Mit főzzek a hétvégére? Jó lenne, ha maradna hétfőre is valami, és kétféle főétel is, főleg, ha nem tudni, a vasárnap még hogyan alakul (kirándulás, itthoni pihenés, egyéb program?). Én szeretek szombaton megfőzni két napra, hogy a vasárnap szabad legyen. Egy gulyásleves régóta ért, nagymamám kiskoromban mindig szilvásgombócot csinált mellé második fogásnak. De ez még csak egyféle étel. Míg a marhahús jó másfél órát fől, addig megcsinálom a szilvásgombócot, de hogy utána még egy ételnek nekiálljak, nem tűnt jó ötletnek. Főleg, hogy a takarítás is hátravan még.
Gondolkodtam, hogy mit lehetne még ezek mellé gyorsan összeütni. Aztán jött az ötlet, hogy a pörköltes marhahús a gulyásleves és a rizseshús alapja is lehet egyszerre. Mivel a párom nem hajlandó megenni a paradicsomhéjas, paprikahéjas ételeket, ezért egyszerűsítettem is a pörkölt receptjén. Aki akar, marhapörköltet is készíthet az alábbiak alapján.
Hozzávalók az egyszerű gulyásleveshez és a rizseshúshoz (2 főre)
- 2 x 400 gramm kockázott marhahús
- olaj
- 3 db pörköltkocka (mint a húsleveskocka, csak pörkölt ízesítésű)
- 1 közepes méretű krumpli
- 2-3 sárgarépa
- levestészta
- rizs
- 3 babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma
- rizs
- a rizseshúshoz csalamádé vagy uborka
![]() |
Egyszerű gulyásleves |
![]() |
Rizseshús |
Elkészítés:
- Mossuk meg a húst, ha szükségesnek látjuk, vágjuk még kisebb darabokra. Vágjuk fel a vöröshagymát, olajon pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg pirospaprikával (két kávéskanálnyit). Jól keverjük el, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Öntsünk hozzá kb. 1 deci vizet, kavargassuk, amíg nagyjából elfőli a levet (pirítsuk zsírjára), és szószosabb lesz. Ekkor megint mehet hozzá 1-1,5 deci víz, megint pirítsuk zsírjára, ez lesz a pörköltünk alapja.
- Ha tehát kétszer a zsírjára pirítottuk a hagymás, olajos, pirospaprikás egyveleget, tegyünk 1,5-2 deci vizet, mehet rá a hús. Kavargassuk meg 1-2 percenként, hogy minden húsdarabunk kifehéredjen. Közben a hús is ereszt annyi vizet, hogy épp elfedi azt, ha mégsem, akkor még egy kis vízzel pótolhatjuk. Ha ez kész, akkor mehet hozzá a 3 pörköltkocka. Jól keverjük el. Ezután tegyük bele a 3 babérlevelet, a sót, a borsot. Fedő alatt 90 percig főzzük közepes lángon - néha keverjük meg.
- 30 perccel azelőtt, mielőtt letelik a 90 perc, hozzáláthatunk a rizsnek (sós vízben főzzük meg, ez kell majd a rizseshúshoz), a krumpli és a sárgarépák felszeleteléséhez.
- Ha letelt a másfél óra, a pörköltünk felét merőkanállal (szaftjával együtt) szedjük rá a megfőtt, leszűrt rizsünkhöz. Ehhez még tehetünk egy kis őrölt borsot. Jól keverjük el - ezzel kész a rizseshús.
- A pörkölt másik fele lesz a gulyásunk alapja, tegyük bele a sárgarépát, a krumplit, egy kis petrezselymet. Engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket is - de ki, mennyire szereti, ha sok a leve a gulyásnak. Kb. 30-45 percig főzzük még, amíg a krumpli és sárgarépa meg nem puhul. Közben lehet próbálgatni, ha már úgy látjuk, kész a leves is, tegyük bele a levestésztát, ami 5-7 percet alatt megpuhul benne. Levehetjük a tűzről, kész a gulyáslevesünk is.
Remélem másnak is tudtam adni tippeket. A konyhában nyugodtan lehet kísérletezni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése