Ugrás a fő tartalomra

3 ok, amiért szeretjük a sütőpapírt

A sütőpapír az egyik legcsodálatosabb találmány, a konyhában igazi kincs a létezése. Elődjét, már egy 1823-as receptkönyvben is említik, de itt még igazából csak egyszerű papír konyhai alkalmazásáról volt szó. A manapság használt sütőpapír a 20. században született meg.

Bár sokkal nehezebb szabályosan letépni belőle egy-egy darabot, mint az alufóliából, a bénázók (vagy lusták) szerencsére megvehetik előre darabolt formában is. Én utóbbit preferálom, mert így biztos, hogy jó lesz a méret a tepsibe, nem lesz egyik sarkán túl kevés, és nem is fog túllógni rajta, hogy megpörkölje a sütőnk. A piskótasütésen kívül számos más felhasználási módja van, a legjobb, ha mindig van egy sütőpapír a tepsinkre igazítva.

Bár sokan már megszokták jelenlétét a konyhában, hagy írjak most róla pár gondolatot. Magasztaljuk kicsit ezt a csodafegyvert az egekbe! Hátha, olyan is el kezdi rendszeresen használni, aki eddig még nem tette valami miatt.


3+1 ok, amiért imádnivaló a sütőpapír:

1. Többször is használható a minőség romlása nélkül - Ez főleg a több adagban megsülő süteményeknél, pogácsáknál jó kifejezetten. De egyébként is takarékos, ha nem sül rá valami, akkor mondjuk egy pizzasütés után simán süthetünk még rajta sütiket. Ez az alufóliáról egyáltalán nem mondható el.

2. Nincs több fröcsögő olaj, és órákig szellőztethető olajszag - Éljen a sütőben süthető rántott hús, hal, sült krumpli és társai! Egyrészt egészségesebb is, ha nem tocsog az olajtól a krumpli, nem folyik ki a rántott húsból a kis olaj, miközben felvágjuk. Másrészt lényegesen kevesebb olaj kell a sütőben való sütéshez, bár a krumpli esetében időigényesebb így sütni. Harmadrészt nincs olajszag. Tényleg!

TUDTA?
A franciák a megszokottól eltérő módon is használják a sütőpapírt. A módszer neve 'en papillote', amikor is sütőpapírban sütik a különböző ételeket.

Fotó: katherinemartinelli.com


3. Könnyű tisztán tartani a konyhát - Nem kell attól félnem, hogy odakozmál valami, betapad pl. a sütemény, és két adag sütés között még gyorsan el is kell mosni, kapargatni kéne a tepsit. Persze így is el kell mosni a tepsit, ha nem is minden használat után, de az olajosabb ételek után biztos. De teljesen más, ha simán csak el kell mosni egy tepsit, mintha órákig kell áztatni, majd kapargatni róla az odasült ételmaradékot. Arról nem is beszélve, hogyha olajban sütnénk ki a rántott húst, krumplit a tűzhelyen, a fröcsögő olaj után lehet rendesen takarítani - mert van, amikor bizony a serpenyő tetejére tehető olajfelfogó eszközünk sem nyújt 100%-os biztonságot. Ha pedig már menthetetlen a sütőpapírunk, egyszerűen csak ki kell dobnunk a kukába. Ennyi. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne.

+1 Habzsák is készíthető belőle! - Ha arra gondolok, hogy egyszer mennyi A/4-es papír bánta egy tortadíszítésemet, mert nem volt otthon nyomózsákom... Pedig sütőpapírból egy, a sima papírnál tartósabb, bár ideiglenes megoldásként hajtogathatunk habzsákot. Akinek szüksége lenne rá, íme, egy videó, hogyan is kell elkészíteni:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…