Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű mézeskalács cukormáz nélkül

Ha karácsony, akkor mézeskalács! A beigli mellett ez a másik ikonikus karácsonyi sütemény. Sokan viszont nem mernek belevágni, mert azt hiszik, hogy túl macerás, bonyolult, és a végén kemény lesz, a puhulást meg csak győzzük kivárni. Egy évek óta jól bevált mézeskalács receptet osztok most meg, amibe idén némi fortélyt is vittem, hogy kiváltsam a cukormázas díszítést.

Szeretek sütni, de nem szeretek fél napot szánni egy süteményre. A mézeskalács időigényesnek tűnhet, főleg, ha a cukormázas díszítésre gondolunk. Eddig nem szereztem még be cukormázhoz kinyomót, a zacskólyukasztós megoldással meg nekem nem sikerült túl precízen a díszítés. Úgyhogy mindent egybe véve olyan megoldást kerestem, amivel mutatós mézeskalácsokat tudok készíteni, de nem kell hozzá cukormázzal bíbelődni. Az alábbi recept és adag sütéssel, mosogatással, pakolással együtt 2 óra alatt megvan, ha valakinek két gáztepsije van, akkor még gyorsabb lehet.

Mézeskalács erdőrengeteg

Az egyszerű mézeskalács recept hozzávalói, 4 gáztepsinyi adag:

  • 60 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 csipet só
  • 8-10 kávéskanál mézeskalács fűszer*
  • 3-4 evőkanál kakaópor is mehet bele
  • 2 tojás
  • 20 dkg margarin
  • 40 dkg méz
  • A díszítéshez: mandula (szeletelt inkább), dió (fél, vagy darabok), színes tortadísz 

*Mézeskalács fűszerkeverék helyett
Nem minden boltban találni kifejezetten mézeskalács fűszert, meg az ki tudja milyen ízű? Én mindig magam keverem, ezt ajánlom másnak is, így az az íz dominál, amelyiket jobban szeretjük. Őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget és őrölt gyömbért szoktam használni, a fahéjból a legtöbbet, de jó sok szegfűszeget is, gyömbért épphogy, mert annak nagyon erős, jellegzetes íze van, és ha többet tennénk bele, akkor elnyomná a másik két ízt.

A sodrófával simítsuk a tésztába a díszeket vagy magvakat.

Elkészítése:

  1. Egy tálba tegyük a margarint, öntsük rá a mézet, majd vízgőz fölött olvasszuk meg. Én a lábas víz tetejére szoktam tenni egy olajfelfogót (amit az olajos sütéseknél a serpenyőkre lehet tenni, hogy ne fröcsögjön mindenfelé a pattogó olaj), ami a meleget átengedi, de rá tudom tenni a tálat, így közben lehet mást csinálni. Míg felolvad, addig öntsük a lisztet egy megfelelő méretű tálba, tegyük bele a sütőport, a sót, és keverjük össze. Utána jöhet bele a mézeskalács fűszer, és a kakaópor, ha szeretnénk, megint keverjük jól el. Erre jöhet a két egész tojás, és ha egybeolvadt a mézes, margarinos egyvelegünk (keverjük össze azért), akkor öntsük rá azt is.
  2. Érdemes előbb egy fakanállal összekeverni a tál tartalmát, míg egy könnyed masszát kapunk, mivel egy kicsit ragadhat még a méz miatt. Ha már massza-tészta jellegű, akkor még megkóstolhatjuk, hogy megfelelő-e számunkra az íze, ekkor még tehetünk hozzá egy kis fűszert. Ha jónak találjuk, akkor gyúrjuk meg a tésztát. Vegyük 4 felé, a negyedekből pont 1-1 gáztepsinyi mézeskalácsot tudunk szaggatni. Nem kell állni hagyni, egyből szaggathatjuk ki belőle a formákat.
  3. Ha nem szeretnénk a cukormázzal játszani, akkor magokkal, apró csokidíszekkel is díszíthetjük még a nyújtási fázisban, vagy a végén. Nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra a tésztát úgy, hogy 1, de maximum 2 irányban nyújtsuk (tehát mind a 4 irányba semmiképp, mert rontjuk vele a szerkezetét), szórjunk rá mandulaszeleteket, vagy tortadíszeket, és a nyújtófával menjünk át rajtuk, hogy belenyomódjanak a tésztába - különben leesnek sütés után. Ha egész vagy fél magot teszünk bele (dió vagy mandula), akkor azt a szaggatás után, egyenként mi is belenyomkodhatjuk finoman a formákba. Már mehet is a sütőbe.
Apró csokidíszekkel, mindjárt mennek a sütőbe


220 fokon (alul-felül sütős) 5-6 perc alatt készen van, figyeljünk rá! Már a sütés után is puha lesz, és utána még sokáig eláll. Aki karácsonyfa díszt szeretne belőle készíteni, kicsit süsse meg jobban 7-8 percesre kb., nekem még a 3 évvel ezelőtti mézeskalács díszeim is kiváló állapotban vannak!
Elég lesz?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…