Egy hotelben találkoztam a következő étellel, ami azonnal nagy kedvenc lett. Friss, ropogós bagettre kentem egy kis tálkából olívaolajos szeletelt fokhagymát. Sokat nézelődtem az interneten, de egyik recept sem adta vissza ugyanazt az élményt, mint amit ott ettem.
A fokhagyma az egészséges étkezés elengedhetetlen része, főleg télen hangoztatják a fogyasztásának fontosságát. Viszont sokan nem bírják megenni, vagy túlságosan csípi a szájukat, nyelvüket. Én például egy gerezdet sem bírok megenni pirítóssal, inkább megdörzsölöm a fokhagymával a felületét. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán előnyös bereggelizni belőle, hacsak nem akarjuk elkergetni a kollégákat, ügyfeleket a környezetünkből. A fokhagymás kenővel viszont ki tudjuk küszöbölni a negatívumokat, arról nem is beszélve, mennyire finom étel. Természetesen így is fokhagymaszagunk lesz, ha sokat eszünk belőle, de nem marja a nyelvünket, lágy állagú lesz.
Hozzávalók (2 főre):
- 2 fej fokhagyma
- olívaolaj
Elkészítése:
Pucoljuk meg, és szeleteljük fel a fokhagymát. Egy jénai tálba öntsünk olívaolajat, forgassuk meg benne a fokhagyma szeleteket, és fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt el is készül. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni, éjszakára hűtőbe is tehetjük, de mielőtt megennénk, érdemes szobahőmérsékletre tenni legalább 10 percre. A legjobb, ha friss, ropogós bagettel esszük.
![]() |
A fotó illusztráció - Forrás: culinaryphilosopher.com |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése