Ugrás a fő tartalomra

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.

Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés előtt áll, hanem, már felelős a kis életért, akit vállalt), amelyek az alapinformációk közé tartozik, mégsem tud róla. Ez néha az adott tenyésztők hibája, hogy nem tájékoztatják megfelelően a leendő gazdit, de az állatkereskedésekben még elkeserítőbb a helyzet, ahol sokszor még a nemét, korát sem ismerik a süninek. Sőt! A következőkben leírom a legfontosabb tudnivalókat a süntartással kapcsolatban, amely információk talán a legjobban elsikkadnak.

Az első süni


A süni nem rágcsáló, így felejtsük el a tengerimalachoz, vagy nyulakhoz való hasonlítgatást. A kisemlősök közé tartozik, hússal (PRÉMIUM! kutya- és macskakaja), rovarokkal táplálkozik (nem almával, bár egy kis almát, banánt szívesen elfogyaszt a legtöbbjük, főleg, ha száraz eledellel el van kicsit keverve), és laktózérzékeny (így tejet, tejtermékeket ne adjunk neki). A tenyésztők többsége segít az étkezésben, mert ahány süni, annyi féle ízlés, és kezdőcsomagot is szoktak adni a kedvenc ételeiből.

Afrikai fehérhasú törpesün - Forrás: pixabay


A süni pocija nagyon érzékeny, így, ha stresszel, vagy esetleg olyat kap, amit nem kellene (ne kísérletezzünk), akkor zöldes lehet a kakija. Egyszeri alkalomnál nem szokott gond lenni. Amennyiben rendszeres, mindennapos, akkor érdemes elvinni egy hozzáértő orvoshoz. Ez utóbbi azonban nem túl egyszerű, így a gazdivá válás előtt mindenképp derítsük ki, hogy hol van hozzánk a legközelebb olyan orvos, aki egzotikus állatokkal is foglalkozik, és kérdezzünk rá nála, hogy kifejezetten sünihez is ért-e. Az interneten egész szép kis gyűjtés is elérhető már, hogy országszerte hol találhatunk ilyen dokit.

Lakhely


Lehet választani terrárium, ketrec és bútor közül, a lényeg, és ami fontos, mivel a süninek nagy a mozgásigénye, ezért legalább (!!!) 100 x 50 cm-es legyen, és olyan helyen helyezzük el, ahol nem érheti huzat. A terráriumot emiatt én kizártam, mert nagyon nehéz, ezért a takarítása is ügyes-bajos. Mi kezdettől fogva ketrecezünk, amelynek oldalait kb. 10 cm magas plexilapokkal (barkácsboltban, OBI, Praktiker...) és kötegelővel fedtük be, hogy ne tudjon a süni felmászni. A süni ugyanis addig megy, amíg utat talál, ha kell, mászik, majd az út végén (a ketrec tetején), egyszerűen lepottyan. A baleseteket elkerülendő ezért főleg a kis süniknél ezt a lépést meg kell tennünk. Fél éves kora után pedig már kaphat futókereket, amivel levezetheti a kilométerhiányát, de 6 hónapos kora előtt senki ne adjon neki kereket, mert nem tesz jót a fejlődő gerincének. Inkább tegyünk be egyéb játéklehetőséget, amivel elszórakoztathatja magát: kis pingponglabda, műanyag csődarab... A kerék pedig legalább 30 cm (!!!) átmérőjű, és tömör anyagból legyen, különben a kis rácsokba beakadhat a kis körme, és leszakíthatja. Ráadásul ezt könnyebb is takarítani. Majdnem minden napos meló, mert kerekezni annyira jó, hogy egyikük se nagyon száll ki, hogy a macskaalomba végezze a dolgát.

A legtöbb süni csak sötétben hajlandó kerekezni, nem produkálja magát nappal:


Társ


Az utóbbi időben elég sok kétségbeesett poszt jelent meg a csoportokban, amiben két együtt tartott sün fura viselkedésében (lány próbált egy másik lányra mászni, kergetik egymást) kértek segítséget. A sün nem társas élőlény. A természetben csak a párzás idejére kerül egymás mellé a hím és a nőstény, majd a piciket a nőstény egyedül neveli már fel. Így én annak a híve vagyok, hogy a süniket ne tartsuk együtt, egy ketrecben, ne kísérletezzünk. Igen, lehetnek kivételek, hogy két süni kijön egymással, de mivel éjszakai állatok, és nem látunk bele a fejükbe, nem tudhatjuk, mi történik éjjel, amíg alszunk, nem nézzük őket 0-24 órában. Lehet, hogy az egyiket stresszeli a másik jelenléte. Így, aki több sünit is szeretne, inkább tartsa őket külön ketrecekben.

A bezzeg sünök


Számos videó kering a világhálón cukipofa sünikről, akik engedik, hogy a hasukat masszírozzák, alvás közben lehet őket dögönyözni, a nyakunkba fúrják magukat, és ott alszanak, vidáman tűrik a fürdetést... Olyan kisbabákról is hallani, akik kezdettől fogva végigalusszák az éjszakát, sosincs velük baj... Persze, de nem ez a gyakori. Aki arra számít, hogy az ő sünije is ilyen lesz, az nagyot csalódhat. Minden süni más és más személyiséggel rendelkezik, félős, izgága, bátor, vad, szelíd, nyugodt, stb. Nem számíthatjuk ki, a miénk milyen lesz. Egy biztos, sok türelem, és idő (sokszor hónapok, évek) kell, hogy elnyerjük a süni bizalmát.

A legtöbb süni nem ilyen:


Az első sünim gond nélkül aludt rajtam 1 éves kora után. A mostani 3 éves sünim viszont általában izgága, ritkán szunyókál rajtam, és mindig puffogással köszönt, mikor benyúlok érte a ketrecbe - de ha a kezembe fogom, akkor abba is hagyja. A süni nem egy kutya, vagy tengerimalac, amelyik jól tűri, sőt igényli a simogatást, bár sok süni megszokja, elviseli egy idő után. Ezzel is érdemes számolni. No, meg a fürdetés! Igen, nagyon aranyos, ahogy a hátán pörög a víz tetején, de ez is egy az ezerből. Hajlamosak a gazdik "agyonfürdetni" szegényeket, pedig nem kell. A törpesünit csak akkor fürdessük, ha már nagyon szükséges. A sok, gyakori fürdetés szárítja a bőrét, nem tesz nekik jót. Például, ha valami új ételt kap, akkor hab formájában magára keni. Megvárom, amíg elvégzi az összes kenést magán, majd egy papírzsepi segítségével le szoktam törölni róla. Nem kell egyből tehát a fürdőbe rohanni vele.

Az idétlen pózban való kitekeredés az alapos habzás érdekében:


Bár a fenti lista korántsem teljes, remélem tudtam segíteni néhány leendő süngazdinak, hogy a sarkalatos információk birtokában felelős döntést hozhasson. A szagmentes és csöndes sünlakhelyről korábban már írtam ITT, ahol további hasznos dolgokról olvashatnak a leendő gazdik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sokkolóan magas autópályadíjak Franciaországban

Egy kicsit túloztam a címben, de a mondandóm lényegét jól összegzi. Aki Franciaországon keresztül szeretne utazni, két dolgot választhat: fizet, mint a pengős malac, vagy 8-12 órákat bolyong a nem fizetős utakon. Ezt tapasztaltuk a közelmúltban.
Magyar forintra átszámítva mintegy 40.000 Ft-ot hagytunk ott Franciaországban, mert használtuk az autópályákat. Spanyolországba utaztunk, ezért más útvonal szóba sem jöhetett. Odafelé Svájcon át utaztunk, ahol egyébként 40 euróért (12 ezer Ft) egész évben, bármelyik autópályát lehet használni (más matrica nincs is). Ausztriában is van 10 napos matrica (8,9 euró), Magyarországon is sokkal kedvezőbb áron vehetünk (3000 Ft) 10 napos autópálya matricát személyautóra.
A franciáknál azonban a legtöbb autópálya magánkézben van, ami érződik az árakon is. Az odaút első napján 500 km-t mentünk az országban, két fizetős kapun haladtunk át, összesen 49,5 eurót fizettünk ki. Ezért másnap kikerültük a fizetős utakat Spanyolország felé, így viszont több mint…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik!
A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé.


A fő különbség az, hogy korábban egy egységben helyezkedett el a négy izzó, és a négy fény különböző helyzete jelezte a járművezető számára, ho…