Ugrás a fő tartalomra

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.

Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpesün tartóknak


Amit egyik törpesün tenyésztő, vagy állatkereskedés sem mond el, az az, hogy mivel lehet csöndesebb a törpesünink tevékenykedése este. Mi kezdettől fogva ott tartjuk a sünit, ahol alszunk is, így sok mindennel próbálkoztunk már, hogy tompíthatnánk sünink mozgását éjjel úgy, hogy ő hátrányt ne élvezzen belőle. (Szenvedtünk a kerék forgójának olajozásával, celluxozásával, de nem volt sokáig hatásos). Először is, vettünk egy csöndes kereket, egyelőre csak itt lehet kapni. Tényleg csendes, nem nyekereg össze-vissza, mint bármely más, általunk próbált kerék. Könnyen tisztítható is, mivel nem rácsos, amibe reggelre beleszáradna a kaki. Langyos vízzel, kis szappannal 2 perc alatt újra tiszta. Viszont a talpa képes hozzákoppanni a ketrec aljához, akármennyi forgácsot is teszünk alá. Ezért én egy, a fürdőszobában használatos kilépőt vágtam méretre, és tettem be legalulra, rá a forgács, és erre a kerék. Így hiába lendül bele a süni a kerék hajtásába, az nincs mihez hozzákoppanjon.

A fürdőszobai kilépő hangtompítóként szolgál

Másik kardinális kérdés a tisztaság és a szagok. Azért, hogy ne kelljen 2-3 naponta komplett almot cserélni, már csak takarékossági szempontból sem, ki kellett küszöbölni valahogy azt, hogy a kerék alá kifolyjon a forgácsra a vizelet és a kaki. Én a kerék alá tettem egy régi kisméretű tálcát (a kerék lábai közé férjen be, ne érintkezzen vele, mert ahhoz is hozzákoccanna akkor), amibe macskaalmot tettem. Így, ha valami kifolyik, kipotyog a kerékből, a macskaalomban landol, és nem szaglik. Így elég csak a macskaalmot cserélni, vagy egy részét, helyét frissel pótolni, a forgácsunk meg 1-2 hétig is tiszta marad. A macskaalmot tekintve érdemes kísérletezgetni, nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.

A jelenlegi legtökéletesebb sünlak, a fotón épp nincs még becsíptetve a ketrecrész és a műanyag alj közé a pléd.

Ha valakinek a sünije olyan kis galád, hogy a bújózsákjába is belecsinál néha, javaslom, használjon csak egy plédet. Persze figyelni kell arra így is, hogy a szoba, helyiség hőmérséklete ne csökkenjen tartósan 20 Celsius fok alá. Én a pléd egy sarkát be szoktam tenni a műanyag alap és a ketrec közé, odacsippentem, így nem is tud a pléddel elmászni, mondjuk a vizes tálkájába. (A mi sünink nagyon makacs, nem hajlandó, csak tálkából inni, így erre a lépésre szükség volt, mert jó néhány reggelre landolt a pléd a vízben, alatta meg ott volt a süni.)

Te is törpesünt tartasz? Vannak Neked is ötleteid? Akkor írd meg kommentbe, jól jöhet másnak is, ami Neked bevált! Ha most gondolkodsz a törpesün tartásáról, kérdezz nyugodtan, szívesen segítek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…