Ugrás a fő tartalomra

Kiköltöztem Németországba

Németország délnyugati részén élek már 3 hónapja. Úgy érzem itt az ideje, hogy összegyűjtsem miket tartok furcsának idekinn.

Nehéz megszokni, illetve rendkívül szokatlan:

 • a villogás nélkül pirosra váltó gyalogoslámpa.
 • az, hogy itt jobbára nincsenek zebra felfestésű zebrák. Csak a zebrának képzelt rész két oldalán szaggatott fehér sáv jelzi a gyalogátkelőt.
 • a városban csak egyetlen (többnyire orosz és/vagy ukrán termékekkel teli) boltban lehet kapni túrót.
 • bár jó dolog, hogy a buszon sosincs tömegnyomor, sokszor 1-2 ember utazik végig az útvonalon.
 • a Mekiben furán néznek rád, ha a Smart kártyád nyújtod át a pénztárosnak! :D
 • nincs az az igazi hosszú hétvége, így ha péntek munkaszüneti nap, szombaton akkor is kinyit minden (vasárnap itt sincs nyitva semmi).
 • vasárnap a város eléggé kihalt, nehéz találni még egy nyitva lévő kávézót vagy cukrászdát is.
 • ruhaboltba, étterembe is szó nélkül beviszik a kutyákat.
 • ha 9-kor nyit egy bolt a sétáló/bevásárlóutcában (mint Budapesten Váci utca), akkor simán képes az eladó/tulaj 9 óra 10 perckor nyugodtan bemenni az üzletbe, és utána kinyitni.
 • nincs ingyenes WIFI! Vagy legalábbis kevés helyen. Mivel sok a városban a turista, ezért számomra érthetetlen.
 • hogy többféle kiszerelésű és fajtájú RESZELT sajtot lehet kapni.
 • nem lehet kapni sárga TV-paprikát... csak zöld és piros primatin paprikát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…