Ugrás a fő tartalomra

A felelősség jelentése az egészségügyben

Egy szerettünk elvesztése egyébként is fájdalmas történés. Az viszont csak fokozza a pocsék érzést, ha mindez társul a tehetetlenség érzésével, és kínozzuk magunkat a "mi lett volna, ha..." kezdetű mondatokkal. Mi lett volna, ha az orvos nem küldi el, mi lett volna, ha előbb vizsgálják meg, mi lett volna, ha a nővérke nem vágja ránk a telefont...

Szerencsére nem velem történt a következő két igaz történet, így külső szemlélőként igyekszem a tényeket közölni. 1 év leforgása alatt két kollégám is elvesztette közeli hozzátartozóját. A megdöbbentő az, hogy mindkét esetben elkerülhető lett volna a halál, ha nem hibáznak többen is, ha jól működik a rendszer, ha nincsenek felesleges körök, feltételek beépítve a dolgok működésébe. És itt jön be a felelősség kérdése.

Ha az irodában csak 10 tűzőgépre adok le rendelést, miközben 20 kéne, az hiba, de igazából, kit érdekel? Mi múlik ezen? Leadok még egy rendelést. Ha egy szerződést nem nézek át jól, és valami hiba marad benne, az félreértésre, jogi vitára is okot adhat, de még mindig nem kerül emberéletbe. Az egészségügyben a felelősség valódi, emberéletért felelősséggel tartozást jelent. Ha a röntgen képen nem vesznek észre egy foltot, ha beutaló nélkül nem fogadnak egyik kórházban sem, az viszont komoly végkimenetelű is lehet.

A fotó csak illusztráció


Előbb egy későn észrevett tüdőrák miatt hunyt el a kollégám közeli hozzátartozója, végigjárták a lépcsőket, dokikat, de már minden későn volt. Néhány hónapon belül megtörtént az elkerülhetetlen. Megvannak a felelősök, de mostmár mit érnek vele? A holtat visszahozni nem lehet. Nemrég egy viszonylag egészséges (pár éve hasmenéses volt, de amúgy semmi) nagymama lett rosszul, rossz bőrben is volt, úgyhogy bevitették volna egy kórházba. A környéken 3 kórháztól is visszautasították telefonon keresztül, mondván, ha nincs beutalója, akkor nem küldenek mentőt. Hétvége lévén a körzetihez sem tudtak elmenni. Másnap a körzetitől kaptak beutalót, bekerült kórházba, ahol kiderült, hogy mindkét veséje leállt a hölgynek. 1 hétig hozzá sem nyúltak, amikor véletlenül meglátta egy illetékes orvos, és egyből kivizsgáltatta. Kiderült, hogy már késő, nem operálható, és készüljenek fel a legrosszabbra. Pár nap múlva pedig már el is kezdhették szervezni a temetést. Sokan hibáztak, sok volt a nemtörődömség, a ragaszkodjunk a bürokratikus ügymenethez... Mit számít egy élet?

Tényleg, mit számít egy élet?

Ezek az emberek hogyan tudnak utána tükörbe nézni, tovább élni normálisan? Van lelkiismeretük? Hogy lehet felületesen végezni egy ilyen fontos munkát? Miért nem lehet segíteni, ha tényleg baj van? Nem mindegy lett volna az a beutaló, hogy van-e vagy nincs? Ha azért kirúgnak valakit, mert kiküldött egy mentőt egy beutaló nélküli emberhez, az szomorú. De legalább időben lett volna. És hány ilyen történik vajon az országban? Csak nem tudunk róla, mert velünk még nem történt meg.

Elkeserítő.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…