Ugrás a fő tartalomra

Budapest vagy Bukarest, nem mindegy!

Bizony, sajnos, még Svájcban is van legalább egy olyan ember, aki azt hiszi, hogy Budapest Romániában van. Mibe nem botlik az ember, ha próbál utánaérdeklődni néhány dolognak?

Egy bizonyos háziállat szállításáról, engedélyekről érdeklődtem a berni székhelyű FSVO-nál (Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivatal). Megírtam nekik, hogy Zürichből utazom vonattal Budapestre. Emailjében leírta, hogy az általam érdeklődött afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris) Svájcon át történő utaztatásához a határon kell kérjek igazolást, hogy csak átutazom (és 24 órán belül elhagyom az országot). Viszont meglepődve olvastam a hölgy folytatódó válaszát:

"However, we strongly advise you to contact the Austrian and Romanian authorities to see what their requirements are."

Azok kedvéért, akik nem értenek angolul, a fenti mondat annyit tesz, hogy erősen ajánlják számomra, hogy lépjek kapcsolatba az osztrák és a romániai hatóságokkal az ő követelményeik miatt. Az, hogy Budapest szerinte Romániában van, csak az egyik tévesztés. A másik komoly földrajzi hiányosság, hogy szerinte Ausztria szomszédja Románia. Hova lett szegény Magyarország? Helyet cseréltünk talán Romániával?

Budapest vagy Bukarest? Nem mindegy! Fotó: bbc.com


Ejnye-bejnye.

Bár volt már ennél nagyobb tévesztés is. Az alábbi videóban az 'Okosabb vagy mint egy ötödikes?' amerikai verziója látható, amiben a kérdés, hogy "Melyik európai országban található Budapest?". A nőről már akkor lemondunk, amikor elhinti, ő azt hitte, Európa egy ország. Aztán valami csoda folytán eszébe jut, hogy Európában van Franciaország. Ami persze nem a jó válasz. A videóban meg lehet nézni a bénázást (nagyon, nagyon, nagyon remélem, hogy csak meg volt játszva az egész), valmint, hogy mi lett a vége a kérdésnek, a kisgyerek legalább tudta-e a választ:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…