Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.
Hozzávalók a piskótához:
- 4 db tojás
- 4 db csapott evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- kakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)
- barackbefőtt (más gyümölccsel is helyettesíthető)
- csokidara
- fahéj
Hozzávalók a tojáshabhoz:
- 4 db tojás fehérje
- 15 dkg cukor
- 1 db vaniliáscukor
- tortadara
Elkészítése:
A 4 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére (utóbbit tegyük nagyobb tálba). A fehérjéhez adjuk a cukrot, verjük fel fehér habbá. Ebben keverjük el óvatosan a tojássárgáját, majd jöhet bele a sütőporos liszt. A massza kb. 2/3-át öntsük a kivajazott tortaformába (vagy tepsibe), erre szórjuk a csokidarát, és nagyjából simítsuk el. A tálban maradt maradékhoz öntsük a kakaóport, keverjük jól el, és óvatosan (ne magasról), öntsük rá a fehér, csokidarás tésztára a kakaósat. Egy késsel, vagy kanál végével húzogassunk vonalakat vízszintesen és függőlegesen a tésztába (nem kell túlzásba esni), hogy kicsit összekavarodjanak a különböző színű részek (ettől lesz foltos a tészta). Erre tehetjük a gyümölcsöt (lehet kis vagy nagyobb darabokban is), majd szórjuk meg egy kis őrölt fahéjjal.
![]() |
Mindjárt kész a tojáshabos torta. |
Tipp!
A tészta (kb. 1,5-szeresére) és a tojáshab (kb. kétszeresére) is fel fog emelkedni sütés közben, így érdemes magasabb oldalfalú tepsivel, tortaformával dolgozni. Utána persze kicsit visszahúzódik.
Mehet is a 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 percre. Közben készítsük el a tojáshabot. 4 tojás fehérjére lesz szükség, valamint 15 dkg cukorra és 1 csomag vaniliáscukorra. Ezeket verjük fehér habbá. Ha a piskóta már 20 perce a sütőben van, tegyük rá a habot, óvatosan simítgassuk el, és szórjuk meg a tortadarával. 3 percig még pirítsuk a tojáshabot, majd vegyük le a sütő hőfokát 140-150 fokra, és így süssük tovább, hogy a habot süssük és szárítsuk is. Kb. 20-25 perc alatt kész vagyunk.
Sütéssel együtt maximum másfél óra alatt el lehet vele készülni úgy, hogy közben el is mosogattunk. A szeletéssel viszont várjunk pár órát, amíg teljesen kihűl.
Ha kérdésed lenne, tedd fel nyugodtan, szívesen segítek!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése