Ugrás a fő tartalomra

Natúrkozmetikum teszt - Fogkrémek

A folyékony szappanok, és vegyszermentes dezodorok tesztelése után eljutottam a fogkrémekhez is. Mind 75 ml-s kiszerelésű, natúrkozmetikumnak számítanak, mesterséges anyagokat nem tartalmaznak. A tesztbe azért vágtam bele, mert kipróbáltam a Manna vegyszermentes fogkrémjét, beszerzése azonban nehézkes és költséges, ami az amúgy sem alacsony árát még megdobja (legyél otthon, vagy más, amikor kiviszik, plusz fizesd ki a szállítási költséget, vagy rendelj olyan értékben, amikor már ingyenes a szállítás). Szerencsére a piacon találhatók más biofogkrémek is, én a DM-ben néztem körül.

Manna fogkrém

Az íze jó szerintem, bár nem túl erőteljes, és nem is éreztem utána, hogy annyira friss, üde lenne a leheletem. Ha pontoznék, akkor a csomagolás miatt egyből levonnék egy pontot, mert egyáltalán nem praktikus; nehéz a vége felé kinyomni belőle a fogkrémet. Körülbelül az utolsó 1 héten erőlködtem, nyomkodtam a kijárat felé a még benn maradt anyagot, hogy jusson a fogkefémre. További rossz hír, hogy nagyon hamar elfogy: ha 1 ember napi kétszer használja, az 1 hónapot épphogy kibírja. Mivel a legdrágább versenyzőnk, az időtartamát illetően extrán drága érte az 1290 Ft + a szállítási költség. Vagy más termékeket is kell rendelni a Mannától, vagy vásároljunk be belőle legalább fél évre - ami meg nem reális. Fluoridmentes, mindenki döntse el, hogy ő miben hisz, ez jó, vagy éppen rossz tulajdonság. Kevésbé habzik, ezért arra csábít, hogy nagyobb mennyiséggel mossunk fogat, mert mosás közben elfogy a szájban, és a sima fogkefével sikálunk egy idő után. Ha így teszünk akkor meg még gyorsabban fogy. Biztos lesz ennél jobb konstrukció számomra.

A tesztalanyok - Szimplán a külső alapján a Mannás a megnyerő, de az Alverdés is elég vonzó

Lavera fogkrém

Ebből a márkából kétféle ízt is bevontam a tesztbe, Németországban vettem, forintra átszámítva kb. 600 Ft-ba kerültek a 75 ml-s kiszerelések. Árban már most veri a Mannás fogkrémet.

Normal - Ez volt a második tesztalany, de máris meggyőzött. Ezt nehéz lesz túlszárnyalni. De ne kiabáljuk el, még hátravan két további versenyző. Igazi finom, mentolos íze van, nem csípi az ínyt, de kellően frissíti a leheletet. Állagra is jó, habzik is annyira, amennyire kell (elég), és jó másfél hónapig bírta. A végén sem kellett trükközni többet, mint egy átlagos fogkrém esetében, hogy kinyomkodjam belőle az utolját. Az echinacea és a propolis tartalom is jól hangzik. Meg voltam vele elégedve.

Sensitiv - A második Laverás fogkrémnél rájöttem, hogy a tubusa is megnyerő. Amikor még tele van, szinte csak hozzá kell érni a tubus végéhez, és már jön is belőle a fogkrém. Nem kell különösebb erőt kifejteni rajta. Nem arról van szó, hogy izomlázat kaptam a Mannás fogrém tubusától, de azért na... Ne kelljen már alkarerősítő gyakorlatként tekinteni a fogmosásra. A Sensitiv egy nagy meglepetés a számomra. A kamillás összetevő miatt ugyanis azt hittem, hogy egy fura, nem tipikus, mentolos fogkrémes ízt kapok majd. Sokkal inkább arra számítottam, hogy a herbáriák szinte harapható illatú levegője köszön vissza. Ehelyett a sötétkék Airwaves rágó ízére emlékeztető üde, mentolos ízt kaptam. Még a párom is azt mondta rá, hogy neki ez az eddigi legjobb - pedig nem is tud a kísérletemről. Én azért inkább a Normalt választanám, de attól sem fogok kétségbeesni, ha a bolt polcán legközelebb csak a Sensitiv lesz jelen. Ezek után kíváncsian várom, hogy mit tud az utolsó versenyző, az Alverde natúrkozmetikuma.

Alverda fogkrém


Euróból átszámítva forintra kb. 540 Ft-ba került ez a fogkrém, kicsivel olcsóbb az előzőeknél. A Laverás fogkrémek után nagy váltás, elköszönhetünk a mentolos íztől. Aki viszont nem kedveli az erős mentát a fogkrémben, annak biztosan ez fog beválni. Megfelelően habzik, van benne fluorid, jól kinyomható. 1-2 nap után már megszoktam az enyhébb ízt is, egyáltalán nincs hiányérzetem.

Összességében a Mannás fogkrémen kívül a többi natúrkozmetikum kategóriába tartozó fogkrém helytállt az én értékrendem szerint. Figyelembe véve azonban, hogy a fogkrémet nem csak én használom, a Laverás fogkrémeket fogjuk vásárolni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…