Ugrás a fő tartalomra

Citromos rácsos félhold - sütemény recept

Méltatlanul elfeledett süteményről van szó, pedig nem bonyolult elkészíteni. Igaz, nem tartozik a gyorsan elkészülő édességek közé. Mégis megéri elkészíteni, mert az ízhatás remek, és garantáltan besöpörjük az elismerő hümmögéseket, ha megkínáljuk vele ismerőseinket. Leírom, én hogyan készítem. (Az adagok egy 27x27 cm-es tepsire vannak megadva.)

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg (por)cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 4 tojás
  • 1 cs. van. cukor
  • 1 kiskanál sütőpor 
  • 1 citrom (a héja fog kelleni, ezért érdemes bio citromot venni)

a citromos mázhoz:

  • citromlé
  • porcukor (fontos, a sima kristálycukor nem jó, mert nem lesz szép kenhető mázunk)
  • egy kevés olaj
  • víz

a csokis "rácshoz":

  • csoki (étcsokoládé, tejcsoki, Mikulásról, húsvétról maradt csokik, bármit használhatunk)
  • vaj

Citromos rácsos félhold

Elkészítése:

Két tálra lesz szükségünk. Válasszuk szét a tojásokat, az egyik tálba a fehérje, másikba (ez legyen nagyobb méretű) a sárgája menjen. A sárgájához adjuk az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot. Először a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a másik tálban lévő keveréket is habos állagúra, közben tegyük bele a mézet is, és keverjük össze ezt is robotgéppel. Óvatosan forgassuk bele a kemény habot több részletben a tojássárgás keverékbe (hogy ne "törjük össze a habot"), reszeljük bele a citrom héját. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, és keverjük össze, míg egynemű masszát nem kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 27x27 cm-es) öntsük, és kicsit egyengessük el a masszát, ha nem terül szét magától.
180 fokos előmelegített sütőbe tegyük kb. 20 percre. Végezzünk tűpróbát! Ha elkészült, hagyjuk kihűlni a tésztát, ezután jöhet a citromos máz. Kb. 10 dkg porcukorhoz adjunk 1 kanál olajat, 1 kanál meleg vizet, és 3 kanál citromlevet. Azért nem tudok pontos adagokat, mert az állagán lehet javítani, ha nem tudunk belőle krémesen kenhető állagot kikeverni. Ha megvan a megfelelő állag, akkor kenjük a kihűlt tészta tetejére, simítsuk el a lehető legegyenletesebben.
Ha megszáradt a máz, akkor lobogó víz fölött olvasszunk fel egy csokimikulást/csokinyulat, vagy fél tábla csokoládét, és 5 dkg vajat. Villával csorgassuk rá a citrommázas tészta tetejére össze-vissza.

Tálalás előtt pogácsaszaggatóval félhold alakokat szúrjunk ki a süteményből. Kellemes alkotást kívánok! ;)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…