Ugrás a fő tartalomra

'Finom Józsi' süti recept nyomán

Szeretem a tiramisut, de itthon, csak én eszem meg. Ráadásul a boltban csak maxi kiszerelésű babapiskótát kaptam, így megmaradt rengeteg. Hetek óta törtem a fejem, hogy milyen süteményben találkoztam beáztatott babapiskótával. Édesanyám segített, hogy a Finom Józsira gondolhatok, bár az ő receptje szerint ennek a közepében összetört piskótalap van, de ezt lehet helyettesíteni babapiskótával - csak jobban meg kell locsolni rumaromával, hogy megpuhuljon.

Én kicsit alakítottam a recepten (a tetejére szánt puncsos Gála pundingot is elhagytam, a szalakálit is kihagytam, helyére sütőpor került), így készítettem.

Hozzávalók:

piskóta (26x36 cm-es tepsihez):

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor

töltelék:

  • puncspuding
  • 0,5 l tej
  • ízlés szerint cukor
  • babapiskóta (10-12 db)
  • rumaroma
  • baracklekvár

Az alsó lap, a baracklekvár és a babapiskótás réteg már kész.


Elkészítés:

Először elkészítjük a piskótát. A koncepció nálam az volt, hogy inkább legyen laposabb, kettévágom, és egymásra rakom, közé töltök. Mintsem próbálok egy magasabb piskótát csinálni, ami aztán kicsit összeesik, és képtelen leszek majd félbevágni. Ez a piskótarecept nálam egy 26x36-os tepsibe volt elég. A fehérjét elválasztjuk a sárgájától, a fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a sárgáját, a vizet, és az átszitált sütőporos lisztet. Én a liszt kivételével mindet robotgéppel kevertem még hozzá, a legalacsonyabbik fokozaton. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd egyből levesszük a hőfokot 160 fokra. Nekem 27-28 perc alatt készült el, de a 20. perctől érdemes már figyelgetni az ablakon, majd ha késznek gondoljuk, tűpróbát tenni (ha nem marad tészta a tűn, akkor elkészült).

Ha kész, kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját. Így hagyjuk kihűlni a piskótát, amivel az összeesést megakadályozhatjuk. Ha már csak langyos, és a tepsi kihűlt, kivehetjük, hogy gyorsabban hűljön. Amikor meghűlt a piskóta, vágjuk félbe (vagy ha laposabb mellett döntöttük, akkor ketté).

Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a puding fele lefolyjon a süteményről


Az alsó lapot kenjük meg jól baracklekvárral, erre jöhetnek a babapiskóták, locsoljuk meg jól rumaromával (de figyeljünk, hogy közvetlenül a babapiskótát locsolgassuk, ne a lekvárt). Ezután csináljuk meg a pudingot, ha kész vegyük le a tűzről, és addig kerítsük körbe a sütinket alufóliával - ezzel megakadályozzuk, hogy a puding fele lecsurogjon róla. Kanállal adagoljuk a babapiskóta tetejére a pudingot, ne öntsük rá, mert akkor le fog folyni a babapiskótával együtt az egész. Kicsit el tudjuk egyengetni óvatosan a pudingot a tetején. Erre pedig rá is tehetjük a másik piskótalapot. Pár perc múlva az alufóliát is el lehet távolítani. A tetejére lehet még porcukrot is hinteni, de csak tálalás előtt, különben ráolvadhat.

Az én Finom Józsim


Mivel nem találtam az interneten a Finom Józsi eredeti receptjét, ezért leírom ezt is:

Finom Józsi recept:


2 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál olvasztott zsír, 1/2 szalakáli, tej, 40 dkg liszt - 2 lapot sütünk. 3 tojásból pedig piskótát sütünk (én ezt helyettesítettem fent babapiskótával). A puncsot töltelékhez összetörjük a piskótát, 2 dl tejjel, 7-8 dkg vajjal, porcukorral, és rumaromával kikeverjük. Az alsó lapra rákenjük a baracklekvárt, erre jöhet a puncsos töltelék, majd a másik lap. A tetejére 20 dkg porcukorból, fél Gála puncspudingból, 2 dkg vajból, 2 evőkanál forróvízből készítjük a bevonatot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…