Jó pár éve csináltam meg először húgommal, édesanyám születésnapjára, aki nem akarta elhinni, hogy ezt tényleg mi csináltuk. Tényleg, annyira jó lett! A dicséret részben a könnyű elkészíthetőségnek köszönhető. Az eredmény viszont látványos, és nagyon finom. Az elkészítése könnyű, de azért időigényes, kb. 2-2,5 órára van szükség.
Íme a recept, és leírom, mik lehetnek a buktatók, amikre érdemes figyelni.
Hozzávalók a piskótás laphoz:
6 tojás
3 evőkanál víz
8 evőkanál cukor
1 csomag van. cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál étkezési keményítő (én nem találtam most a boltban, és enélkül is jó lett a tészta)
2 evőkanál kakaópor (legjobb, ha a sima, cukrozatlan)
0,5 csomag sütőpor
Hozzávalók a meggyes krémhez:
35 dkg magozott meggybefőtt (a legjobb, ha tudunk szerezni sajátot)
1 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál cukor
1 kiskanál fahéj
4 dl habtejszín (ez épphogy elég volt nekem)
A díszítéshez marad még habtejszín, magozott meggyszemek, és kell még hozzá csokidara, csokireszelék, vagy "egérkaki".
Elkészítése:
Előbb a piskótát készítjük el, már be lehet kapcsolni a sütőt, hogy felmelegedjen 220 fokra.
Vegyünk elő 3 tálat, a legnagyobba tegyük a tojássárgákat, 3 ev. vizet, 4 ev. cukrot, kézi robotgéppel összedolgozzuk. A 6 tojásfehérjét tegyük egy másik tálba, tegyünk bele 1 csipet sót, 4 ev. cukrot és 1 egy vaníliás cukrot, robotgéppel verjük fel kemény habbá (ha megpróbáljuk fejére állítani a tálat, nem kezd el csúszni belőle, hanem benne marad). Egy másik tálba kimérjük az 5 ev. lisztet, 2 ev. kakaóport, fél csomag sütőport, 2 ev. étkezési keményítőt, összekeverjük, és rászitáljuk a tojássárgás krémhez - keverjük el. Kb. 4 adagban, tegyük hozzá a felvert habot, óvatos mozdulatokkal (hogy ne törjük össze a habot), forgassuk bele a masszába. Természetesen, jól keverjük el, tehát addig ismételjük a beleforgatást, óvatos megkeverést, amíg homogén masszát nem kapunk. Valami ilyesmit:
Vegyünk elő 3 tálat, a legnagyobba tegyük a tojássárgákat, 3 ev. vizet, 4 ev. cukrot, kézi robotgéppel összedolgozzuk. A 6 tojásfehérjét tegyük egy másik tálba, tegyünk bele 1 csipet sót, 4 ev. cukrot és 1 egy vaníliás cukrot, robotgéppel verjük fel kemény habbá (ha megpróbáljuk fejére állítani a tálat, nem kezd el csúszni belőle, hanem benne marad). Egy másik tálba kimérjük az 5 ev. lisztet, 2 ev. kakaóport, fél csomag sütőport, 2 ev. étkezési keményítőt, összekeverjük, és rászitáljuk a tojássárgás krémhez - keverjük el. Kb. 4 adagban, tegyük hozzá a felvert habot, óvatos mozdulatokkal (hogy ne törjük össze a habot), forgassuk bele a masszába. Természetesen, jól keverjük el, tehát addig ismételjük a beleforgatást, óvatos megkeverést, amíg homogén masszát nem kapunk. Valami ilyesmit:
A masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Az enyém olyan, amibe nem tapad bele, de azért az aljára mindig teszek a biztonság kedvéért sütőpapírt (lásd, fenti fotó bal alsó sarka). Mehet a 220 fokos előmelegített sütőbe, majd 5 perc után vegyük le a hőfokot 180 fokra. Ezután kb. még 5-8 perc kell neki, és készen is van (tűpróbával ellenőrizhetjük).
Figyelem! Ha kész, résnyire nyissuk csak ki a sütőt, és itt jön a leghosszadalmasabb lépés, ami viszont nagyon fontos, ha nem akarjuk, hogy összeessen a piskótánk. Hagyjuk kihűlni a piskótát, kb. fél órát hagyjuk így.
Amíg a tészta hűl, elkészíthetjük kényelmesen a meggyes krémet. A meggyet csepegtessük le szűrőn, a levét fogjuk fel, mert ebből főzünk pudingot. A lecsepegtetett meggyből válogassunk ki kb. 15-20 szemet, amelyek szebbek, ezeket tesszük majd a torta tetejére, tehát szem előtt lesznek. Készítsük el a pudingot, ahogy kell, csak a tej helyett a befőtt levét használjuk. Ha kész, akkor még forró állapotában tegyük hozzá az egy kiskanál fahéjat, és a meggyeket, jól keverjük el. Ezt is hagyjuk kihűlni.
Ha a piskóta teljesen kihűlt (!), vágjuk 3 felé. Nekem eddig ezt az adagot mindig csak 2 felé sikerült biztonsággal vágni, de lehet, hogy én voltam mindig türelmetlen a kihűlést illetően. Az alsó lapot tegyük rá arra a tálcára, tortahordozóra, amin szeretnénk tárolni, felkínálni, mert a torta ezután nem mozdítható!
A töltés, díszítés
Verjük fel robotgéppel a habtejszínt. Az alsó lap közepére kanalazzunk a meggyes krémből, kb. 3-4 meggyszem is lehet benne. Eköré nyomjunk a habtejszínből (zacskó segítségével is lehet), köré megint meggyből egy kör, és így haladjunk, felváltva a lap közepétől a széléig. Ha kész, valamit ilyesmit kell látni:
(Jelenleg nincs robotgépem, így a sima, flakonból kifújós tejszínhabbal próbálkoztam. Nem ajánlom senkinek, mert összeesik, és a torta oldaláról lefolyik, esztétikailag egyáltalán nem olyan szép, mint a habtejszínnel. Hacsak, elkészítés után azonnal nem fogyasztják el.)
Ha elértünk a szélére, tegyük rá óvatosan, precízen a középső lapot, és ezt is díszítsük ki az előbbi módszerrel, de érdemes ezt a habtejszínnel kezdeni a középen, hogy pont fordítva csináljunk mindent. Ha másnak is csak két lapot sikerült vágni, akkor jöjjön a teteje. Én még erre kentem a meggyes krémből, meggyszemek nélkül. A tortát kívülről bevontam habtejszínnel, a tetején többet hagytam, hogy kicsit magasabb legyen, illetve abba bele lehet állítani a gyertyát is. Ha megvagyunk a habbevonattal, jöhet az egérkaki, az oldalát dobáljuk meg, a tetejére viszont szórhatunk bőven. A torta tetején a szélét nyomkodjuk körbe kisebb habhalmokkal, ebbe állíthatjuk bele a félretett meggyszemeket. De egyedibb módon is lehet díszíteni.
A végeredmény nálam ilyen lett:
Remélem másnak is sikerült! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése