Ugrás a fő tartalomra

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.

Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés előtt áll, hanem, már felelős a kis életért, akit vállalt), amelyek az alapinformációk közé tartozik, mégsem tud róla. Ez néha az adott tenyésztők hibája, hogy nem tájékoztatják megfelelően a leendő gazdit, de az állatkereskedésekben még elkeserítőbb a helyzet, ahol sokszor még a nemét, korát sem ismerik a süninek. Sőt! A következőkben leírom a legfontosabb tudnivalókat a süntartással kapcsolatban, amely információk talán a legjobban elsikkadnak.

Az első süni


A süni nem rágcsáló, így felejtsük el a tengerimalachoz, vagy nyulakhoz való hasonlítgatást. A kisemlősök közé tartozik, hússal (PRÉMIUM! kutya- és macskakaja), rovarokkal táplálkozik (nem almával, bár egy kis almát, banánt szívesen elfogyaszt a legtöbbjük, főleg, ha száraz eledellel el van kicsit keverve), és laktózérzékeny (így tejet, tejtermékeket ne adjunk neki). A tenyésztők többsége segít az étkezésben, mert ahány süni, annyi féle ízlés, és kezdőcsomagot is szoktak adni a kedvenc ételeiből.

Afrikai fehérhasú törpesün - Forrás: pixabay


A süni pocija nagyon érzékeny, így, ha stresszel, vagy esetleg olyat kap, amit nem kellene (ne kísérletezzünk), akkor zöldes lehet a kakija. Egyszeri alkalomnál nem szokott gond lenni. Amennyiben rendszeres, mindennapos, akkor érdemes elvinni egy hozzáértő orvoshoz. Ez utóbbi azonban nem túl egyszerű, így a gazdivá válás előtt mindenképp derítsük ki, hogy hol van hozzánk a legközelebb olyan orvos, aki egzotikus állatokkal is foglalkozik, és kérdezzünk rá nála, hogy kifejezetten sünihez is ért-e. Az interneten egész szép kis gyűjtés is elérhető már, hogy országszerte hol találhatunk ilyen dokit.

Lakhely


Lehet választani terrárium, ketrec és bútor közül, a lényeg, és ami fontos, mivel a süninek nagy a mozgásigénye, ezért legalább (!!!) 100 x 50 cm-es legyen, és olyan helyen helyezzük el, ahol nem érheti huzat. A terráriumot emiatt én kizártam, mert nagyon nehéz, ezért a takarítása is ügyes-bajos. Mi kezdettől fogva ketrecezünk, amelynek oldalait kb. 10 cm magas plexilapokkal (barkácsboltban, OBI, Praktiker...) és kötegelővel fedtük be, hogy ne tudjon a süni felmászni. A süni ugyanis addig megy, amíg utat talál, ha kell, mászik, majd az út végén (a ketrec tetején), egyszerűen lepottyan. A baleseteket elkerülendő ezért főleg a kis süniknél ezt a lépést meg kell tennünk. Fél éves kora után pedig már kaphat futókereket, amivel levezetheti a kilométerhiányát, de 6 hónapos kora előtt senki ne adjon neki kereket, mert nem tesz jót a fejlődő gerincének. Inkább tegyünk be egyéb játéklehetőséget, amivel elszórakoztathatja magát: kis pingponglabda, műanyag csődarab... A kerék pedig legalább 30 cm (!!!) átmérőjű, és tömör anyagból legyen, különben a kis rácsokba beakadhat a kis körme, és leszakíthatja. Ráadásul ezt könnyebb is takarítani. Majdnem minden napos meló, mert kerekezni annyira jó, hogy egyikük se nagyon száll ki, hogy a macskaalomba végezze a dolgát.

A legtöbb süni csak sötétben hajlandó kerekezni, nem produkálja magát nappal:


Társ


Az utóbbi időben elég sok kétségbeesett poszt jelent meg a csoportokban, amiben két együtt tartott sün fura viselkedésében (lány próbált egy másik lányra mászni, kergetik egymást) kértek segítséget. A sün nem társas élőlény. A természetben csak a párzás idejére kerül egymás mellé a hím és a nőstény, majd a piciket a nőstény egyedül neveli már fel. Így én annak a híve vagyok, hogy a süniket ne tartsuk együtt, egy ketrecben, ne kísérletezzünk. Igen, lehetnek kivételek, hogy két süni kijön egymással, de mivel éjszakai állatok, és nem látunk bele a fejükbe, nem tudhatjuk, mi történik éjjel, amíg alszunk, nem nézzük őket 0-24 órában. Lehet, hogy az egyiket stresszeli a másik jelenléte. Így, aki több sünit is szeretne, inkább tartsa őket külön ketrecekben.

A bezzeg sünök


Számos videó kering a világhálón cukipofa sünikről, akik engedik, hogy a hasukat masszírozzák, alvás közben lehet őket dögönyözni, a nyakunkba fúrják magukat, és ott alszanak, vidáman tűrik a fürdetést... Olyan kisbabákról is hallani, akik kezdettől fogva végigalusszák az éjszakát, sosincs velük baj... Persze, de nem ez a gyakori. Aki arra számít, hogy az ő sünije is ilyen lesz, az nagyot csalódhat. Minden süni más és más személyiséggel rendelkezik, félős, izgága, bátor, vad, szelíd, nyugodt, stb. Nem számíthatjuk ki, a miénk milyen lesz. Egy biztos, sok türelem, és idő (sokszor hónapok, évek) kell, hogy elnyerjük a süni bizalmát.

A legtöbb süni nem ilyen:


Az első sünim gond nélkül aludt rajtam 1 éves kora után. A mostani 3 éves sünim viszont általában izgága, ritkán szunyókál rajtam, és mindig puffogással köszönt, mikor benyúlok érte a ketrecbe - de ha a kezembe fogom, akkor abba is hagyja. A süni nem egy kutya, vagy tengerimalac, amelyik jól tűri, sőt igényli a simogatást, bár sok süni megszokja, elviseli egy idő után. Ezzel is érdemes számolni. No, meg a fürdetés! Igen, nagyon aranyos, ahogy a hátán pörög a víz tetején, de ez is egy az ezerből. Hajlamosak a gazdik "agyonfürdetni" szegényeket, pedig nem kell. A törpesünit csak akkor fürdessük, ha már nagyon szükséges. A sok, gyakori fürdetés szárítja a bőrét, nem tesz nekik jót. Például, ha valami új ételt kap, akkor hab formájában magára keni. Megvárom, amíg elvégzi az összes kenést magán, majd egy papírzsepi segítségével le szoktam törölni róla. Nem kell egyből tehát a fürdőbe rohanni vele.

Az idétlen pózban való kitekeredés az alapos habzás érdekében:


Bár a fenti lista korántsem teljes, remélem tudtam segíteni néhány leendő süngazdinak, hogy a sarkalatos információk birtokában felelős döntést hozhasson. A szagmentes és csöndes sünlakhelyről korábban már írtam ITT, ahol további hasznos dolgokról olvashatnak a leendő gazdik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…