Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű és finom: Sajtszószos-spenótos csirke rizzsel

Mint a legtöbb gyerek, én sem rajongtam gyerekkoromban a spenót, vagy éppen a sóskafőzelékért. Szerencsére ritkán volt, akkor megettem becsületből, de jól elvoltam nélküle. Felnőttként mégsem változott sokat a hozzáállásom ezekhez a főzelékekhez. Pár hónapja azonban ettem egy csirkés, spenótos pizzát, amin maga, a fonnyasztott spenótlevél volt rajta. Nagyon finom volt, és semmi nem emlékeztet belőle a spenótfőzelék ízére! Azóta, amikor csak tehetem, valamilyen spenótos dolgot eszem - lassan havi rendszerességgel.

Legutóbb barátnőmmel betévedtünk egy keleti étterembe a Nyugatinál (Yamato), a sajtszószos, spenótos rizsükből kértem, hozzá pedig a választható húsfélék közül csirkemellet. Ebben sem kellett csalódnom, nagyon finom volt. Olyannyira, hogy elkészítettem itthon is. Egyáltalán nem bonyolult, kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatják, nem kell sokat szöszmötölni, előkészülettel, főzéssel együtt maximum 1 óra alatt kész.

Hozzávalók (kb: 3 felnőtt adagnyi):

  • 400 gramm csirkemell
  • 300 gramm fagyasztott gorgonzolás spenót
  • fél rúd krémsajt (ha nincs gorgonzolás spenót, akkor ebből lehet 2-3 rúd is)
  • rizs
  • fokhagyma granulátom
  • bors
  • olaj


Elkészítése:

  1. Mossuk meg a csirkemellet, csíkozzuk, vagy kockázzuk, de ne legyenek túl vastag darabok. Sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá bőven a fokhagyma granulátumból. Keverjük jól el a fűszereket, hogy mindegyik darabkára jusson belőle.
  2. Tegyünk fel főni sós vizet a rizsnek.
  3. Egy mélyebb serpenyőbe (de akár lábasba is) öntsünk kb. 2 evőkanálnyi olajat, ha már forró, tegyük bele a fűszerezett csirkemellet, és kavargassuk időnként, hogy mindegyik külseje fehér legyen. Ezután kb. még 10 percig süssük ily módon, egy-kettőt félbevághatunk, hogy megnézzük, milyen a belseje. Ha már belül is fehér, csak esetleg még nem teljesen főtt, rátehetjük a fagyasztott gorgonzolás spenótot, mert ennek is kell idő, mire kiolvad. Közben, ha már forr a vizünk, amit a rizsnek tettünk fel, kezdjük el főzni a rizst is. (Kb. annyit érdemes, hogyha megduzzad, annyi legyen belőle, amekkora adag a spenótos sajtos csirkénk.)
  4. Ha a gorgonzola is jól elolvadt (folyékony sajtszósz jellegű), még megkóstolhatjuk a húst, hogy biztos jó-e már. Ha igen, akkor jöhet rá a fél rúd krémsajt. Ezt is szépen felolvasztjuk, elkeverjük, ha kész, akkor vegyük le a tűzről.
  5. Lassan kész kell legyen a rizsünk is. Ha megpuhult, akkor leszűrjük, és összekeverjük a spenótos, sajtszószos csirkével. Már kész is vagyunk!


Jó étvágyat kívánok!



Tipp! - Ha tutira elfogy elsőre, akkor külön is lehet tálalni, úgy lehet, hogy mutatósabb. De az ízén mit sem változtat. (Én személy szerint az összekeverésre szavazok.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…