Ugrás a fő tartalomra

Eurovíziós Dalfesztivál 2016 - 1. elődöntő

Pörgős műsormenet, néha tényleg vicces poénkodással levezetett műsor volt az első elődöntő. Sajnos, a dalok egy részénél azt éreztem, hogy ezt már láttam korábban, a többi dal meg annyira semmitmondó volt, hogy egyáltalán nem maradt meg bennem. Szerencse, hogy itt volt a mi fiúnk, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), aki viszont hozta a tőle megszokott magas színvonalat, egyediséget.

Nem szeretném én is agyondicsérni, mert többen megtették már előttem, inkább a többi fellépőről szeretnék beszélni. Először is az egyetlen dalról, amit a Pioneer-en kívül még szeretnék meghallgatni. A cyprusi induló igazi felüdülés volt a sok addigi langyos produkció után. Kicsit rockos, de kellően dallamos, hogy megmozdítsa a porcikáimat, és táncolni legyen kedvem. Nincs olyan érzésem, hogy ezt már láttam, hallottam valahol.

Íme:


Rajta kívül még a franciául énekelő osztrák induló is elég jó volt. Tartok tőle, hogy kiválasztásánál közre játszott, hogy a franciáktól tuti kapnak 12 pontot - de ne legyen igazam -, valamint a szám és az előadó lány is a "felnőtt cukiságfaktort", végtelen bájosságot képviseli. Ettől persze ez még nem baj, de azért megnyerni nem fogja - szerintem.

Most pedig jöjjön a fekete leves. Amin szabályosan kibuktam, hogy mennyi koppintós produkciót láthattunk. Kezdve azzal a Greta Salómeval, aki Izlandot képviselte (ismét), és mintha a bőrbe öltöztetett Loreent láttam volna vonaglani egy gyenge dallal. Szerencsére nem jutott be a döntőbe.

Tette ezt a borzalmat azután, hogy 2012-ben egy sokkal jobb produkcióval állt színpadra énekes társával. Aki nem emlékezne, itt megnézheti:

Ott van még a nagy esélyesnek kikiáltott orosz versenyző is. Egyszerűen nem értem, hogy lehettek ennyire pofátlanok, hogy egy, a tavalyi svéd győzteshez hasonló karakterű énekest küldtek, akinek még a LED-fal grafikája is visszaköszön az orosz produkciójában. Persze, lehet mondani, hogy továbbfejlesztett változat - igen, az -, de akkor is. Nekem ne próbálja kiszúrni senki a szememet egy másolattal. Dühítő. És mellette a dal sem akkora robbanás:


A végére hagytam a nyilvánvalót. Svédország ugyanis jövőre tuti, hogy nem akarja megint megrendezni az Eurovíziót, köszönik szépen, nekik az idei elég lesz egy időre. Egyrészt az indulójuk lehetne a svéd Justin Bieber, másrészt a szám és az előadás is erősen középkategória alját súrolja.


És ami az első hangok után egyből beugrik,mintha ezt a dalt már hallottam volna valahol, vagy mégsem, vagy igen? A refrén előtti résznél pedig határozottan hasonlóak a hangok. Persze, csak hasonlít, de annyira, ami nálam már kiveri a biztosítékot:

Csütörtökön jön a második elődöntő, meglátjuk, hogy ott miként teljesítenek a versenyzők. A lényeg viszont, hogy Fehérvári Gábor Alfréd benn van a szombati döntőben. Innen is kívánok neki sok sikert, és sok-sok szavazatot!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…