Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű és finom: Sajtszószos-spenótos csirke rizzsel

Mint a legtöbb gyerek, én sem rajongtam gyerekkoromban a spenót, vagy éppen a sóskafőzelékért. Szerencsére ritkán volt, akkor megettem becsületből, de jól elvoltam nélküle. Felnőttként mégsem változott sokat a hozzáállásom ezekhez a főzelékekhez. Pár hónapja azonban ettem egy csirkés, spenótos pizzát, amin maga, a fonnyasztott spenótlevél volt rajta. Nagyon finom volt, és semmi nem emlékeztet belőle a spenótfőzelék ízére! Azóta, amikor csak tehetem, valamilyen spenótos dolgot eszem - lassan havi rendszerességgel.

Legutóbb barátnőmmel betévedtünk egy keleti étterembe a Nyugatinál (Yamato), a sajtszószos, spenótos rizsükből kértem, hozzá pedig a választható húsfélék közül csirkemellet. Ebben sem kellett csalódnom, nagyon finom volt. Olyannyira, hogy elkészítettem itthon is. Egyáltalán nem bonyolult, kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatják, nem kell sokat szöszmötölni, előkészülettel, főzéssel együtt maximum 1 óra alatt kész.

Hozzávalók (kb: 3 felnőtt adagnyi):

  • 400 gramm csirkemell
  • 300 gramm fagyasztott gorgonzolás spenót
  • fél rúd krémsajt (ha nincs gorgonzolás spenót, akkor ebből lehet 2-3 rúd is)
  • rizs
  • fokhagyma granulátom
  • bors
  • olaj


Elkészítése:

  1. Mossuk meg a csirkemellet, csíkozzuk, vagy kockázzuk, de ne legyenek túl vastag darabok. Sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá bőven a fokhagyma granulátumból. Keverjük jól el a fűszereket, hogy mindegyik darabkára jusson belőle.
  2. Tegyünk fel főni sós vizet a rizsnek.
  3. Egy mélyebb serpenyőbe (de akár lábasba is) öntsünk kb. 2 evőkanálnyi olajat, ha már forró, tegyük bele a fűszerezett csirkemellet, és kavargassuk időnként, hogy mindegyik külseje fehér legyen. Ezután kb. még 10 percig süssük ily módon, egy-kettőt félbevághatunk, hogy megnézzük, milyen a belseje. Ha már belül is fehér, csak esetleg még nem teljesen főtt, rátehetjük a fagyasztott gorgonzolás spenótot, mert ennek is kell idő, mire kiolvad. Közben, ha már forr a vizünk, amit a rizsnek tettünk fel, kezdjük el főzni a rizst is. (Kb. annyit érdemes, hogyha megduzzad, annyi legyen belőle, amekkora adag a spenótos sajtos csirkénk.)
  4. Ha a gorgonzola is jól elolvadt (folyékony sajtszósz jellegű), még megkóstolhatjuk a húst, hogy biztos jó-e már. Ha igen, akkor jöhet rá a fél rúd krémsajt. Ezt is szépen felolvasztjuk, elkeverjük, ha kész, akkor vegyük le a tűzről.
  5. Lassan kész kell legyen a rizsünk is. Ha megpuhult, akkor leszűrjük, és összekeverjük a spenótos, sajtszószos csirkével. Már kész is vagyunk!


Jó étvágyat kívánok!



Tipp! - Ha tutira elfogy elsőre, akkor külön is lehet tálalni, úgy lehet, hogy mutatósabb. De az ízén mit sem változtat. (Én személy szerint az összekeverésre szavazok.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.



A gombá…

"Mi van otthon" torta

Legalább 1 héttel a szülinapok, névnapok előtt már tudom, hogy mit fogok sütni. Sajnos, most másképp alakult, a párom hirtelen ötlettől vezérelve megkért, hogy egyik barátjának készítsek egy gyümölcstortát, még ma. Az idő szorított, és én nem is szeretek vásárolt lapra alkotni. Így körülnéztem, hogy mi lelhető fel itthon, amiből valami egyszerű, de mégis ünnepélyesebb tortát tudok készíteni.
Így született a mostani fantázia torta, mely egy márványpiskóta alapra épült, őszibarackbefőttel megszórt, tojáshabos tetejű sütemény. Az adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához illeszkednek. Érdemes az elején tisztázni, hogy ez az a torta, aminek a tetejére nem igen lehet gyertyákkal operálni. Legalábbis a vastag talpú számos gyertyák biztosan nem megfelelőek erre.

Hozzávalók a piskótához:4 db tojás4 db csapott evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporkakaópor (hollandi lenne a legjobb, de nekem Nesquik volt csak itthon, így kicsit fakóbb lesz a barna rész)barackbefőtt (más gyümölccsel is…