Ugrás a fő tartalomra

Pörköltből gulyás - két legyet egy csapásra

Mit főzzek a hétvégére? Jó lenne, ha maradna hétfőre is valami, és kétféle főétel is, főleg, ha nem tudni, a vasárnap még hogyan alakul (kirándulás, itthoni pihenés, egyéb program?). Én szeretek szombaton megfőzni két napra, hogy a vasárnap szabad legyen. Egy gulyásleves régóta ért, nagymamám kiskoromban mindig szilvásgombócot csinált mellé második fogásnak. De ez még csak egyféle étel. Míg a marhahús jó másfél órát fől, addig megcsinálom a szilvásgombócot, de hogy utána még egy ételnek nekiálljak, nem tűnt jó ötletnek. Főleg, hogy a takarítás is hátravan még.

Gondolkodtam, hogy mit lehetne még ezek mellé gyorsan összeütni. Aztán jött az ötlet, hogy a pörköltes marhahús a gulyásleves és a rizseshús alapja is lehet egyszerre. Mivel a párom nem hajlandó megenni a paradicsomhéjas, paprikahéjas ételeket, ezért egyszerűsítettem is a pörkölt receptjén. Aki akar, marhapörköltet is készíthet az alábbiak alapján.

Hozzávalók az egyszerű gulyásleveshez és a rizseshúshoz (2 főre)

  • 2 x 400 gramm kockázott marhahús
  • olaj
  • 3 db pörköltkocka (mint a húsleveskocka, csak pörkölt ízesítésű)
  • 1 közepes méretű krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • levestészta
  • rizs
  • 3 babérlevél
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • rizs
  • a rizseshúshoz csalamádé vagy uborka
Egyszerű gulyásleves

Rizseshús



Elkészítés:

  1. Mossuk meg a húst, ha szükségesnek látjuk, vágjuk még kisebb darabokra. Vágjuk fel a vöröshagymát, olajon pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg pirospaprikával (két kávéskanálnyit). Jól keverjük el, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Öntsünk hozzá kb. 1 deci vizet, kavargassuk, amíg nagyjából elfőli a levet (pirítsuk zsírjára), és szószosabb lesz. Ekkor megint mehet hozzá 1-1,5 deci víz, megint pirítsuk zsírjára, ez lesz a pörköltünk alapja.
  2. Ha tehát kétszer a zsírjára pirítottuk a hagymás, olajos, pirospaprikás egyveleget, tegyünk 1,5-2 deci vizet, mehet rá a hús. Kavargassuk meg 1-2 percenként, hogy minden húsdarabunk kifehéredjen. Közben a hús is ereszt annyi vizet, hogy épp elfedi azt, ha mégsem, akkor még egy kis vízzel pótolhatjuk. Ha ez kész, akkor mehet hozzá a 3 pörköltkocka. Jól keverjük el. Ezután tegyük bele a 3 babérlevelet, a sót, a borsot. Fedő alatt 90 percig főzzük közepes lángon - néha keverjük meg.
  3. 30 perccel azelőtt, mielőtt letelik a 90 perc, hozzáláthatunk a rizsnek (sós vízben főzzük meg, ez kell majd a rizseshúshoz), a krumpli és a sárgarépák felszeleteléséhez.
  4. Ha letelt a másfél óra, a pörköltünk felét merőkanállal (szaftjával együtt) szedjük rá a megfőtt, leszűrt rizsünkhöz. Ehhez még tehetünk egy kis őrölt borsot. Jól keverjük el - ezzel kész a rizseshús.
  5. A pörkölt másik fele lesz a gulyásunk alapja, tegyük bele a sárgarépát, a krumplit, egy kis petrezselymet. Engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket is - de ki, mennyire szereti, ha sok a leve a gulyásnak. Kb. 30-45 percig főzzük még, amíg a krumpli és sárgarépa meg nem puhul. Közben lehet próbálgatni, ha már úgy látjuk, kész a leves is, tegyük bele a levestésztát, ami 5-7 percet alatt megpuhul benne. Levehetjük a tűzről, kész a gulyáslevesünk is.

Remélem másnak is tudtam adni tippeket. A konyhában nyugodtan lehet kísérletezni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…