A sütőpapír az egyik legcsodálatosabb találmány, a konyhában igazi kincs a létezése. Elődjét, már egy 1823-as receptkönyvben is említik, de itt még igazából csak egyszerű papír konyhai alkalmazásáról volt szó. A manapság használt sütőpapír a 20. században született meg.
Bár sokkal nehezebb szabályosan letépni belőle egy-egy darabot, mint az alufóliából, a bénázók (vagy lusták) szerencsére megvehetik előre darabolt formában is. Én utóbbit preferálom, mert így biztos, hogy jó lesz a méret a tepsibe, nem lesz egyik sarkán túl kevés, és nem is fog túllógni rajta, hogy megpörkölje a sütőnk. A piskótasütésen kívül számos más felhasználási módja van, a legjobb, ha mindig van egy sütőpapír a tepsinkre igazítva.
Bár sokan már megszokták jelenlétét a konyhában, hagy írjak most róla pár gondolatot. Magasztaljuk kicsit ezt a csodafegyvert az egekbe! Hátha, olyan is el kezdi rendszeresen használni, aki eddig még nem tette valami miatt.
3+1 ok, amiért imádnivaló a sütőpapír:
1. Többször is használható a minőség romlása nélkül - Ez főleg a több adagban megsülő süteményeknél, pogácsáknál jó kifejezetten. De egyébként is takarékos, ha nem sül rá valami, akkor mondjuk egy pizzasütés után simán süthetünk még rajta sütiket. Ez az alufóliáról egyáltalán nem mondható el.
2. Nincs több fröcsögő olaj, és órákig szellőztethető olajszag - Éljen a sütőben süthető rántott hús, hal, sült krumpli és társai! Egyrészt egészségesebb is, ha nem tocsog az olajtól a krumpli, nem folyik ki a rántott húsból a kis olaj, miközben felvágjuk. Másrészt lényegesen kevesebb olaj kell a sütőben való sütéshez, bár a krumpli esetében időigényesebb így sütni. Harmadrészt nincs olajszag. Tényleg!
TUDTA?
A franciák a megszokottól eltérő módon is használják a sütőpapírt. A módszer neve 'en papillote', amikor is sütőpapírban sütik a különböző ételeket.
Fotó: katherinemartinelli.com |
3. Könnyű tisztán tartani a konyhát - Nem kell attól félnem, hogy odakozmál valami, betapad pl. a sütemény, és két adag sütés között még gyorsan el is kell mosni, kapargatni kéne a tepsit. Persze így is el kell mosni a tepsit, ha nem is minden használat után, de az olajosabb ételek után biztos. De teljesen más, ha simán csak el kell mosni egy tepsit, mintha órákig kell áztatni, majd kapargatni róla az odasült ételmaradékot. Arról nem is beszélve, hogyha olajban sütnénk ki a rántott húst, krumplit a tűzhelyen, a fröcsögő olaj után lehet rendesen takarítani - mert van, amikor bizony a serpenyő tetejére tehető olajfelfogó eszközünk sem nyújt 100%-os biztonságot. Ha pedig már menthetetlen a sütőpapírunk, egyszerűen csak ki kell dobnunk a kukába. Ennyi. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne.
+1 Habzsák is készíthető belőle! - Ha arra gondolok, hogy egyszer mennyi A/4-es papír bánta egy tortadíszítésemet, mert nem volt otthon nyomózsákom... Pedig sütőpapírból egy, a sima papírnál tartósabb, bár ideiglenes megoldásként hajtogathatunk habzsákot. Akinek szüksége lenne rá, íme, egy videó, hogyan is kell elkészíteni:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése