Ugrás a fő tartalomra

Makacs konyhai koszok ellen

Mit tesz az emberrel az, ha két rendetlen lakótársa van? Találékony lesz! A következőben jöjjön egy egyszerű házipraktika, ami eltünteti a tűzhely körül, a padlón lerakodó fekete olajfoltokat.

Aki sokat süt olajban (vagy a lakótársai), hamar szembesülhet a problémával. A tűzhely köré kicsöpög, kipattog az olaj, vagy leteszik az olajos aljú serpenyőt, hogy kihűljön benne az olaj, és arról kerül a földre. Ebbe, a földre kicsöpögött olajba pedig jószerivel könnyű belelépni (és persze, hogy belelépünk). Ezután pedig fekete dzsuvát hagyunk magunk után a padlón. Aki azonnal nem takarítja fel (lásd lakótársak), később igencsak megszenvedhet vele.

Egyszer már nekiestem súrólószerrel, némi vízzel, kefével, de jó félórás művelet lett belőle, és nem túl tiszta munka volt. Arról nem is beszélve, hogy 1 hét múlva megismételhettem volna a műveletet, mert újra fekete olajos kis réteg vette körül a tűzhelyet körbe. Ez persze egy-egy felmosással nem jön fel.

Legutóbb jött az ötlet, mi lenne, ha a fürdőszobában a vízkőoldó spray-vel fújnám le a kezelendő felületet? Jól tettem, mert szépen lehozta a friss (1-2 hetes) dzsuvát, és még sikálni is alig kellett. Nekem itthon Bref Power volt, amit a zuhanyzó falán használtam eddig. Ezzel fújtam le a padló bajos részeit, pár percig hagytam hatni, majd körömkefével végigmentem rajta egyszer. És feljött minden csodaszépen. Persze, ne az ingekhez használt körömkefét vessük be, mert utána arra már alkalmatlan lesz. A padló viszont ragyog, szuper!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…