Ugrás a fő tartalomra

Sokkolóan magas autópályadíjak Franciaországban

Egy kicsit túloztam a címben, de a mondandóm lényegét jól összegzi. Aki Franciaországon keresztül szeretne utazni, két dolgot választhat: fizet, mint a pengős malac, vagy 8-12 órákat bolyong a nem fizetős utakon. Ezt tapasztaltuk a közelmúltban.

Magyar forintra átszámítva mintegy 40.000 Ft-ot hagytunk ott Franciaországban, mert használtuk az autópályákat. Spanyolországba utaztunk, ezért más útvonal szóba sem jöhetett. Odafelé Svájcon át utaztunk, ahol egyébként 40 euróért (12 ezer Ft) egész évben, bármelyik autópályát lehet használni (más matrica nincs is). Ausztriában is van 10 napos matrica (8,9 euró), Magyarországon is sokkal kedvezőbb áron vehetünk (3000 Ft) 10 napos autópálya matricát személyautóra.

A franciáknál azonban a legtöbb autópálya magánkézben van, ami érződik az árakon is. Az odaút első napján 500 km-t mentünk az országban, két fizetős kapun haladtunk át, összesen 49,5 eurót fizettünk ki. Ezért másnap kikerültük a fizetős utakat Spanyolország felé, így viszont több mint 8 órát autóztunk a különböző falvakon keresztül (ez kb dupla annyi idő volt, mintha autópályákon mentünk volna). Vasárnap lévén a benzinkutak sem voltak nyitva, helyette bankkártyás kioszkok vártak mindenhol, ahol csak Visa és Mastercard típusú kártyával lehetett fizetni (nagy mázlink volt, hogy nemrég csináltattunk, és volt is rajta megfelelő mennyiségű pénz).

Ez a szakasz közel 50 euróba került


Hazafelé már nem álltunk meg sehol aludni, így 1 nap alatt letúrtuk az egész utat, a leggyorsabb az volt, ha a nagy részét Franciaországon keresztül tesszük meg. Itt már nem számoltam hány fizetős kapun haladtunk végig, de 72,3 eurót pengettünk ki összesen. Ha ugyanennyiért mondjuk egy havi matricát kapunk, akkor nem prüszkölnénk ennyire. De ez már a pofátlanság kategóriájába tartozik. Vajon a franciák hogy viszonyulnak ehhez? Vagy ők inkább hosszú órákat vonatoznak a falvakon keresztül, csak ne kelljen fizetni? Ebből az összegből két éjszaka is kijött volna egy egyszerűbb hotelben, reggelivel együtt. Helyette az utazásra költöttük.

Ez a hosszabb szakasz több mint 70 euróba került összesen
Aki mégis kénytelen Franciaországon keresztül áthaladni, és autópályán átmenni, az a következő oldalon tudja megtervezni a költségeket: http://www.autoroutes.fr/index.htm?lang=en
A térkép fölött kiszámolja, hogy kb. mennyibe kerül az üzemanyag (Fuel), és mennyi pénzre lesz szükségünk a fizetőkapuknál (Toll) a megtett út (Distance) során.

Fizetési módszerek

Aki igénybe veszi a francia autópályákat, érdemes felkészülnie rá: legyen nála aprópénz (0,10 cent - 2 euró). Van sok kapu, ahol csak azzal lehet fizetni, 1-3 eurókat kérnek az áthaladásért (a kapuk előtt ki van táblázva, és a besorolásnál is kiírják, mennyibe fog kerülni). Ha a kártyákat kedveljük, akkor Visa vagy Mastercarddal próbálkozhatunk csak. Vannak olyan kapuk, amelyeknél szakaszokat kell fizetni, azaz a belépésnél kapunk egy kártyát (Tiket - ezt piktogram is jelzi, és egy narancssárga t betű), a kilépésnél meg leadjuk, és a megtett km alapján kiszámolja, mennyit kell fizetnünk. Itt már lehet papírpénzzel is fizetni, lévén, hogy itt már 10-20-25 eurókat is kifizethetünk. De találkoztunk olyannal is, ahol kártya nélkül 7 eurót kellett fizetnünk. A besorolásnál felül bankkártya ikon mutatja, ahol csak bankkártyával lehet fizetni - erre érdemes figyelni. Ha sokan vannak, akkor ugyanis nem fogunk tudni tolatni, hogy átálljunk egy készpénzes automatához. A készpénzes fizetési lehetőséget egy sima zöld lefelé mutató nyilacska jelzi, vagy aprópénz ikonok.

A besorolásnál és az elindulásnál pedig érdemes nagyon figyelni a többi autósra, ugyanis a kapuk előtt és után a felfestés, sávok eltűnnek. Itt a kamionosoknak, személyautóknak is máshová kell beállnia, a személyautók pedig a kártyás és készpénzes kapuk közül is válogathatnak, úgyhogy itt megindul a keresztbe-kasul közlekedés.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…