Ugrás a fő tartalomra

Feketeerdő torta, ahogy én csinálom

Jó pár éve csináltam meg először húgommal, édesanyám születésnapjára, aki nem akarta elhinni, hogy ezt tényleg mi csináltuk. Tényleg, annyira jó lett! A dicséret részben a könnyű elkészíthetőségnek köszönhető. Az eredmény viszont látványos, és nagyon finom. Az elkészítése könnyű, de azért időigényes, kb. 2-2,5 órára van szükség.

Íme a recept, és leírom, mik lehetnek a buktatók, amikre érdemes figyelni.

Hozzávalók a piskótás laphoz:

6 tojás
3 evőkanál víz
8 evőkanál cukor
1 csomag van. cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál étkezési keményítő (én nem találtam most a boltban, és enélkül is jó lett a tészta)
2 evőkanál kakaópor (legjobb, ha a sima, cukrozatlan)
0,5 csomag sütőpor

Hozzávalók a meggyes krémhez:

35 dkg magozott meggybefőtt (a legjobb, ha tudunk szerezni sajátot)
1 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál cukor
1 kiskanál fahéj
4 dl habtejszín (ez épphogy elég volt nekem)

A díszítéshez marad még habtejszín, magozott meggyszemek, és kell még hozzá csokidara, csokireszelék, vagy "egérkaki".


Elkészítése:

Előbb a piskótát készítjük el, már be lehet kapcsolni a sütőt, hogy felmelegedjen 220 fokra.
Vegyünk elő 3 tálat, a legnagyobba tegyük a tojássárgákat, 3 ev. vizet, 4 ev. cukrot, kézi robotgéppel összedolgozzuk. A 6 tojásfehérjét tegyük egy másik tálba, tegyünk bele 1 csipet sót, 4 ev. cukrot és 1 egy vaníliás cukrot, robotgéppel verjük fel kemény habbá (ha megpróbáljuk fejére állítani a tálat, nem kezd el csúszni belőle, hanem benne marad). Egy másik tálba kimérjük az 5 ev. lisztet, 2 ev. kakaóport, fél csomag sütőport, 2 ev. étkezési keményítőt, összekeverjük, és rászitáljuk a tojássárgás krémhez - keverjük el. Kb. 4 adagban, tegyük hozzá a felvert habot, óvatos mozdulatokkal (hogy ne törjük össze a habot), forgassuk bele a masszába. Természetesen, jól keverjük el, tehát addig ismételjük a beleforgatást, óvatos megkeverést, amíg homogén masszát nem kapunk. Valami ilyesmit:

A masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Az enyém olyan, amibe nem tapad bele, de azért az aljára mindig teszek a biztonság kedvéért sütőpapírt (lásd, fenti fotó bal alsó sarka). Mehet a 220 fokos előmelegített sütőbe, majd 5 perc után vegyük le a hőfokot 180 fokra. Ezután kb. még 5-8 perc kell neki, és készen is van (tűpróbával ellenőrizhetjük).
Figyelem! Ha kész, résnyire nyissuk csak ki a sütőt, és itt jön a leghosszadalmasabb lépés, ami viszont nagyon fontos, ha nem akarjuk, hogy összeessen a piskótánk. Hagyjuk kihűlni a piskótát, kb. fél órát hagyjuk így.
Amíg a tészta hűl, elkészíthetjük kényelmesen a meggyes krémet. A meggyet csepegtessük le szűrőn, a levét fogjuk fel, mert ebből főzünk pudingot. A lecsepegtetett meggyből válogassunk ki kb. 15-20 szemet, amelyek szebbek, ezeket tesszük majd a torta tetejére, tehát szem előtt lesznek. Készítsük el a pudingot, ahogy kell, csak a tej helyett a befőtt levét használjuk. Ha kész, akkor még forró állapotában tegyük hozzá az egy kiskanál fahéjat, és a meggyeket, jól keverjük el. Ezt is hagyjuk kihűlni.


Ha a piskóta teljesen kihűlt (!), vágjuk 3 felé. Nekem eddig ezt az adagot mindig csak 2 felé sikerült biztonsággal vágni, de lehet, hogy én voltam mindig türelmetlen a kihűlést illetően. Az alsó lapot tegyük rá arra a tálcára, tortahordozóra, amin szeretnénk tárolni, felkínálni, mert a torta ezután nem mozdítható!

A töltés, díszítés

Verjük fel robotgéppel a habtejszínt. Az alsó lap közepére kanalazzunk a meggyes krémből, kb. 3-4 meggyszem is lehet benne. Eköré nyomjunk a habtejszínből (zacskó segítségével is lehet), köré megint meggyből egy kör, és így haladjunk, felváltva a lap közepétől a széléig. Ha kész, valamit ilyesmit kell látni:

(Jelenleg nincs robotgépem, így a sima, flakonból kifújós tejszínhabbal próbálkoztam. Nem ajánlom senkinek, mert összeesik, és a torta oldaláról lefolyik, esztétikailag egyáltalán nem olyan szép, mint a habtejszínnel. Hacsak, elkészítés után azonnal nem fogyasztják el.)

Ha elértünk a szélére, tegyük rá óvatosan, precízen a középső lapot, és ezt is díszítsük ki az előbbi módszerrel, de érdemes ezt a habtejszínnel kezdeni a középen, hogy pont fordítva csináljunk mindent. Ha másnak is csak két lapot sikerült vágni, akkor jöjjön a teteje. Én még erre kentem a meggyes krémből, meggyszemek nélkül. A tortát kívülről bevontam habtejszínnel, a tetején többet hagytam, hogy kicsit magasabb legyen, illetve abba bele lehet állítani a gyertyát is. Ha megvagyunk a habbevonattal, jöhet az egérkaki, az oldalát dobáljuk meg, a tetejére viszont szórhatunk bőven. A torta tetején a szélét nyomkodjuk körbe kisebb habhalmokkal, ebbe állíthatjuk bele a félretett meggyszemeket. De egyedibb módon is lehet díszíteni.

A végeredmény nálam ilyen lett:


Remélem másnak is sikerült! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…