Ugrás a fő tartalomra

3 ok, amiért szeretjük a sütőpapírt

A sütőpapír az egyik legcsodálatosabb találmány, a konyhában igazi kincs a létezése. Elődjét, már egy 1823-as receptkönyvben is említik, de itt még igazából csak egyszerű papír konyhai alkalmazásáról volt szó. A manapság használt sütőpapír a 20. században született meg.

Bár sokkal nehezebb szabályosan letépni belőle egy-egy darabot, mint az alufóliából, a bénázók (vagy lusták) szerencsére megvehetik előre darabolt formában is. Én utóbbit preferálom, mert így biztos, hogy jó lesz a méret a tepsibe, nem lesz egyik sarkán túl kevés, és nem is fog túllógni rajta, hogy megpörkölje a sütőnk. A piskótasütésen kívül számos más felhasználási módja van, a legjobb, ha mindig van egy sütőpapír a tepsinkre igazítva.

Bár sokan már megszokták jelenlétét a konyhában, hagy írjak most róla pár gondolatot. Magasztaljuk kicsit ezt a csodafegyvert az egekbe! Hátha, olyan is el kezdi rendszeresen használni, aki eddig még nem tette valami miatt.


3+1 ok, amiért imádnivaló a sütőpapír:

1. Többször is használható a minőség romlása nélkül - Ez főleg a több adagban megsülő süteményeknél, pogácsáknál jó kifejezetten. De egyébként is takarékos, ha nem sül rá valami, akkor mondjuk egy pizzasütés után simán süthetünk még rajta sütiket. Ez az alufóliáról egyáltalán nem mondható el.

2. Nincs több fröcsögő olaj, és órákig szellőztethető olajszag - Éljen a sütőben süthető rántott hús, hal, sült krumpli és társai! Egyrészt egészségesebb is, ha nem tocsog az olajtól a krumpli, nem folyik ki a rántott húsból a kis olaj, miközben felvágjuk. Másrészt lényegesen kevesebb olaj kell a sütőben való sütéshez, bár a krumpli esetében időigényesebb így sütni. Harmadrészt nincs olajszag. Tényleg!

TUDTA?
A franciák a megszokottól eltérő módon is használják a sütőpapírt. A módszer neve 'en papillote', amikor is sütőpapírban sütik a különböző ételeket.

Fotó: katherinemartinelli.com


3. Könnyű tisztán tartani a konyhát - Nem kell attól félnem, hogy odakozmál valami, betapad pl. a sütemény, és két adag sütés között még gyorsan el is kell mosni, kapargatni kéne a tepsit. Persze így is el kell mosni a tepsit, ha nem is minden használat után, de az olajosabb ételek után biztos. De teljesen más, ha simán csak el kell mosni egy tepsit, mintha órákig kell áztatni, majd kapargatni róla az odasült ételmaradékot. Arról nem is beszélve, hogyha olajban sütnénk ki a rántott húst, krumplit a tűzhelyen, a fröcsögő olaj után lehet rendesen takarítani - mert van, amikor bizony a serpenyő tetejére tehető olajfelfogó eszközünk sem nyújt 100%-os biztonságot. Ha pedig már menthetetlen a sütőpapírunk, egyszerűen csak ki kell dobnunk a kukába. Ennyi. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne.

+1 Habzsák is készíthető belőle! - Ha arra gondolok, hogy egyszer mennyi A/4-es papír bánta egy tortadíszítésemet, mert nem volt otthon nyomózsákom... Pedig sütőpapírból egy, a sima papírnál tartósabb, bár ideiglenes megoldásként hajtogathatunk habzsákot. Akinek szüksége lenne rá, íme, egy videó, hogyan is kell elkészíteni:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat. Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik. "smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos. "Na, ja" - Naja A "Na, ja&q

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik! A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé. Összetéveszthetetlen! Ha közvetlenül az autós forgalmat irányító piros-sárga-zöld jelzőlámpa mellé is kerül, akkor is egyértelmű, hogy

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni! A legaranyosabb Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt. Poszméh - Forrás: Wikipédia A legfélelmetesebb A darazsak kisebb,