Ugrás a fő tartalomra

Citromos rácsos félhold - sütemény recept

Méltatlanul elfeledett süteményről van szó, pedig nem bonyolult elkészíteni. Igaz, nem tartozik a gyorsan elkészülő édességek közé. Mégis megéri elkészíteni, mert az ízhatás remek, és garantáltan besöpörjük az elismerő hümmögéseket, ha megkínáljuk vele ismerőseinket. Leírom, én hogyan készítem. (Az adagok egy 27x27 cm-es tepsire vannak megadva.)

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg (por)cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 4 tojás
  • 1 cs. van. cukor
  • 1 kiskanál sütőpor 
  • 1 citrom (a héja fog kelleni, ezért érdemes bio citromot venni)

a citromos mázhoz:

  • citromlé
  • porcukor (fontos, a sima kristálycukor nem jó, mert nem lesz szép kenhető mázunk)
  • egy kevés olaj
  • víz

a csokis "rácshoz":

  • csoki (étcsokoládé, tejcsoki, Mikulásról, húsvétról maradt csokik, bármit használhatunk)
  • vaj

Citromos rácsos félhold

Elkészítése:

Két tálra lesz szükségünk. Válasszuk szét a tojásokat, az egyik tálba a fehérje, másikba (ez legyen nagyobb méretű) a sárgája menjen. A sárgájához adjuk az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot. Először a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a másik tálban lévő keveréket is habos állagúra, közben tegyük bele a mézet is, és keverjük össze ezt is robotgéppel. Óvatosan forgassuk bele a kemény habot több részletben a tojássárgás keverékbe (hogy ne "törjük össze a habot"), reszeljük bele a citrom héját. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, és keverjük össze, míg egynemű masszát nem kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 27x27 cm-es) öntsük, és kicsit egyengessük el a masszát, ha nem terül szét magától.
180 fokos előmelegített sütőbe tegyük kb. 20 percre. Végezzünk tűpróbát! Ha elkészült, hagyjuk kihűlni a tésztát, ezután jöhet a citromos máz. Kb. 10 dkg porcukorhoz adjunk 1 kanál olajat, 1 kanál meleg vizet, és 3 kanál citromlevet. Azért nem tudok pontos adagokat, mert az állagán lehet javítani, ha nem tudunk belőle krémesen kenhető állagot kikeverni. Ha megvan a megfelelő állag, akkor kenjük a kihűlt tészta tetejére, simítsuk el a lehető legegyenletesebben.
Ha megszáradt a máz, akkor lobogó víz fölött olvasszunk fel egy csokimikulást/csokinyulat, vagy fél tábla csokoládét, és 5 dkg vajat. Villával csorgassuk rá a citrommázas tészta tetejére össze-vissza.

Tálalás előtt pogácsaszaggatóval félhold alakokat szúrjunk ki a süteményből. Kellemes alkotást kívánok! ;)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…