Ugrás a fő tartalomra

10 jel, hogy egy törpesünt tartó lakásában vagy

Magyarországon is egyre többen vállalkoznak arra, hogy afrikai fehérhasú törpesünt tartsanak. A vállalkozni szó talán nem is igazán jó szó, ugyanis véleményem szerint sokkal több időt, energiát igényel az embertől, ha például kutyája, macskája vagy például kaméleonja van. De tény, hogy még mindig nem olyan elterjedt kistermetű háziállat, mint a különböző rágcsálók (hörcsög, tengerimalac).

Most azt próbáltam összegyűjteni, hogy milyen jelek, elhangzott mondatok utalhatnak arra, hogy egy olyan lakásban, házban vagyunk, ahol törpesünt tartanak. Íme a lista:

 1. "Megyek, felkeltem a sünt." Igen, magától nem szívesen kel fel, amíg Te le nem fekszel, így 18-19 óra körül ébreszteni kell. "Jó reggelt!"-tel este köszöntöd a sünidet.
 2. "Jó reggelt!"-tel kétszer köszöntöd egy nap. Egyszer, mikor Te magad ébreszted fel az álomszuszékot. Majd miután már nem foglalkozol vele, és visszahelyezed a ketrecébe, visszaalszik. Így éjjel, mikor csönd, és sötétség borul a helyiségre, ahol a helye van, másodszor is felkel, ekkor már magától.
 3. "Jó éjszakát!" Minden fordítva van. Mikor reggel Te felkelsz, ő akkor tér nyugovóra, így kora reggel kívánsz neki szép álmokat.
  Artúr
 4. A sün puffog, szurkál, és pattogni is tud, ha valami nem tetszik neki, vagy fél. Így ha azt hallod, hogy: "Ne puffogjál!", "Ne tessék engem szurkálni", "Mit pattogsz, mint a bakkecske?", és társai, akkor tuti, hogy egy kis törpesün van a közelben, aki a gazdinak produkálja magát.
 5. "Kis tüskés gombóc" - amikor összegömbölyödik, akár a kezedben, akár a ketrecében, ha megijed valamitől. 
 6. "Megint bekente magát." Mivel? A kajával. A sünök minden új ízt nyújtó ételt magukra kennek. Miután esznek mondjuk életük első májából, vagy banánjából, habot képeznek a szájukba, és a tüskéjükre kenik. (Van ennek valami értelme egyébként?)
 7. "Jajj, de édes!" Egyszerűen, nem lehet rá mást mondani. Bárki találkozik egy törpesünnel, legyen akár összegömbölyödve, vagy nyugodtabb állapotban, éppen szaglászva a levegőben, egyaránt bájos kis teremtés.
 8. Kanos a sün. Igen, ráadásul már 2 hónapos korától képes naponta aktívkodni... csodálom, hogy még mindig úgy szól a mondás, hogy "Szapora, mint a nyúl". Ha minden nap másik sünlányba akadna, mi lenne itt? :)
  Teofil
 9. A hűtőben pástétom vagy aszpikos hús, a kajás szekrényben kutya- és macskakaják sorakoznak. De nem szabad meglepődni, ha élő lisztkukacok is tekeregnek egy kis tégelyben. A sünök húsevők, és semmi közük a gyermekkorban hallott, látott mesékhez, amiben gyümölcsöket esznek. Fogyasztanak, de nagyon keveset, nagyon ritkán.
 10. "Hova tetszik mászni?" A sünök éjjeli állatok, ezért a sötétet szeretik, ott érzik biztonságban magukat. Ha kiveszed magadhoz, vagy begömbölyödik a fejével maga alá, vagy befúrja magát a karod alá, hogy a feje sötétben legyen.

Remélem másoknak is meghoztam a kedvet, hogy törpesünt (is) tartson. Egy jó tanács, csak megbízható tenyésztőtől. Az állatkereskedésekben nincs kézhez szoktatva, és ki tudja, mennyi idős.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…