mindig almával a hátán ábrázolják.
Igen, ez így van, de képzeljük el, hogy nézne ki, ha egy lárvát vagy tücsköt szúrtak volna a tüskéire, vagy egy kis húscafatot cipelne. Kevésbé lenne aranyos, kedves, mesébe illő állat. A sünik ugyanis húsevők. A keleti is, meg a háziállatként tenyésztett afrikai fehérhasú törpesünök is. Sok mindent lehet nekik adni (pl: gyászbogárlárva, tücsök, hal, tojás, csirkenyak, máj, macska- és kutyaeledel), de ha mindenképpen gyümölcsben gondolkodunk, akkor néha napján egy-egy édes banán szelet, alma, sütőtök is lecsúszik, főleg, ha elkeverjük az eledelükben. Persze nem ez a fő étkük. Inni pedig vizet isznak, és semmiképp sem tejet. Sajnos a legtöbb ember egyből tejjel itatná szegényeket, pedig laktózérzékenyek, és elpusztulhatnak tőle.

És nem szúr?
Szúr is, meg nem is. Mivel a sünik hátát tüskék borítják, ezért veszélyes is tud lenni. A süni tüskéi alapjáraton (nyugalmi állapotban, alvás közben) a hátára simulnak. Így például a hátát is lehet simogatni. Persze, ha megretten vagy megijesztjük, akkor első körben kimereszti a tüskéit, második körben pedig össze is gömbölyödik egy labdává. Ekkor természetesen tud szúrni, de a rutinos süntartók már ilyenkor tudják, hogyan lehet hozzányúlni, hogy bennünk ne tegyen kárt. Simogatás és biztonságba helyezés esetén lelapítja szép lassan a tüskéit. A sün hasát pedig finom kis szőr borítja, így, ha az ember a tenyerébe veszi, szinte pont ugyanolyan érzés, mintha egy kisebb tengerimalacot fognánk.

Könnyedén kézbe lehet venni, babusgatni - A fotón Teofil


Mindig alszik? Sosem láttam még ébren.
Mondja a vendég. Még jó, hogy, hiszen a sün éjszakai állat, ráadásul rendkívüli módon szeret aludni. Mivel az emberek átlagban 6-8 órákat alszanak egy este, ezért könnyen előfordulhat, hogy észre sem veszi, ahogy a sünije felkel, vagy lefekszik, és éjjel tevékenykedik. Hangot nem ad ki, és csendesen, óvatosan járkál. Egyedül a futókereke lehet hangos, ahogy nyikorog, vagy a ketrec aljának ütődik. Mi sokszor megörülünk, ha már akkor felkel, és járkál, tesz-vesz a ketrecében, amikor még ébren vagyunk, és imádjuk őt hajnalban tetten érni, amikor korán kelünk, de ő még bőszen kerekezik. Apropó kerék...

Minek neki futókerék?
Mert fut. Sokat. Több kilométert lohol egy éjszaka alatt, amire kiválóan alkalmas a nagyobb méretű (legalább 30 cm átmérőjű) futókerék. Olyannyira belefeledkezik a futásba, hogy ki sem száll a kerékből, ha a kis vagy nagy dolgát szeretné elvégezni. Ez az egyetlen pont, ahol össze tudja koszolni magát és büdösíthet, mert egyébként egy helyre, a macskaalomba telepít, így könnyű takarítani. 

Kezdetben ilyen rácsos futókerékkel próbálkoztunk, de nyikorgott, nehéz volt takarítani, és lehet hallani egy-két beakadt körömről, úgyhogy mostmár teli műanyag futófelületű kerekünk van - A fotón Artúr
Ha van még kérdésed a süntartással vagy a törpesünikkel kapcsolatban, írj kommentet nyugodtan, hamarosan válaszolok rá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…