Ugrás a fő tartalomra

10 jel, hogy egy törpesünt tartó lakásában vagy

Magyarországon is egyre többen vállalkoznak arra, hogy afrikai fehérhasú törpesünt tartsanak. A vállalkozni szó talán nem is igazán jó szó, ugyanis véleményem szerint sokkal több időt, energiát igényel az embertől, ha például kutyája, macskája vagy például kaméleonja van. De tény, hogy még mindig nem olyan elterjedt kistermetű háziállat, mint a különböző rágcsálók (hörcsög, tengerimalac).

Most azt próbáltam összegyűjteni, hogy milyen jelek, elhangzott mondatok utalhatnak arra, hogy egy olyan lakásban, házban vagyunk, ahol törpesünt tartanak. Íme a lista:

 1. "Megyek, felkeltem a sünt." Igen, magától nem szívesen kel fel, amíg Te le nem fekszel, így 18-19 óra körül ébreszteni kell. "Jó reggelt!"-tel este köszöntöd a sünidet.
 2. "Jó reggelt!"-tel kétszer köszöntöd egy nap. Egyszer, mikor Te magad ébreszted fel az álomszuszékot. Majd miután már nem foglalkozol vele, és visszahelyezed a ketrecébe, visszaalszik. Így éjjel, mikor csönd, és sötétség borul a helyiségre, ahol a helye van, másodszor is felkel, ekkor már magától.
 3. "Jó éjszakát!" Minden fordítva van. Mikor reggel Te felkelsz, ő akkor tér nyugovóra, így kora reggel kívánsz neki szép álmokat.
  Artúr
 4. A sün puffog, szurkál, és pattogni is tud, ha valami nem tetszik neki, vagy fél. Így ha azt hallod, hogy: "Ne puffogjál!", "Ne tessék engem szurkálni", "Mit pattogsz, mint a bakkecske?", és társai, akkor tuti, hogy egy kis törpesün van a közelben, aki a gazdinak produkálja magát.
 5. "Kis tüskés gombóc" - amikor összegömbölyödik, akár a kezedben, akár a ketrecében, ha megijed valamitől. 
 6. "Megint bekente magát." Mivel? A kajával. A sünök minden új ízt nyújtó ételt magukra kennek. Miután esznek mondjuk életük első májából, vagy banánjából, habot képeznek a szájukba, és a tüskéjükre kenik. (Van ennek valami értelme egyébként?)
 7. "Jajj, de édes!" Egyszerűen, nem lehet rá mást mondani. Bárki találkozik egy törpesünnel, legyen akár összegömbölyödve, vagy nyugodtabb állapotban, éppen szaglászva a levegőben, egyaránt bájos kis teremtés.
 8. Kanos a sün. Igen, ráadásul már 2 hónapos korától képes naponta aktívkodni... csodálom, hogy még mindig úgy szól a mondás, hogy "Szapora, mint a nyúl". Ha minden nap másik sünlányba akadna, mi lenne itt? :)
  Teofil
 9. A hűtőben pástétom vagy aszpikos hús, a kajás szekrényben kutya- és macskakaják sorakoznak. De nem szabad meglepődni, ha élő lisztkukacok is tekeregnek egy kis tégelyben. A sünök húsevők, és semmi közük a gyermekkorban hallott, látott mesékhez, amiben gyümölcsöket esznek. Fogyasztanak, de nagyon keveset, nagyon ritkán.
 10. "Hova tetszik mászni?" A sünök éjjeli állatok, ezért a sötétet szeretik, ott érzik biztonságban magukat. Ha kiveszed magadhoz, vagy begömbölyödik a fejével maga alá, vagy befúrja magát a karod alá, hogy a feje sötétben legyen.

Remélem másoknak is meghoztam a kedvet, hogy törpesünt (is) tartson. Egy jó tanács, csak megbízható tenyésztőtől. Az állatkereskedésekben nincs kézhez szoktatva, és ki tudja, mennyi idős.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…