Ugrás a fő tartalomra

Forma-1 - Miért nem jó a mostani időmérő rendszer?

Aki követi a Forma-1 történéseit, az jól tudja, hogy 2016-ra bevezettek egy új időmérő rendszert. A már bevetése előtt is sokat vitatott kvalifikáció a gyakorlatban is csődöt mondott, teljes unalomba fulladt. Bár szakértők, a csapatok és a versenyzők is erősen kritizálták, mégsem tudtak visszatérni az előző módszerhez. Megfogalmaztam, miért is unalmasabb ez a fajta rendszer, mint az előző.

Az új időmérő

Az utóbbi pár évben már megszokhattuk, hogy szombatonként 3 részre (Q1, Q2, Q3) osztva gurulnak a pályára a versenyzők, és próbálják a legjobb idővel kvalifikálni magukat a vasárnapi versenyre. A Q1-ben kiesők a Q2-ben már nem próbálkozhatnak, a Q2-ben kiesettek pedig a Q3-ban, a pole pozícióért már nem mehetnek több mért kört. Az új időmérő ezen annyit változtatott, hogy 90 másodpercenként kiesik az akkori utolsó idővel rendelkező. Ez azt eredményezi, hogy adott szekción belül is egyre kevesebb pilóta mérkőzhet a továbbjutásért. Ez kifejezetten a Q3-ban gond, ahol a pole pozícióért küzdenének a pilóták, ám ahogy fogy az idő, úgy fogynak a pilóták, és úgy fogy a matematikai esély is arra, hogy valami váratlan történjen. Persze, ismerjük az erőviszonyokat, de ahogy változnak a pályák, mások az időjárási viszonyok, ki-hogyan találja el a megfelelő beállítást, nem feltétlenül kell, hogy csak a két Merci versengjen az első rajtkockáért. De az új rendszerrel mégiscsak ez lesz a helyzet, ugyanis a Q3 végére nem marad potenciálisan 5-6 pilóta sem, akik még elvihetnék a rajthelyet, hanem csak 2 pilóta. Ráadásul ők se próbálkoznak a végéig, a Q3 utolsó 2-3 percében már nem történik semmi.
A régebbi rendszer azért volt jó, mert újra és újra lehetett próbálkozni (már aki), de legalább megvolt az esély valami váratlan teljesítményre, és azért láttunk már csodákat. A mostani felállás pont az izgalmakat, a lehetőségeket nyírja ki.

Fotó: Wikipedia

Szerintem, hogyan kéne

Mi az időmérő lényege? Légy te a leggyorsabb, vagy legalábbis a lehető leggyorsabb, mutasd meg, mennyit tudsz te és az autód. Legalább itt hagyjuk már abba a spórolást!!! (Forma-1 és a spórolás... no comment.) Ennek érdekében kapjanak a csapatok, pilóták annyi féle, és annyi szett gumit, amennyit csak akarnak, használják bátran. Ha kell, a F1, vagy a Pirelli finanszírozza meg a kisebb csapatoknak is, hogy egyenlőek legyenek az esélyek ezen a téren. Ne kelljen arra gondolni, hogy mi marad vasárnapra, a versenyre, ne legyen kötelező azon a gumiszetten rajtolni, amivel a mért kört tették. Csak tolják neki az időmérőn! Aztán vasárnap mehet a taktikázás. Szerintem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…