Ugrás a fő tartalomra

Flancolás, de minek? - Az új Toyota C-HR

Nem, ez nem egy teljes teszt lesz, és műszaki szempontból sem ez lesz a kiindulópont, de már az első használat során megfogalmazódtak bennem a következő kritikák. Remélem segítek néhány embernek, ha autóvásárlásra kerül sor.

Szép, modern, vagány, egyáltalán nem Toyotás. Csajos és pasis is lehet, főleg színtől függően. Ezt el kell ismerni. Viszont nem értem, miért nem csapta nyakon valaki azt a tervezőt, aki a hátsó ülésekhez ilyen pici ablakokat tervezett??? Aki hátul ül, és maga mellé néz, konkrétan nem lát ki, mert ott még az autó ajtaja van, és csak sokkal előrébb kezdődik az ablak, ami szintén pirinyó. Aki sokszor visz utasokat magával, családja van, annak egyáltalán nem ajánlanám, mert hátul utazni borzalmas. Kívülről is úgy látszik, mintha csak 3 ajtós lenne az autó, mivel az ablak vonalvezetése, és a rejtettebb  fogantyú (nem a megszokott helyen kell keresni, hanem az ajtó teteje felé, az ablak mellett) is elvezeti a szemet.

Nagyon aprócska a hátsó ablak - Fotó: paultan.org


Anyósülés. Aki a vezető mellett foglal helyet, az bizony eléggé szorult helyzetbe kerül. Én nem vagyok egy magas ember, de a 163 centimmel bizony épphogy elfért a lábam a műszarfal és az ülés között, úgy, hogy valaki utazott még mögöttem. Ha nem ül hátul utas, akkor hátra lehet tolni annyira az ülést, hogy már ne érezzem rosszul magam a közeli kesztyűtartó miatt. Szóval, már 2 pont arra, hogy ezt az autót bizony csak 1-2 főre tervezték. Plusz itt hoznám fel a műszarfalból felülre kiugró légzsákot is rejtő bőr részt, ami csúcsos, sarkas, ez valakinek tetszik? Értem én, hogy más, különleges (talán), de rettenet diszharmonikus.

Az a bizonyos légzsák - Fotó: paultan.org


Hybrid. Egy automata hibriddel sikerült utaznom, amely elég fura hangokat hallatott. Rengetegszer túlhúzta az autót, felpörgött a kicsivel nagyobb gázadásoknál, és bár szépen, simán váltott, de a hibrid és az üzemanyag rendszer közötti váltásokat mintha nem bírta volna eltalálni. Olyan érzés volt, mintha a sofőr nem tudta volna hol kell váltani, és alacsonyabb fokozatban kihúzatta volna az autót, miközben csak a hibrid-üzemanyag és az egyes fokozatok közötti váltások voltak zavaróan rosszul eltalálva.

Összességében sokkal kisebb belül az autó, mint amit kívülről gondolnánk, nagyon messze van a városi terepjáró feelingtől. Elsőre az jutott eszembe, hogy ezt bizony a menőzni vágyó férfiaknak találták ki. Persze, ilyen autó is kell, hogy legyen a piacon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…