Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi játék, nem csak gyerekeknek

Az év legszebb ünnepén sokat eszünk, sokat járunk vendégségbe (vagy éppen mi fogadjuk őket), sokat pihenünk, és végre jut idő némi játékra is. Ha meguntuk már a karácsonyra kapott és otthon is fellelhető társasjátékokat, akkor egy igen egyszerű alapokon nyugvó csendes játékot is kipróbálhatunk.

Mivel minden otthonban megtalálható ilyenkor egy feldíszített karácsonyfa, ezért a játék kellékeit már le is tudtuk. Legalább két ember kell hozzá, de az egész család is játszhat egyszerre. A szabály egyszerű, míg az egyikük leveszi az egyik díszt a fáról, és áthelyezi a karácsonyfa egy másik ágára, addig a többiek elfordítják a fejüket. Majd visszafordulhatnak (kinyithatják a szemüket), és aki előbb megtalálja az áthelyezett díszt az új helyén, azé az adott kör. Lehet pontra is játszani, időre (ha van egy stopperünk). Megnehezíthetjük azzal, hogy csak akkor fogadjuk el a helyes választ, ha kiinduló helyet, és az adott dísz új helyét is meg tudja mutatni az illető. Mondhatnánk, memóriajáték a karácsonyfadíszekkel. Annál könnyebb a dolgunk, minél kisebb a fa, és minél kevesebb, egyedibb dísz található rajta. A modern, szinte csak pár féle színű gömbökkel díszített fáknál nehezített a pálya, de így is elfoglalhatjuk magunkat 1-2 órára.

A karácsonyfadísz memóriajáték kellékei


Természetesen vigyázzunk a fára, ne kopasszuk meg a díszpakolással, és a házigazdát is kérdezzük meg a játék előtt, hogy mit szól hozzá! Különösen ügyeljünk, ha kisgyermekekkel játsszuk, nehogy magukra borítsák a fát, vagy megégessék a kezüket az átforrósodott izzóval.

Jó játékot, kellemes szórakozást kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…