Ugrás a fő tartalomra

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.

Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpesün tartóknak


Amit egyik törpesün tenyésztő, vagy állatkereskedés sem mond el, az az, hogy mivel lehet csöndesebb a törpesünink tevékenykedése este. Mi kezdettől fogva ott tartjuk a sünit, ahol alszunk is, így sok mindennel próbálkoztunk már, hogy tompíthatnánk sünink mozgását éjjel úgy, hogy ő hátrányt ne élvezzen belőle. (Szenvedtünk a kerék forgójának olajozásával, celluxozásával, de nem volt sokáig hatásos). Először is, vettünk egy csöndes kereket, egyelőre csak itt lehet kapni. Tényleg csendes, nem nyekereg össze-vissza, mint bármely más, általunk próbált kerék. Könnyen tisztítható is, mivel nem rácsos, amibe reggelre beleszáradna a kaki. Langyos vízzel, kis szappannal 2 perc alatt újra tiszta. Viszont a talpa képes hozzákoppanni a ketrec aljához, akármennyi forgácsot is teszünk alá. Ezért én egy, a fürdőszobában használatos kilépőt vágtam méretre, és tettem be legalulra, rá a forgács, és erre a kerék. Így hiába lendül bele a süni a kerék hajtásába, az nincs mihez hozzákoppanjon.

A fürdőszobai kilépő hangtompítóként szolgál

Másik kardinális kérdés a tisztaság és a szagok. Azért, hogy ne kelljen 2-3 naponta komplett almot cserélni, már csak takarékossági szempontból sem, ki kellett küszöbölni valahogy azt, hogy a kerék alá kifolyjon a forgácsra a vizelet és a kaki. Én a kerék alá tettem egy régi kisméretű tálcát (a kerék lábai közé férjen be, ne érintkezzen vele, mert ahhoz is hozzákoccanna akkor), amibe macskaalmot tettem. Így, ha valami kifolyik, kipotyog a kerékből, a macskaalomban landol, és nem szaglik. Így elég csak a macskaalmot cserélni, vagy egy részét, helyét frissel pótolni, a forgácsunk meg 1-2 hétig is tiszta marad. A macskaalmot tekintve érdemes kísérletezgetni, nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb.

A jelenlegi legtökéletesebb sünlak, a fotón épp nincs még becsíptetve a ketrecrész és a műanyag alj közé a pléd.

Ha valakinek a sünije olyan kis galád, hogy a bújózsákjába is belecsinál néha, javaslom, használjon csak egy plédet. Persze figyelni kell arra így is, hogy a szoba, helyiség hőmérséklete ne csökkenjen tartósan 20 Celsius fok alá. Én a pléd egy sarkát be szoktam tenni a műanyag alap és a ketrec közé, odacsippentem, így nem is tud a pléddel elmászni, mondjuk a vizes tálkájába. (A mi sünink nagyon makacs, nem hajlandó, csak tálkából inni, így erre a lépésre szükség volt, mert jó néhány reggelre landolt a pléd a vízben, alatta meg ott volt a süni.)

Te is törpesünt tartasz? Vannak Neked is ötleteid? Akkor írd meg kommentbe, jól jöhet másnak is, ami Neked bevált! Ha most gondolkodsz a törpesün tartásáról, kérdezz nyugodtan, szívesen segítek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sokkolóan magas autópályadíjak Franciaországban

Egy kicsit túloztam a címben, de a mondandóm lényegét jól összegzi. Aki Franciaországon keresztül szeretne utazni, két dolgot választhat: fizet, mint a pengős malac, vagy 8-12 órákat bolyong a nem fizetős utakon. Ezt tapasztaltuk a közelmúltban.
Magyar forintra átszámítva mintegy 40.000 Ft-ot hagytunk ott Franciaországban, mert használtuk az autópályákat. Spanyolországba utaztunk, ezért más útvonal szóba sem jöhetett. Odafelé Svájcon át utaztunk, ahol egyébként 40 euróért (12 ezer Ft) egész évben, bármelyik autópályát lehet használni (más matrica nincs is). Ausztriában is van 10 napos matrica (8,9 euró), Magyarországon is sokkal kedvezőbb áron vehetünk (3000 Ft) 10 napos autópálya matricát személyautóra.
A franciáknál azonban a legtöbb autópálya magánkézben van, ami érződik az árakon is. Az odaút első napján 500 km-t mentünk az országban, két fizetős kapun haladtunk át, összesen 49,5 eurót fizettünk ki. Ezért másnap kikerültük a fizetős utakat Spanyolország felé, így viszont több mint…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik!
A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé.


A fő különbség az, hogy korábban egy egységben helyezkedett el a négy izzó, és a négy fény különböző helyzete jelezte a járművezető számára, ho…