Ugrás a fő tartalomra

Feketeerdő torta, ahogy én csinálom

Jó pár éve csináltam meg először húgommal, édesanyám születésnapjára, aki nem akarta elhinni, hogy ezt tényleg mi csináltuk. Tényleg, annyira jó lett! A dicséret részben a könnyű elkészíthetőségnek köszönhető. Az eredmény viszont látványos, és nagyon finom. Az elkészítése könnyű, de azért időigényes, kb. 2-2,5 órára van szükség.

Íme a recept, és leírom, mik lehetnek a buktatók, amikre érdemes figyelni.

Hozzávalók a piskótás laphoz:

6 tojás
3 evőkanál víz
8 evőkanál cukor
1 csomag van. cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál étkezési keményítő (én nem találtam most a boltban, és enélkül is jó lett a tészta)
2 evőkanál kakaópor (legjobb, ha a sima, cukrozatlan)
0,5 csomag sütőpor

Hozzávalók a meggyes krémhez:

35 dkg magozott meggybefőtt (a legjobb, ha tudunk szerezni sajátot)
1 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál cukor
1 kiskanál fahéj
4 dl habtejszín (ez épphogy elég volt nekem)

A díszítéshez marad még habtejszín, magozott meggyszemek, és kell még hozzá csokidara, csokireszelék, vagy "egérkaki".


Elkészítése:

Előbb a piskótát készítjük el, már be lehet kapcsolni a sütőt, hogy felmelegedjen 220 fokra.
Vegyünk elő 3 tálat, a legnagyobba tegyük a tojássárgákat, 3 ev. vizet, 4 ev. cukrot, kézi robotgéppel összedolgozzuk. A 6 tojásfehérjét tegyük egy másik tálba, tegyünk bele 1 csipet sót, 4 ev. cukrot és 1 egy vaníliás cukrot, robotgéppel verjük fel kemény habbá (ha megpróbáljuk fejére állítani a tálat, nem kezd el csúszni belőle, hanem benne marad). Egy másik tálba kimérjük az 5 ev. lisztet, 2 ev. kakaóport, fél csomag sütőport, 2 ev. étkezési keményítőt, összekeverjük, és rászitáljuk a tojássárgás krémhez - keverjük el. Kb. 4 adagban, tegyük hozzá a felvert habot, óvatos mozdulatokkal (hogy ne törjük össze a habot), forgassuk bele a masszába. Természetesen, jól keverjük el, tehát addig ismételjük a beleforgatást, óvatos megkeverést, amíg homogén masszát nem kapunk. Valami ilyesmit:

A masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Az enyém olyan, amibe nem tapad bele, de azért az aljára mindig teszek a biztonság kedvéért sütőpapírt (lásd, fenti fotó bal alsó sarka). Mehet a 220 fokos előmelegített sütőbe, majd 5 perc után vegyük le a hőfokot 180 fokra. Ezután kb. még 5-8 perc kell neki, és készen is van (tűpróbával ellenőrizhetjük).
Figyelem! Ha kész, résnyire nyissuk csak ki a sütőt, és itt jön a leghosszadalmasabb lépés, ami viszont nagyon fontos, ha nem akarjuk, hogy összeessen a piskótánk. Hagyjuk kihűlni a piskótát, kb. fél órát hagyjuk így.
Amíg a tészta hűl, elkészíthetjük kényelmesen a meggyes krémet. A meggyet csepegtessük le szűrőn, a levét fogjuk fel, mert ebből főzünk pudingot. A lecsepegtetett meggyből válogassunk ki kb. 15-20 szemet, amelyek szebbek, ezeket tesszük majd a torta tetejére, tehát szem előtt lesznek. Készítsük el a pudingot, ahogy kell, csak a tej helyett a befőtt levét használjuk. Ha kész, akkor még forró állapotában tegyük hozzá az egy kiskanál fahéjat, és a meggyeket, jól keverjük el. Ezt is hagyjuk kihűlni.


Ha a piskóta teljesen kihűlt (!), vágjuk 3 felé. Nekem eddig ezt az adagot mindig csak 2 felé sikerült biztonsággal vágni, de lehet, hogy én voltam mindig türelmetlen a kihűlést illetően. Az alsó lapot tegyük rá arra a tálcára, tortahordozóra, amin szeretnénk tárolni, felkínálni, mert a torta ezután nem mozdítható!

A töltés, díszítés

Verjük fel robotgéppel a habtejszínt. Az alsó lap közepére kanalazzunk a meggyes krémből, kb. 3-4 meggyszem is lehet benne. Eköré nyomjunk a habtejszínből (zacskó segítségével is lehet), köré megint meggyből egy kör, és így haladjunk, felváltva a lap közepétől a széléig. Ha kész, valamit ilyesmit kell látni:

(Jelenleg nincs robotgépem, így a sima, flakonból kifújós tejszínhabbal próbálkoztam. Nem ajánlom senkinek, mert összeesik, és a torta oldaláról lefolyik, esztétikailag egyáltalán nem olyan szép, mint a habtejszínnel. Hacsak, elkészítés után azonnal nem fogyasztják el.)

Ha elértünk a szélére, tegyük rá óvatosan, precízen a középső lapot, és ezt is díszítsük ki az előbbi módszerrel, de érdemes ezt a habtejszínnel kezdeni a középen, hogy pont fordítva csináljunk mindent. Ha másnak is csak két lapot sikerült vágni, akkor jöjjön a teteje. Én még erre kentem a meggyes krémből, meggyszemek nélkül. A tortát kívülről bevontam habtejszínnel, a tetején többet hagytam, hogy kicsit magasabb legyen, illetve abba bele lehet állítani a gyertyát is. Ha megvagyunk a habbevonattal, jöhet az egérkaki, az oldalát dobáljuk meg, a tetejére viszont szórhatunk bőven. A torta tetején a szélét nyomkodjuk körbe kisebb habhalmokkal, ebbe állíthatjuk bele a félretett meggyszemeket. De egyedibb módon is lehet díszíteni.

A végeredmény nálam ilyen lett:


Remélem másnak is sikerült! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…