Ugrás a fő tartalomra

Forma-1 - Miért nem jó a mostani időmérő rendszer?

Aki követi a Forma-1 történéseit, az jól tudja, hogy 2016-ra bevezettek egy új időmérő rendszert. A már bevetése előtt is sokat vitatott kvalifikáció a gyakorlatban is csődöt mondott, teljes unalomba fulladt. Bár szakértők, a csapatok és a versenyzők is erősen kritizálták, mégsem tudtak visszatérni az előző módszerhez. Megfogalmaztam, miért is unalmasabb ez a fajta rendszer, mint az előző.

Az új időmérő

Az utóbbi pár évben már megszokhattuk, hogy szombatonként 3 részre (Q1, Q2, Q3) osztva gurulnak a pályára a versenyzők, és próbálják a legjobb idővel kvalifikálni magukat a vasárnapi versenyre. A Q1-ben kiesők a Q2-ben már nem próbálkozhatnak, a Q2-ben kiesettek pedig a Q3-ban, a pole pozícióért már nem mehetnek több mért kört. Az új időmérő ezen annyit változtatott, hogy 90 másodpercenként kiesik az akkori utolsó idővel rendelkező. Ez azt eredményezi, hogy adott szekción belül is egyre kevesebb pilóta mérkőzhet a továbbjutásért. Ez kifejezetten a Q3-ban gond, ahol a pole pozícióért küzdenének a pilóták, ám ahogy fogy az idő, úgy fogynak a pilóták, és úgy fogy a matematikai esély is arra, hogy valami váratlan történjen. Persze, ismerjük az erőviszonyokat, de ahogy változnak a pályák, mások az időjárási viszonyok, ki-hogyan találja el a megfelelő beállítást, nem feltétlenül kell, hogy csak a két Merci versengjen az első rajtkockáért. De az új rendszerrel mégiscsak ez lesz a helyzet, ugyanis a Q3 végére nem marad potenciálisan 5-6 pilóta sem, akik még elvihetnék a rajthelyet, hanem csak 2 pilóta. Ráadásul ők se próbálkoznak a végéig, a Q3 utolsó 2-3 percében már nem történik semmi.
A régebbi rendszer azért volt jó, mert újra és újra lehetett próbálkozni (már aki), de legalább megvolt az esély valami váratlan teljesítményre, és azért láttunk már csodákat. A mostani felállás pont az izgalmakat, a lehetőségeket nyírja ki.

Fotó: Wikipedia

Szerintem, hogyan kéne

Mi az időmérő lényege? Légy te a leggyorsabb, vagy legalábbis a lehető leggyorsabb, mutasd meg, mennyit tudsz te és az autód. Legalább itt hagyjuk már abba a spórolást!!! (Forma-1 és a spórolás... no comment.) Ennek érdekében kapjanak a csapatok, pilóták annyi féle, és annyi szett gumit, amennyit csak akarnak, használják bátran. Ha kell, a F1, vagy a Pirelli finanszírozza meg a kisebb csapatoknak is, hogy egyenlőek legyenek az esélyek ezen a téren. Ne kelljen arra gondolni, hogy mi marad vasárnapra, a versenyre, ne legyen kötelező azon a gumiszetten rajtolni, amivel a mért kört tették. Csak tolják neki az időmérőn! Aztán vasárnap mehet a taktikázás. Szerintem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…