Ugrás a fő tartalomra

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.

Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpesün tartóknak


Amit egyik törpesün tenyésztő, vagy állatkereskedés sem mond el, az az, hogy mivel lehet csöndesebb a törpesünink tevékenykedése este. Mi kezdettől fogva ott tartjuk a sünit, ahol alszunk is, így sok mindennel próbálkoztunk már, hogy tompíthatnánk sünink mozgását éjjel úgy, hogy ő hátrányt ne élvezzen belőle. (Szenvedtünk a kerék forgójának olajozásával, celluxozásával, de nem volt sokáig hatásos). Először is, vettünk egy csöndes kereket, egyelőre csak itt lehet kapni. Tényleg csendes, nem nyekereg össze-vissza, mint bármely más, általunk próbált kerék. Könnyen tisztítható is, mivel nem rácsos, amibe reggelre beleszáradna a kaki. Langyos vízzel, kis szappannal 2 perc alatt újra tiszta. Viszont a talpa képes hozzákoppanni a ketrec aljához, akármennyi forgácsot is teszünk alá. Ezért én egy, a fürdőszobában használatos kilépőt vágtam méretre, és tettem be legalulra, rá a forgács, és erre a kerék. Így hiába lendül bele a süni a kerék hajtásába, az nincs mihez hozzákoppanjon.

A fürdőszobai kilépő hangtompítóként szolgál

Másik kardinális kérdés a tisztaság és a szagok. Azért, hogy ne kelljen 2-3 naponta komplett almot cserélni, már csak takarékossági szempontból sem, ki kellett küszöbölni valahogy azt, hogy a kerék alá kifolyjon a forgácsra a vizelet és a kaki. Én a kerék alá tettem egy régi kisméretű tálcát (a kerék lábai közé férjen be, ne érintkezzen vele, mert ahhoz is hozzákoccanna akkor), amibe macskaalmot tettem. Így, ha valami kifolyik, kipotyog a kerékből, a macskaalomban landol, és nem szaglik. Így elég csak a macskaalmot cserélni, vagy egy részét, helyét frissel pótolni, a forgácsunk meg 1-2 hétig is tiszta marad. A macskaalmot tekintve érdemes kísérletezgetni, nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.

A jelenlegi legtökéletesebb sünlak, a fotón épp nincs még becsíptetve a ketrecrész és a műanyag alj közé a pléd.

Ha valakinek a sünije olyan kis galád, hogy a bújózsákjába is belecsinál néha, javaslom, használjon csak egy plédet. Persze figyelni kell arra így is, hogy a szoba, helyiség hőmérséklete ne csökkenjen tartósan 20 Celsius fok alá. Én a pléd egy sarkát be szoktam tenni a műanyag alap és a ketrec közé, odacsippentem, így nem is tud a pléddel elmászni, mondjuk a vizes tálkájába. (A mi sünink nagyon makacs, nem hajlandó, csak tálkából inni, így erre a lépésre szükség volt, mert jó néhány reggelre landolt a pléd a vízben, alatta meg ott volt a süni.)

Te is törpesünt tartasz? Vannak Neked is ötleteid? Akkor írd meg kommentbe, jól jöhet másnak is, ami Neked bevált! Ha most gondolkodsz a törpesün tartásáról, kérdezz nyugodtan, szívesen segítek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…