Ugrás a fő tartalomra

Pörköltből gulyás - két legyet egy csapásra

Mit főzzek a hétvégére? Jó lenne, ha maradna hétfőre is valami, és kétféle főétel is, főleg, ha nem tudni, a vasárnap még hogyan alakul (kirándulás, itthoni pihenés, egyéb program?). Én szeretek szombaton megfőzni két napra, hogy a vasárnap szabad legyen. Egy gulyásleves régóta ért, nagymamám kiskoromban mindig szilvásgombócot csinált mellé második fogásnak. De ez még csak egyféle étel. Míg a marhahús jó másfél órát fől, addig megcsinálom a szilvásgombócot, de hogy utána még egy ételnek nekiálljak, nem tűnt jó ötletnek. Főleg, hogy a takarítás is hátravan még.

Gondolkodtam, hogy mit lehetne még ezek mellé gyorsan összeütni. Aztán jött az ötlet, hogy a pörköltes marhahús a gulyásleves és a rizseshús alapja is lehet egyszerre. Mivel a párom nem hajlandó megenni a paradicsomhéjas, paprikahéjas ételeket, ezért egyszerűsítettem is a pörkölt receptjén. Aki akar, marhapörköltet is készíthet az alábbiak alapján.

Hozzávalók az egyszerű gulyásleveshez és a rizseshúshoz (2 főre)

  • 2 x 400 gramm kockázott marhahús
  • olaj
  • 3 db pörköltkocka (mint a húsleveskocka, csak pörkölt ízesítésű)
  • 1 közepes méretű krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • levestészta
  • rizs
  • 3 babérlevél
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • rizs
  • a rizseshúshoz csalamádé vagy uborka
Egyszerű gulyásleves

Rizseshús



Elkészítés:

  1. Mossuk meg a húst, ha szükségesnek látjuk, vágjuk még kisebb darabokra. Vágjuk fel a vöröshagymát, olajon pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg pirospaprikával (két kávéskanálnyit). Jól keverjük el, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Öntsünk hozzá kb. 1 deci vizet, kavargassuk, amíg nagyjából elfőli a levet (pirítsuk zsírjára), és szószosabb lesz. Ekkor megint mehet hozzá 1-1,5 deci víz, megint pirítsuk zsírjára, ez lesz a pörköltünk alapja.
  2. Ha tehát kétszer a zsírjára pirítottuk a hagymás, olajos, pirospaprikás egyveleget, tegyünk 1,5-2 deci vizet, mehet rá a hús. Kavargassuk meg 1-2 percenként, hogy minden húsdarabunk kifehéredjen. Közben a hús is ereszt annyi vizet, hogy épp elfedi azt, ha mégsem, akkor még egy kis vízzel pótolhatjuk. Ha ez kész, akkor mehet hozzá a 3 pörköltkocka. Jól keverjük el. Ezután tegyük bele a 3 babérlevelet, a sót, a borsot. Fedő alatt 90 percig főzzük közepes lángon - néha keverjük meg.
  3. 30 perccel azelőtt, mielőtt letelik a 90 perc, hozzáláthatunk a rizsnek (sós vízben főzzük meg, ez kell majd a rizseshúshoz), a krumpli és a sárgarépák felszeleteléséhez.
  4. Ha letelt a másfél óra, a pörköltünk felét merőkanállal (szaftjával együtt) szedjük rá a megfőtt, leszűrt rizsünkhöz. Ehhez még tehetünk egy kis őrölt borsot. Jól keverjük el - ezzel kész a rizseshús.
  5. A pörkölt másik fele lesz a gulyásunk alapja, tegyük bele a sárgarépát, a krumplit, egy kis petrezselymet. Engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket is - de ki, mennyire szereti, ha sok a leve a gulyásnak. Kb. 30-45 percig főzzük még, amíg a krumpli és sárgarépa meg nem puhul. Közben lehet próbálgatni, ha már úgy látjuk, kész a leves is, tegyük bele a levestésztát, ami 5-7 percet alatt megpuhul benne. Levehetjük a tűzről, kész a gulyáslevesünk is.

Remélem másnak is tudtam adni tippeket. A konyhában nyugodtan lehet kísérletezni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…