Ugrás a fő tartalomra

Kiköltöztem Németországba

Németország délnyugati részén élek már 3 hónapja. Úgy érzem itt az ideje, hogy összegyűjtsem miket tartok furcsának idekinn.

Nehéz megszokni, illetve rendkívül szokatlan:

 • a villogás nélkül pirosra váltó gyalogoslámpa.
 • az, hogy itt jobbára nincsenek zebra felfestésű zebrák. Csak a zebrának képzelt rész két oldalán szaggatott fehér sáv jelzi a gyalogátkelőt.
 • a városban csak egyetlen (többnyire orosz és/vagy ukrán termékekkel teli) boltban lehet kapni túrót.
 • bár jó dolog, hogy a buszon sosincs tömegnyomor, sokszor 1-2 ember utazik végig az útvonalon.
 • a Mekiben furán néznek rád, ha a Smart kártyád nyújtod át a pénztárosnak! :D
 • nincs az az igazi hosszú hétvége, így ha péntek munkaszüneti nap, szombaton akkor is kinyit minden (vasárnap itt sincs nyitva semmi).
 • vasárnap a város eléggé kihalt, nehéz találni még egy nyitva lévő kávézót vagy cukrászdát is.
 • ruhaboltba, étterembe is szó nélkül beviszik a kutyákat.
 • ha 9-kor nyit egy bolt a sétáló/bevásárlóutcában (mint Budapesten Váci utca), akkor simán képes az eladó/tulaj 9 óra 10 perckor nyugodtan bemenni az üzletbe, és utána kinyitni.
 • nincs ingyenes WIFI! Vagy legalábbis kevés helyen. Mivel sok a városban a turista, ezért számomra érthetetlen.
 • hogy többféle kiszerelésű és fajtájú RESZELT sajtot lehet kapni.
 • nem lehet kapni sárga TV-paprikát... csak zöld és piros primatin paprikát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…