Szeretem a tiramisut, de itthon, csak én eszem meg. Ráadásul a boltban csak maxi kiszerelésű babapiskótát kaptam, így megmaradt rengeteg. Hetek óta törtem a fejem, hogy milyen süteményben találkoztam beáztatott babapiskótával. Édesanyám segített, hogy a Finom Józsira gondolhatok, bár az ő receptje szerint ennek a közepében összetört piskótalap van, de ezt lehet helyettesíteni babapiskótával - csak jobban meg kell locsolni rumaromával, hogy megpuhuljon.
Én kicsit alakítottam a recepten (a tetejére szánt puncsos Gála pundingot is elhagytam, a szalakálit is kihagytam, helyére sütőpor került), így készítettem.
Hozzávalók:
piskóta (26x36 cm-es tepsihez):
- 4 tojás
- 4 evőkanál víz
- 16 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
töltelék:
- puncspuding
- 0,5 l tej
- ízlés szerint cukor
- babapiskóta (10-12 db)
- rumaroma
- baracklekvár
![]() |
Az alsó lap, a baracklekvár és a babapiskótás réteg már kész. |
Elkészítés:
Először elkészítjük a piskótát. A koncepció nálam az volt, hogy inkább legyen laposabb, kettévágom, és egymásra rakom, közé töltök. Mintsem próbálok egy magasabb piskótát csinálni, ami aztán kicsit összeesik, és képtelen leszek majd félbevágni. Ez a piskótarecept nálam egy 26x36-os tepsibe volt elég. A fehérjét elválasztjuk a sárgájától, a fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a sárgáját, a vizet, és az átszitált sütőporos lisztet. Én a liszt kivételével mindet robotgéppel kevertem még hozzá, a legalacsonyabbik fokozaton. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd egyből levesszük a hőfokot 160 fokra. Nekem 27-28 perc alatt készült el, de a 20. perctől érdemes már figyelgetni az ablakon, majd ha késznek gondoljuk, tűpróbát tenni (ha nem marad tészta a tűn, akkor elkészült).
Ha kész, kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját. Így hagyjuk kihűlni a piskótát, amivel az összeesést megakadályozhatjuk. Ha már csak langyos, és a tepsi kihűlt, kivehetjük, hogy gyorsabban hűljön. Amikor meghűlt a piskóta, vágjuk félbe (vagy ha laposabb mellett döntöttük, akkor ketté).
![]() |
Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a puding fele lefolyjon a süteményről |
Az alsó lapot kenjük meg jól baracklekvárral, erre jöhetnek a babapiskóták, locsoljuk meg jól rumaromával (de figyeljünk, hogy közvetlenül a babapiskótát locsolgassuk, ne a lekvárt). Ezután csináljuk meg a pudingot, ha kész vegyük le a tűzről, és addig kerítsük körbe a sütinket alufóliával - ezzel megakadályozzuk, hogy a puding fele lecsurogjon róla. Kanállal adagoljuk a babapiskóta tetejére a pudingot, ne öntsük rá, mert akkor le fog folyni a babapiskótával együtt az egész. Kicsit el tudjuk egyengetni óvatosan a pudingot a tetején. Erre pedig rá is tehetjük a másik piskótalapot. Pár perc múlva az alufóliát is el lehet távolítani. A tetejére lehet még porcukrot is hinteni, de csak tálalás előtt, különben ráolvadhat.
![]() |
Az én Finom Józsim |
Mivel nem találtam az interneten a Finom Józsi eredeti receptjét, ezért leírom ezt is:
Finom Józsi recept:
2 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál olvasztott zsír, 1/2 szalakáli, tej, 40 dkg liszt - 2 lapot sütünk. 3 tojásból pedig piskótát sütünk (én ezt helyettesítettem fent babapiskótával). A puncsot töltelékhez összetörjük a piskótát, 2 dl tejjel, 7-8 dkg vajjal, porcukorral, és rumaromával kikeverjük. Az alsó lapra rákenjük a baracklekvárt, erre jöhet a puncsos töltelék, majd a másik lap. A tetejére 20 dkg porcukorból, fél Gála puncspudingból, 2 dkg vajból, 2 evőkanál forróvízből készítjük a bevonatot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése