Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű és finom: Sajtszószos-spenótos csirke rizzsel

Mint a legtöbb gyerek, én sem rajongtam gyerekkoromban a spenót, vagy éppen a sóskafőzelékért. Szerencsére ritkán volt, akkor megettem becsületből, de jól elvoltam nélküle. Felnőttként mégsem változott sokat a hozzáállásom ezekhez a főzelékekhez. Pár hónapja azonban ettem egy csirkés, spenótos pizzát, amin maga, a fonnyasztott spenótlevél volt rajta. Nagyon finom volt, és semmi nem emlékeztet belőle a spenótfőzelék ízére! Azóta, amikor csak tehetem, valamilyen spenótos dolgot eszem - lassan havi rendszerességgel.

Legutóbb barátnőmmel betévedtünk egy keleti étterembe a Nyugatinál (Yamato), a sajtszószos, spenótos rizsükből kértem, hozzá pedig a választható húsfélék közül csirkemellet. Ebben sem kellett csalódnom, nagyon finom volt. Olyannyira, hogy elkészítettem itthon is. Egyáltalán nem bonyolult, kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatják, nem kell sokat szöszmötölni, előkészülettel, főzéssel együtt maximum 1 óra alatt kész.

Hozzávalók (kb: 3 felnőtt adagnyi):

  • 400 gramm csirkemell
  • 300 gramm fagyasztott gorgonzolás spenót
  • fél rúd krémsajt (ha nincs gorgonzolás spenót, akkor ebből lehet 2-3 rúd is)
  • rizs
  • fokhagyma granulátom
  • bors
  • olaj


Elkészítése:

  1. Mossuk meg a csirkemellet, csíkozzuk, vagy kockázzuk, de ne legyenek túl vastag darabok. Sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá bőven a fokhagyma granulátumból. Keverjük jól el a fűszereket, hogy mindegyik darabkára jusson belőle.
  2. Tegyünk fel főni sós vizet a rizsnek.
  3. Egy mélyebb serpenyőbe (de akár lábasba is) öntsünk kb. 2 evőkanálnyi olajat, ha már forró, tegyük bele a fűszerezett csirkemellet, és kavargassuk időnként, hogy mindegyik külseje fehér legyen. Ezután kb. még 10 percig süssük ily módon, egy-kettőt félbevághatunk, hogy megnézzük, milyen a belseje. Ha már belül is fehér, csak esetleg még nem teljesen főtt, rátehetjük a fagyasztott gorgonzolás spenótot, mert ennek is kell idő, mire kiolvad. Közben, ha már forr a vizünk, amit a rizsnek tettünk fel, kezdjük el főzni a rizst is. (Kb. annyit érdemes, hogyha megduzzad, annyi legyen belőle, amekkora adag a spenótos sajtos csirkénk.)
  4. Ha a gorgonzola is jól elolvadt (folyékony sajtszósz jellegű), még megkóstolhatjuk a húst, hogy biztos jó-e már. Ha igen, akkor jöhet rá a fél rúd krémsajt. Ezt is szépen felolvasztjuk, elkeverjük, ha kész, akkor vegyük le a tűzről.
  5. Lassan kész kell legyen a rizsünk is. Ha megpuhult, akkor leszűrjük, és összekeverjük a spenótos, sajtszószos csirkével. Már kész is vagyunk!


Jó étvágyat kívánok!



Tipp! - Ha tutira elfogy elsőre, akkor külön is lehet tálalni, úgy lehet, hogy mutatósabb. De az ízén mit sem változtat. (Én személy szerint az összekeverésre szavazok.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat. Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik. "smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos. "Na, ja" - Naja A "Na, ja&q

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik! A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé. Összetéveszthetetlen! Ha közvetlenül az autós forgalmat irányító piros-sárga-zöld jelzőlámpa mellé is kerül, akkor is egyértelmű, hogy

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni! A legaranyosabb Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt. Poszméh - Forrás: Wikipédia A legfélelmetesebb A darazsak kisebb,