Ugrás a fő tartalomra

Flancolás, de minek? - Az új Toyota C-HR

Nem, ez nem egy teljes teszt lesz, és műszaki szempontból sem ez lesz a kiindulópont, de már az első használat során megfogalmazódtak bennem a következő kritikák. Remélem segítek néhány embernek, ha autóvásárlásra kerül sor.

Szép, modern, vagány, egyáltalán nem Toyotás. Csajos és pasis is lehet, főleg színtől függően. Ezt el kell ismerni. Viszont nem értem, miért nem csapta nyakon valaki azt a tervezőt, aki a hátsó ülésekhez ilyen pici ablakokat tervezett??? Aki hátul ül, és maga mellé néz, konkrétan nem lát ki, mert ott még az autó ajtaja van, és csak sokkal előrébb kezdődik az ablak, ami szintén pirinyó. Aki sokszor visz utasokat magával, családja van, annak egyáltalán nem ajánlanám, mert hátul utazni borzalmas. Kívülről is úgy látszik, mintha csak 3 ajtós lenne az autó, mivel az ablak vonalvezetése, és a rejtettebb  fogantyú (nem a megszokott helyen kell keresni, hanem az ajtó teteje felé, az ablak mellett) is elvezeti a szemet.

Nagyon aprócska a hátsó ablak - Fotó: paultan.org


Anyósülés. Aki a vezető mellett foglal helyet, az bizony eléggé szorult helyzetbe kerül. Én nem vagyok egy magas ember, de a 163 centimmel bizony épphogy elfért a lábam a műszarfal és az ülés között, úgy, hogy valaki utazott még mögöttem. Ha nem ül hátul utas, akkor hátra lehet tolni annyira az ülést, hogy már ne érezzem rosszul magam a közeli kesztyűtartó miatt. Szóval, már 2 pont arra, hogy ezt az autót bizony csak 1-2 főre tervezték. Plusz itt hoznám fel a műszarfalból felülre kiugró légzsákot is rejtő bőr részt, ami csúcsos, sarkas, ez valakinek tetszik? Értem én, hogy más, különleges (talán), de rettenet diszharmonikus.

Az a bizonyos légzsák - Fotó: paultan.org


Hybrid. Egy automata hibriddel sikerült utaznom, amely elég fura hangokat hallatott. Rengetegszer túlhúzta az autót, felpörgött a kicsivel nagyobb gázadásoknál, és bár szépen, simán váltott, de a hibrid és az üzemanyag rendszer közötti váltásokat mintha nem bírta volna eltalálni. Olyan érzés volt, mintha a sofőr nem tudta volna hol kell váltani, és alacsonyabb fokozatban kihúzatta volna az autót, miközben csak a hibrid-üzemanyag és az egyes fokozatok közötti váltások voltak zavaróan rosszul eltalálva.

Összességében sokkal kisebb belül az autó, mint amit kívülről gondolnánk, nagyon messze van a városi terepjáró feelingtől. Elsőre az jutott eszembe, hogy ezt bizony a menőzni vágyó férfiaknak találták ki. Persze, ilyen autó is kell, hogy legyen a piacon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…