Ugrás a fő tartalomra

Budapest vagy Bukarest, nem mindegy!

Bizony, sajnos, még Svájcban is van legalább egy olyan ember, aki azt hiszi, hogy Budapest Romániában van. Mibe nem botlik az ember, ha próbál utánaérdeklődni néhány dolognak?

Egy bizonyos háziállat szállításáról, engedélyekről érdeklődtem a berni székhelyű FSVO-nál (Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivatal). Megírtam nekik, hogy Zürichből utazom vonattal Budapestre. Emailjében leírta, hogy az általam érdeklődött afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris) Svájcon át történő utaztatásához a határon kell kérjek igazolást, hogy csak átutazom (és 24 órán belül elhagyom az országot). Viszont meglepődve olvastam a hölgy folytatódó válaszát:

"However, we strongly advise you to contact the Austrian and Romanian authorities to see what their requirements are."

Azok kedvéért, akik nem értenek angolul, a fenti mondat annyit tesz, hogy erősen ajánlják számomra, hogy lépjek kapcsolatba az osztrák és a romániai hatóságokkal az ő követelményeik miatt. Az, hogy Budapest szerinte Romániában van, csak az egyik tévesztés. A másik komoly földrajzi hiányosság, hogy szerinte Ausztria szomszédja Románia. Hova lett szegény Magyarország? Helyet cseréltünk talán Romániával?

Budapest vagy Bukarest? Nem mindegy! Fotó: bbc.com


Ejnye-bejnye.

Bár volt már ennél nagyobb tévesztés is. Az alábbi videóban az 'Okosabb vagy mint egy ötödikes?' amerikai verziója látható, amiben a kérdés, hogy "Melyik európai országban található Budapest?". A nőről már akkor lemondunk, amikor elhinti, ő azt hitte, Európa egy ország. Aztán valami csoda folytán eszébe jut, hogy Európában van Franciaország. Ami persze nem a jó válasz. A videóban meg lehet nézni a bénázást (nagyon, nagyon, nagyon remélem, hogy csak meg volt játszva az egész), valmint, hogy mi lett a vége a kérdésnek, a kisgyerek legalább tudta-e a választ:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…