Ugrás a fő tartalomra

Pörköltből gulyás - két legyet egy csapásra

Mit főzzek a hétvégére? Jó lenne, ha maradna hétfőre is valami, és kétféle főétel is, főleg, ha nem tudni, a vasárnap még hogyan alakul (kirándulás, itthoni pihenés, egyéb program?). Én szeretek szombaton megfőzni két napra, hogy a vasárnap szabad legyen. Egy gulyásleves régóta ért, nagymamám kiskoromban mindig szilvásgombócot csinált mellé második fogásnak. De ez még csak egyféle étel. Míg a marhahús jó másfél órát fől, addig megcsinálom a szilvásgombócot, de hogy utána még egy ételnek nekiálljak, nem tűnt jó ötletnek. Főleg, hogy a takarítás is hátravan még.

Gondolkodtam, hogy mit lehetne még ezek mellé gyorsan összeütni. Aztán jött az ötlet, hogy a pörköltes marhahús a gulyásleves és a rizseshús alapja is lehet egyszerre. Mivel a párom nem hajlandó megenni a paradicsomhéjas, paprikahéjas ételeket, ezért egyszerűsítettem is a pörkölt receptjén. Aki akar, marhapörköltet is készíthet az alábbiak alapján.

Hozzávalók az egyszerű gulyásleveshez és a rizseshúshoz (2 főre)

  • 2 x 400 gramm kockázott marhahús
  • olaj
  • 3 db pörköltkocka (mint a húsleveskocka, csak pörkölt ízesítésű)
  • 1 közepes méretű krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • levestészta
  • rizs
  • 3 babérlevél
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • rizs
  • a rizseshúshoz csalamádé vagy uborka
Egyszerű gulyásleves

Rizseshús



Elkészítés:

  1. Mossuk meg a húst, ha szükségesnek látjuk, vágjuk még kisebb darabokra. Vágjuk fel a vöröshagymát, olajon pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg pirospaprikával (két kávéskanálnyit). Jól keverjük el, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Öntsünk hozzá kb. 1 deci vizet, kavargassuk, amíg nagyjából elfőli a levet (pirítsuk zsírjára), és szószosabb lesz. Ekkor megint mehet hozzá 1-1,5 deci víz, megint pirítsuk zsírjára, ez lesz a pörköltünk alapja.
  2. Ha tehát kétszer a zsírjára pirítottuk a hagymás, olajos, pirospaprikás egyveleget, tegyünk 1,5-2 deci vizet, mehet rá a hús. Kavargassuk meg 1-2 percenként, hogy minden húsdarabunk kifehéredjen. Közben a hús is ereszt annyi vizet, hogy épp elfedi azt, ha mégsem, akkor még egy kis vízzel pótolhatjuk. Ha ez kész, akkor mehet hozzá a 3 pörköltkocka. Jól keverjük el. Ezután tegyük bele a 3 babérlevelet, a sót, a borsot. Fedő alatt 90 percig főzzük közepes lángon - néha keverjük meg.
  3. 30 perccel azelőtt, mielőtt letelik a 90 perc, hozzáláthatunk a rizsnek (sós vízben főzzük meg, ez kell majd a rizseshúshoz), a krumpli és a sárgarépák felszeleteléséhez.
  4. Ha letelt a másfél óra, a pörköltünk felét merőkanállal (szaftjával együtt) szedjük rá a megfőtt, leszűrt rizsünkhöz. Ehhez még tehetünk egy kis őrölt borsot. Jól keverjük el - ezzel kész a rizseshús.
  5. A pörkölt másik fele lesz a gulyásunk alapja, tegyük bele a sárgarépát, a krumplit, egy kis petrezselymet. Engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket is - de ki, mennyire szereti, ha sok a leve a gulyásnak. Kb. 30-45 percig főzzük még, amíg a krumpli és sárgarépa meg nem puhul. Közben lehet próbálgatni, ha már úgy látjuk, kész a leves is, tegyük bele a levestésztát, ami 5-7 percet alatt megpuhul benne. Levehetjük a tűzről, kész a gulyáslevesünk is.

Remélem másnak is tudtam adni tippeket. A konyhában nyugodtan lehet kísérletezni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…