Ugrás a fő tartalomra

Makacs konyhai koszok ellen

Mit tesz az emberrel az, ha két rendetlen lakótársa van? Találékony lesz! A következőben jöjjön egy egyszerű házipraktika, ami eltünteti a tűzhely körül, a padlón lerakodó fekete olajfoltokat.

Aki sokat süt olajban (vagy a lakótársai), hamar szembesülhet a problémával. A tűzhely köré kicsöpög, kipattog az olaj, vagy leteszik az olajos aljú serpenyőt, hogy kihűljön benne az olaj, és arról kerül a földre. Ebbe, a földre kicsöpögött olajba pedig jószerivel könnyű belelépni (és persze, hogy belelépünk). Ezután pedig fekete dzsuvát hagyunk magunk után a padlón. Aki azonnal nem takarítja fel (lásd lakótársak), később igencsak megszenvedhet vele.

Egyszer már nekiestem súrólószerrel, némi vízzel, kefével, de jó félórás művelet lett belőle, és nem túl tiszta munka volt. Arról nem is beszélve, hogy 1 hét múlva megismételhettem volna a műveletet, mert újra fekete olajos kis réteg vette körül a tűzhelyet körbe. Ez persze egy-egy felmosással nem jön fel.

Legutóbb jött az ötlet, mi lenne, ha a fürdőszobában a vízkőoldó spray-vel fújnám le a kezelendő felületet? Jól tettem, mert szépen lehozta a friss (1-2 hetes) dzsuvát, és még sikálni is alig kellett. Nekem itthon Bref Power volt, amit a zuhanyzó falán használtam eddig. Ezzel fújtam le a padló bajos részeit, pár percig hagytam hatni, majd körömkefével végigmentem rajta egyszer. És feljött minden csodaszépen. Persze, ne az ingekhez használt körömkefét vessük be, mert utána arra már alkalmatlan lesz. A padló viszont ragyog, szuper!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…