Mint a legtöbb gyerek, én sem rajongtam gyerekkoromban a spenót, vagy éppen a sóskafőzelékért. Szerencsére ritkán volt, akkor megettem becsületből, de jól elvoltam nélküle. Felnőttként mégsem változott sokat a hozzáállásom ezekhez a főzelékekhez. Pár hónapja azonban ettem egy csirkés, spenótos pizzát, amin maga, a fonnyasztott spenótlevél volt rajta. Nagyon finom volt, és semmi nem emlékeztet belőle a spenótfőzelék ízére! Azóta, amikor csak tehetem, valamilyen spenótos dolgot eszem - lassan havi rendszerességgel.
Legutóbb barátnőmmel betévedtünk egy keleti étterembe a Nyugatinál (Yamato), a sajtszószos, spenótos rizsükből kértem, hozzá pedig a választható húsfélék közül csirkemellet. Ebben sem kellett csalódnom, nagyon finom volt. Olyannyira, hogy elkészítettem itthon is. Egyáltalán nem bonyolult, kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatják, nem kell sokat szöszmötölni, előkészülettel, főzéssel együtt maximum 1 óra alatt kész.
Hozzávalók (kb: 3 felnőtt adagnyi):
- 400 gramm csirkemell
- 300 gramm fagyasztott gorgonzolás spenót
- fél rúd krémsajt (ha nincs gorgonzolás spenót, akkor ebből lehet 2-3 rúd is)
- rizs
- só
- fokhagyma granulátom
- bors
- olaj
Elkészítése:
- Mossuk meg a csirkemellet, csíkozzuk, vagy kockázzuk, de ne legyenek túl vastag darabok. Sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá bőven a fokhagyma granulátumból. Keverjük jól el a fűszereket, hogy mindegyik darabkára jusson belőle.
- Tegyünk fel főni sós vizet a rizsnek.
- Egy mélyebb serpenyőbe (de akár lábasba is) öntsünk kb. 2 evőkanálnyi olajat, ha már forró, tegyük bele a fűszerezett csirkemellet, és kavargassuk időnként, hogy mindegyik külseje fehér legyen. Ezután kb. még 10 percig süssük ily módon, egy-kettőt félbevághatunk, hogy megnézzük, milyen a belseje. Ha már belül is fehér, csak esetleg még nem teljesen főtt, rátehetjük a fagyasztott gorgonzolás spenótot, mert ennek is kell idő, mire kiolvad. Közben, ha már forr a vizünk, amit a rizsnek tettünk fel, kezdjük el főzni a rizst is. (Kb. annyit érdemes, hogyha megduzzad, annyi legyen belőle, amekkora adag a spenótos sajtos csirkénk.)
- Ha a gorgonzola is jól elolvadt (folyékony sajtszósz jellegű), még megkóstolhatjuk a húst, hogy biztos jó-e már. Ha igen, akkor jöhet rá a fél rúd krémsajt. Ezt is szépen felolvasztjuk, elkeverjük, ha kész, akkor vegyük le a tűzről.
- Lassan kész kell legyen a rizsünk is. Ha megpuhult, akkor leszűrjük, és összekeverjük a spenótos, sajtszószos csirkével. Már kész is vagyunk!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp! - Ha tutira elfogy elsőre, akkor külön is lehet tálalni, úgy lehet, hogy mutatósabb. De az ízén mit sem változtat. (Én személy szerint az összekeverésre szavazok.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése