Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi játék, nem csak gyerekeknek

Az év legszebb ünnepén sokat eszünk, sokat járunk vendégségbe (vagy éppen mi fogadjuk őket), sokat pihenünk, és végre jut idő némi játékra is. Ha meguntuk már a karácsonyra kapott és otthon is fellelhető társasjátékokat, akkor egy igen egyszerű alapokon nyugvó csendes játékot is kipróbálhatunk.

Mivel minden otthonban megtalálható ilyenkor egy feldíszített karácsonyfa, ezért a játék kellékeit már le is tudtuk. Legalább két ember kell hozzá, de az egész család is játszhat egyszerre. A szabály egyszerű, míg az egyikük leveszi az egyik díszt a fáról, és áthelyezi a karácsonyfa egy másik ágára, addig a többiek elfordítják a fejüket. Majd visszafordulhatnak (kinyithatják a szemüket), és aki előbb megtalálja az áthelyezett díszt az új helyén, azé az adott kör. Lehet pontra is játszani, időre (ha van egy stopperünk). Megnehezíthetjük azzal, hogy csak akkor fogadjuk el a helyes választ, ha kiinduló helyet, és az adott dísz új helyét is meg tudja mutatni az illető. Mondhatnánk, memóriajáték a karácsonyfadíszekkel. Annál könnyebb a dolgunk, minél kisebb a fa, és minél kevesebb, egyedibb dísz található rajta. A modern, szinte csak pár féle színű gömbökkel díszített fáknál nehezített a pálya, de így is elfoglalhatjuk magunkat 1-2 órára.

A karácsonyfadísz memóriajáték kellékei


Természetesen vigyázzunk a fára, ne kopasszuk meg a díszpakolással, és a házigazdát is kérdezzük meg a játék előtt, hogy mit szól hozzá! Különösen ügyeljünk, ha kisgyermekekkel játsszuk, nehogy magukra borítsák a fát, vagy megégessék a kezüket az átforrósodott izzóval.

Jó játékot, kellemes szórakozást kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…