Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű mézeskalács cukormáz nélkül

Ha karácsony, akkor mézeskalács! A beigli mellett ez a másik ikonikus karácsonyi sütemény. Sokan viszont nem mernek belevágni, mert azt hiszik, hogy túl macerás, bonyolult, és a végén kemény lesz, a puhulást meg csak győzzük kivárni. Egy évek óta jól bevált mézeskalács receptet osztok most meg, amibe idén némi fortélyt is vittem, hogy kiváltsam a cukormázas díszítést.

Szeretek sütni, de nem szeretek fél napot szánni egy süteményre. A mézeskalács időigényesnek tűnhet, főleg, ha a cukormázas díszítésre gondolunk. Eddig nem szereztem még be cukormázhoz kinyomót, a zacskólyukasztós megoldással meg nekem nem sikerült túl precízen a díszítés. Úgyhogy mindent egybe véve olyan megoldást kerestem, amivel mutatós mézeskalácsokat tudok készíteni, de nem kell hozzá cukormázzal bíbelődni. Az alábbi recept és adag sütéssel, mosogatással, pakolással együtt 2 óra alatt megvan, ha valakinek két gáztepsije van, akkor még gyorsabb lehet.

Mézeskalács erdőrengeteg

Az egyszerű mézeskalács recept hozzávalói, 4 gáztepsinyi adag:

  • 60 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 csipet só
  • 8-10 kávéskanál mézeskalács fűszer*
  • 3-4 evőkanál kakaópor is mehet bele
  • 2 tojás
  • 20 dkg margarin
  • 40 dkg méz
  • A díszítéshez: mandula (szeletelt inkább), dió (fél, vagy darabok), színes tortadísz 

*Mézeskalács fűszerkeverék helyett
Nem minden boltban találni kifejezetten mézeskalács fűszert, meg az ki tudja milyen ízű? Én mindig magam keverem, ezt ajánlom másnak is, így az az íz dominál, amelyiket jobban szeretjük. Őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget és őrölt gyömbért szoktam használni, a fahéjból a legtöbbet, de jó sok szegfűszeget is, gyömbért épphogy, mert annak nagyon erős, jellegzetes íze van, és ha többet tennénk bele, akkor elnyomná a másik két ízt.

A sodrófával simítsuk a tésztába a díszeket vagy magvakat.

Elkészítése:

  1. Egy tálba tegyük a margarint, öntsük rá a mézet, majd vízgőz fölött olvasszuk meg. Én a lábas víz tetejére szoktam tenni egy olajfelfogót (amit az olajos sütéseknél a serpenyőkre lehet tenni, hogy ne fröcsögjön mindenfelé a pattogó olaj), ami a meleget átengedi, de rá tudom tenni a tálat, így közben lehet mást csinálni. Míg felolvad, addig öntsük a lisztet egy megfelelő méretű tálba, tegyük bele a sütőport, a sót, és keverjük össze. Utána jöhet bele a mézeskalács fűszer, és a kakaópor, ha szeretnénk, megint keverjük jól el. Erre jöhet a két egész tojás, és ha egybeolvadt a mézes, margarinos egyvelegünk (keverjük össze azért), akkor öntsük rá azt is.
  2. Érdemes előbb egy fakanállal összekeverni a tál tartalmát, míg egy könnyed masszát kapunk, mivel egy kicsit ragadhat még a méz miatt. Ha már massza-tészta jellegű, akkor még megkóstolhatjuk, hogy megfelelő-e számunkra az íze, ekkor még tehetünk hozzá egy kis fűszert. Ha jónak találjuk, akkor gyúrjuk meg a tésztát. Vegyük 4 felé, a negyedekből pont 1-1 gáztepsinyi mézeskalácsot tudunk szaggatni. Nem kell állni hagyni, egyből szaggathatjuk ki belőle a formákat.
  3. Ha nem szeretnénk a cukormázzal játszani, akkor magokkal, apró csokidíszekkel is díszíthetjük még a nyújtási fázisban, vagy a végén. Nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra a tésztát úgy, hogy 1, de maximum 2 irányban nyújtsuk (tehát mind a 4 irányba semmiképp, mert rontjuk vele a szerkezetét), szórjunk rá mandulaszeleteket, vagy tortadíszeket, és a nyújtófával menjünk át rajtuk, hogy belenyomódjanak a tésztába - különben leesnek sütés után. Ha egész vagy fél magot teszünk bele (dió vagy mandula), akkor azt a szaggatás után, egyenként mi is belenyomkodhatjuk finoman a formákba. Már mehet is a sütőbe.
Apró csokidíszekkel, mindjárt mennek a sütőbe


220 fokon (alul-felül sütős) 5-6 perc alatt készen van, figyeljünk rá! Már a sütés után is puha lesz, és utána még sokáig eláll. Aki karácsonyfa díszt szeretne belőle készíteni, kicsit süsse meg jobban 7-8 percesre kb., nekem még a 3 évvel ezelőtti mézeskalács díszeim is kiváló állapotban vannak!
Elég lesz?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat. Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik. "smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos. "Na, ja" - Naja A "Na, ja&q

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik! A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé. Összetéveszthetetlen! Ha közvetlenül az autós forgalmat irányító piros-sárga-zöld jelzőlámpa mellé is kerül, akkor is egyértelmű, hogy

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni! A legaranyosabb Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt. Poszméh - Forrás: Wikipédia A legfélelmetesebb A darazsak kisebb,