Ugrás a fő tartalomra

3 ok, amiért szeretjük a sütőpapírt

A sütőpapír az egyik legcsodálatosabb találmány, a konyhában igazi kincs a létezése. Elődjét, már egy 1823-as receptkönyvben is említik, de itt még igazából csak egyszerű papír konyhai alkalmazásáról volt szó. A manapság használt sütőpapír a 20. században született meg.

Bár sokkal nehezebb szabályosan letépni belőle egy-egy darabot, mint az alufóliából, a bénázók (vagy lusták) szerencsére megvehetik előre darabolt formában is. Én utóbbit preferálom, mert így biztos, hogy jó lesz a méret a tepsibe, nem lesz egyik sarkán túl kevés, és nem is fog túllógni rajta, hogy megpörkölje a sütőnk. A piskótasütésen kívül számos más felhasználási módja van, a legjobb, ha mindig van egy sütőpapír a tepsinkre igazítva.

Bár sokan már megszokták jelenlétét a konyhában, hagy írjak most róla pár gondolatot. Magasztaljuk kicsit ezt a csodafegyvert az egekbe! Hátha, olyan is el kezdi rendszeresen használni, aki eddig még nem tette valami miatt.


3+1 ok, amiért imádnivaló a sütőpapír:

1. Többször is használható a minőség romlása nélkül - Ez főleg a több adagban megsülő süteményeknél, pogácsáknál jó kifejezetten. De egyébként is takarékos, ha nem sül rá valami, akkor mondjuk egy pizzasütés után simán süthetünk még rajta sütiket. Ez az alufóliáról egyáltalán nem mondható el.

2. Nincs több fröcsögő olaj, és órákig szellőztethető olajszag - Éljen a sütőben süthető rántott hús, hal, sült krumpli és társai! Egyrészt egészségesebb is, ha nem tocsog az olajtól a krumpli, nem folyik ki a rántott húsból a kis olaj, miközben felvágjuk. Másrészt lényegesen kevesebb olaj kell a sütőben való sütéshez, bár a krumpli esetében időigényesebb így sütni. Harmadrészt nincs olajszag. Tényleg!

TUDTA?
A franciák a megszokottól eltérő módon is használják a sütőpapírt. A módszer neve 'en papillote', amikor is sütőpapírban sütik a különböző ételeket.

Fotó: katherinemartinelli.com


3. Könnyű tisztán tartani a konyhát - Nem kell attól félnem, hogy odakozmál valami, betapad pl. a sütemény, és két adag sütés között még gyorsan el is kell mosni, kapargatni kéne a tepsit. Persze így is el kell mosni a tepsit, ha nem is minden használat után, de az olajosabb ételek után biztos. De teljesen más, ha simán csak el kell mosni egy tepsit, mintha órákig kell áztatni, majd kapargatni róla az odasült ételmaradékot. Arról nem is beszélve, hogyha olajban sütnénk ki a rántott húst, krumplit a tűzhelyen, a fröcsögő olaj után lehet rendesen takarítani - mert van, amikor bizony a serpenyő tetejére tehető olajfelfogó eszközünk sem nyújt 100%-os biztonságot. Ha pedig már menthetetlen a sütőpapírunk, egyszerűen csak ki kell dobnunk a kukába. Ennyi. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne.

+1 Habzsák is készíthető belőle! - Ha arra gondolok, hogy egyszer mennyi A/4-es papír bánta egy tortadíszítésemet, mert nem volt otthon nyomózsákom... Pedig sütőpapírból egy, a sima papírnál tartósabb, bár ideiglenes megoldásként hajtogathatunk habzsákot. Akinek szüksége lenne rá, íme, egy videó, hogyan is kell elkészíteni:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…