Ugrás a fő tartalomra

A felelősség jelentése az egészségügyben

Egy szerettünk elvesztése egyébként is fájdalmas történés. Az viszont csak fokozza a pocsék érzést, ha mindez társul a tehetetlenség érzésével, és kínozzuk magunkat a "mi lett volna, ha..." kezdetű mondatokkal. Mi lett volna, ha az orvos nem küldi el, mi lett volna, ha előbb vizsgálják meg, mi lett volna, ha a nővérke nem vágja ránk a telefont...

Szerencsére nem velem történt a következő két igaz történet, így külső szemlélőként igyekszem a tényeket közölni. 1 év leforgása alatt két kollégám is elvesztette közeli hozzátartozóját. A megdöbbentő az, hogy mindkét esetben elkerülhető lett volna a halál, ha nem hibáznak többen is, ha jól működik a rendszer, ha nincsenek felesleges körök, feltételek beépítve a dolgok működésébe. És itt jön be a felelősség kérdése.

Ha az irodában csak 10 tűzőgépre adok le rendelést, miközben 20 kéne, az hiba, de igazából, kit érdekel? Mi múlik ezen? Leadok még egy rendelést. Ha egy szerződést nem nézek át jól, és valami hiba marad benne, az félreértésre, jogi vitára is okot adhat, de még mindig nem kerül emberéletbe. Az egészségügyben a felelősség valódi, emberéletért felelősséggel tartozást jelent. Ha a röntgen képen nem vesznek észre egy foltot, ha beutaló nélkül nem fogadnak egyik kórházban sem, az viszont komoly végkimenetelű is lehet.

A fotó csak illusztráció


Előbb egy későn észrevett tüdőrák miatt hunyt el a kollégám közeli hozzátartozója, végigjárták a lépcsőket, dokikat, de már minden későn volt. Néhány hónapon belül megtörtént az elkerülhetetlen. Megvannak a felelősök, de mostmár mit érnek vele? A holtat visszahozni nem lehet. Nemrég egy viszonylag egészséges (pár éve hasmenéses volt, de amúgy semmi) nagymama lett rosszul, rossz bőrben is volt, úgyhogy bevitették volna egy kórházba. A környéken 3 kórháztól is visszautasították telefonon keresztül, mondván, ha nincs beutalója, akkor nem küldenek mentőt. Hétvége lévén a körzetihez sem tudtak elmenni. Másnap a körzetitől kaptak beutalót, bekerült kórházba, ahol kiderült, hogy mindkét veséje leállt a hölgynek. 1 hétig hozzá sem nyúltak, amikor véletlenül meglátta egy illetékes orvos, és egyből kivizsgáltatta. Kiderült, hogy már késő, nem operálható, és készüljenek fel a legrosszabbra. Pár nap múlva pedig már el is kezdhették szervezni a temetést. Sokan hibáztak, sok volt a nemtörődömség, a ragaszkodjunk a bürokratikus ügymenethez... Mit számít egy élet?

Tényleg, mit számít egy élet?

Ezek az emberek hogyan tudnak utána tükörbe nézni, tovább élni normálisan? Van lelkiismeretük? Hogy lehet felületesen végezni egy ilyen fontos munkát? Miért nem lehet segíteni, ha tényleg baj van? Nem mindegy lett volna az a beutaló, hogy van-e vagy nincs? Ha azért kirúgnak valakit, mert kiküldött egy mentőt egy beutaló nélküli emberhez, az szomorú. De legalább időben lett volna. És hány ilyen történik vajon az országban? Csak nem tudunk róla, mert velünk még nem történt meg.

Elkeserítő.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…