Ugrás a fő tartalomra

Pörköltből gulyás - két legyet egy csapásra

Mit főzzek a hétvégére? Jó lenne, ha maradna hétfőre is valami, és kétféle főétel is, főleg, ha nem tudni, a vasárnap még hogyan alakul (kirándulás, itthoni pihenés, egyéb program?). Én szeretek szombaton megfőzni két napra, hogy a vasárnap szabad legyen. Egy gulyásleves régóta ért, nagymamám kiskoromban mindig szilvásgombócot csinált mellé második fogásnak. De ez még csak egyféle étel. Míg a marhahús jó másfél órát fől, addig megcsinálom a szilvásgombócot, de hogy utána még egy ételnek nekiálljak, nem tűnt jó ötletnek. Főleg, hogy a takarítás is hátravan még.

Gondolkodtam, hogy mit lehetne még ezek mellé gyorsan összeütni. Aztán jött az ötlet, hogy a pörköltes marhahús a gulyásleves és a rizseshús alapja is lehet egyszerre. Mivel a párom nem hajlandó megenni a paradicsomhéjas, paprikahéjas ételeket, ezért egyszerűsítettem is a pörkölt receptjén. Aki akar, marhapörköltet is készíthet az alábbiak alapján.

Hozzávalók az egyszerű gulyásleveshez és a rizseshúshoz (2 főre)

  • 2 x 400 gramm kockázott marhahús
  • olaj
  • 3 db pörköltkocka (mint a húsleveskocka, csak pörkölt ízesítésű)
  • 1 közepes méretű krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • levestészta
  • rizs
  • 3 babérlevél
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • rizs
  • a rizseshúshoz csalamádé vagy uborka
Egyszerű gulyásleves

Rizseshús



Elkészítés:

  1. Mossuk meg a húst, ha szükségesnek látjuk, vágjuk még kisebb darabokra. Vágjuk fel a vöröshagymát, olajon pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg pirospaprikával (két kávéskanálnyit). Jól keverjük el, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Öntsünk hozzá kb. 1 deci vizet, kavargassuk, amíg nagyjából elfőli a levet (pirítsuk zsírjára), és szószosabb lesz. Ekkor megint mehet hozzá 1-1,5 deci víz, megint pirítsuk zsírjára, ez lesz a pörköltünk alapja.
  2. Ha tehát kétszer a zsírjára pirítottuk a hagymás, olajos, pirospaprikás egyveleget, tegyünk 1,5-2 deci vizet, mehet rá a hús. Kavargassuk meg 1-2 percenként, hogy minden húsdarabunk kifehéredjen. Közben a hús is ereszt annyi vizet, hogy épp elfedi azt, ha mégsem, akkor még egy kis vízzel pótolhatjuk. Ha ez kész, akkor mehet hozzá a 3 pörköltkocka. Jól keverjük el. Ezután tegyük bele a 3 babérlevelet, a sót, a borsot. Fedő alatt 90 percig főzzük közepes lángon - néha keverjük meg.
  3. 30 perccel azelőtt, mielőtt letelik a 90 perc, hozzáláthatunk a rizsnek (sós vízben főzzük meg, ez kell majd a rizseshúshoz), a krumpli és a sárgarépák felszeleteléséhez.
  4. Ha letelt a másfél óra, a pörköltünk felét merőkanállal (szaftjával együtt) szedjük rá a megfőtt, leszűrt rizsünkhöz. Ehhez még tehetünk egy kis őrölt borsot. Jól keverjük el - ezzel kész a rizseshús.
  5. A pörkölt másik fele lesz a gulyásunk alapja, tegyük bele a sárgarépát, a krumplit, egy kis petrezselymet. Engedjük fel vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket is - de ki, mennyire szereti, ha sok a leve a gulyásnak. Kb. 30-45 percig főzzük még, amíg a krumpli és sárgarépa meg nem puhul. Közben lehet próbálgatni, ha már úgy látjuk, kész a leves is, tegyük bele a levestésztát, ami 5-7 percet alatt megpuhul benne. Levehetjük a tűzről, kész a gulyáslevesünk is.

Remélem másnak is tudtam adni tippeket. A konyhában nyugodtan lehet kísérletezni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat. Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik. "smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos. "Na, ja" - Naja A "Na, ja&q

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik! A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé. Összetéveszthetetlen! Ha közvetlenül az autós forgalmat irányító piros-sárga-zöld jelzőlámpa mellé is kerül, akkor is egyértelmű, hogy

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni! A legaranyosabb Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt. Poszméh - Forrás: Wikipédia A legfélelmetesebb A darazsak kisebb,