Ugrás a fő tartalomra

'Finom Józsi' süti recept nyomán

Szeretem a tiramisut, de itthon, csak én eszem meg. Ráadásul a boltban csak maxi kiszerelésű babapiskótát kaptam, így megmaradt rengeteg. Hetek óta törtem a fejem, hogy milyen süteményben találkoztam beáztatott babapiskótával. Édesanyám segített, hogy a Finom Józsira gondolhatok, bár az ő receptje szerint ennek a közepében összetört piskótalap van, de ezt lehet helyettesíteni babapiskótával - csak jobban meg kell locsolni rumaromával, hogy megpuhuljon.

Én kicsit alakítottam a recepten (a tetejére szánt puncsos Gála pundingot is elhagytam, a szalakálit is kihagytam, helyére sütőpor került), így készítettem.

Hozzávalók:

piskóta (26x36 cm-es tepsihez):

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor

töltelék:

  • puncspuding
  • 0,5 l tej
  • ízlés szerint cukor
  • babapiskóta (10-12 db)
  • rumaroma
  • baracklekvár

Az alsó lap, a baracklekvár és a babapiskótás réteg már kész.


Elkészítés:

Először elkészítjük a piskótát. A koncepció nálam az volt, hogy inkább legyen laposabb, kettévágom, és egymásra rakom, közé töltök. Mintsem próbálok egy magasabb piskótát csinálni, ami aztán kicsit összeesik, és képtelen leszek majd félbevágni. Ez a piskótarecept nálam egy 26x36-os tepsibe volt elég. A fehérjét elválasztjuk a sárgájától, a fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a sárgáját, a vizet, és az átszitált sütőporos lisztet. Én a liszt kivételével mindet robotgéppel kevertem még hozzá, a legalacsonyabbik fokozaton. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd egyből levesszük a hőfokot 160 fokra. Nekem 27-28 perc alatt készült el, de a 20. perctől érdemes már figyelgetni az ablakon, majd ha késznek gondoljuk, tűpróbát tenni (ha nem marad tészta a tűn, akkor elkészült).

Ha kész, kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját. Így hagyjuk kihűlni a piskótát, amivel az összeesést megakadályozhatjuk. Ha már csak langyos, és a tepsi kihűlt, kivehetjük, hogy gyorsabban hűljön. Amikor meghűlt a piskóta, vágjuk félbe (vagy ha laposabb mellett döntöttük, akkor ketté).

Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a puding fele lefolyjon a süteményről


Az alsó lapot kenjük meg jól baracklekvárral, erre jöhetnek a babapiskóták, locsoljuk meg jól rumaromával (de figyeljünk, hogy közvetlenül a babapiskótát locsolgassuk, ne a lekvárt). Ezután csináljuk meg a pudingot, ha kész vegyük le a tűzről, és addig kerítsük körbe a sütinket alufóliával - ezzel megakadályozzuk, hogy a puding fele lecsurogjon róla. Kanállal adagoljuk a babapiskóta tetejére a pudingot, ne öntsük rá, mert akkor le fog folyni a babapiskótával együtt az egész. Kicsit el tudjuk egyengetni óvatosan a pudingot a tetején. Erre pedig rá is tehetjük a másik piskótalapot. Pár perc múlva az alufóliát is el lehet távolítani. A tetejére lehet még porcukrot is hinteni, de csak tálalás előtt, különben ráolvadhat.

Az én Finom Józsim


Mivel nem találtam az interneten a Finom Józsi eredeti receptjét, ezért leírom ezt is:

Finom Józsi recept:


2 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál olvasztott zsír, 1/2 szalakáli, tej, 40 dkg liszt - 2 lapot sütünk. 3 tojásból pedig piskótát sütünk (én ezt helyettesítettem fent babapiskótával). A puncsot töltelékhez összetörjük a piskótát, 2 dl tejjel, 7-8 dkg vajjal, porcukorral, és rumaromával kikeverjük. Az alsó lapra rákenjük a baracklekvárt, erre jöhet a puncsos töltelék, majd a másik lap. A tetejére 20 dkg porcukorból, fél Gála puncspudingból, 2 dkg vajból, 2 evőkanál forróvízből készítjük a bevonatot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…