Ugrás a fő tartalomra

Natúrkozmetikum teszt - Fogkrémek

A folyékony szappanok, és vegyszermentes dezodorok tesztelése után eljutottam a fogkrémekhez is. Mind 75 ml-s kiszerelésű, natúrkozmetikumnak számítanak, mesterséges anyagokat nem tartalmaznak. A tesztbe azért vágtam bele, mert kipróbáltam a Manna vegyszermentes fogkrémjét, beszerzése azonban nehézkes és költséges, ami az amúgy sem alacsony árát még megdobja (legyél otthon, vagy más, amikor kiviszik, plusz fizesd ki a szállítási költséget, vagy rendelj olyan értékben, amikor már ingyenes a szállítás). Szerencsére a piacon találhatók más biofogkrémek is, én a DM-ben néztem körül.

Manna fogkrém

Az íze jó szerintem, bár nem túl erőteljes, és nem is éreztem utána, hogy annyira friss, üde lenne a leheletem. Ha pontoznék, akkor a csomagolás miatt egyből levonnék egy pontot, mert egyáltalán nem praktikus; nehéz a vége felé kinyomni belőle a fogkrémet. Körülbelül az utolsó 1 héten erőlködtem, nyomkodtam a kijárat felé a még benn maradt anyagot, hogy jusson a fogkefémre. További rossz hír, hogy nagyon hamar elfogy: ha 1 ember napi kétszer használja, az 1 hónapot épphogy kibírja. Mivel a legdrágább versenyzőnk, az időtartamát illetően extrán drága érte az 1290 Ft + a szállítási költség. Vagy más termékeket is kell rendelni a Mannától, vagy vásároljunk be belőle legalább fél évre - ami meg nem reális. Fluoridmentes, mindenki döntse el, hogy ő miben hisz, ez jó, vagy éppen rossz tulajdonság. Kevésbé habzik, ezért arra csábít, hogy nagyobb mennyiséggel mossunk fogat, mert mosás közben elfogy a szájban, és a sima fogkefével sikálunk egy idő után. Ha így teszünk akkor meg még gyorsabban fogy. Biztos lesz ennél jobb konstrukció számomra.

A tesztalanyok - Szimplán a külső alapján a Mannás a megnyerő, de az Alverdés is elég vonzó

Lavera fogkrém

Ebből a márkából kétféle ízt is bevontam a tesztbe, Németországban vettem, forintra átszámítva kb. 600 Ft-ba kerültek a 75 ml-s kiszerelések. Árban már most veri a Mannás fogkrémet.

Normal - Ez volt a második tesztalany, de máris meggyőzött. Ezt nehéz lesz túlszárnyalni. De ne kiabáljuk el, még hátravan két további versenyző. Igazi finom, mentolos íze van, nem csípi az ínyt, de kellően frissíti a leheletet. Állagra is jó, habzik is annyira, amennyire kell (elég), és jó másfél hónapig bírta. A végén sem kellett trükközni többet, mint egy átlagos fogkrém esetében, hogy kinyomkodjam belőle az utolját. Az echinacea és a propolis tartalom is jól hangzik. Meg voltam vele elégedve.

Sensitiv - A második Laverás fogkrémnél rájöttem, hogy a tubusa is megnyerő. Amikor még tele van, szinte csak hozzá kell érni a tubus végéhez, és már jön is belőle a fogkrém. Nem kell különösebb erőt kifejteni rajta. Nem arról van szó, hogy izomlázat kaptam a Mannás fogrém tubusától, de azért na... Ne kelljen már alkarerősítő gyakorlatként tekinteni a fogmosásra. A Sensitiv egy nagy meglepetés a számomra. A kamillás összetevő miatt ugyanis azt hittem, hogy egy fura, nem tipikus, mentolos fogkrémes ízt kapok majd. Sokkal inkább arra számítottam, hogy a herbáriák szinte harapható illatú levegője köszön vissza. Ehelyett a sötétkék Airwaves rágó ízére emlékeztető üde, mentolos ízt kaptam. Még a párom is azt mondta rá, hogy neki ez az eddigi legjobb - pedig nem is tud a kísérletemről. Én azért inkább a Normalt választanám, de attól sem fogok kétségbeesni, ha a bolt polcán legközelebb csak a Sensitiv lesz jelen. Ezek után kíváncsian várom, hogy mit tud az utolsó versenyző, az Alverde natúrkozmetikuma.

Alverda fogkrém


Euróból átszámítva forintra kb. 540 Ft-ba került ez a fogkrém, kicsivel olcsóbb az előzőeknél. A Laverás fogkrémek után nagy váltás, elköszönhetünk a mentolos íztől. Aki viszont nem kedveli az erős mentát a fogkrémben, annak biztosan ez fog beválni. Megfelelően habzik, van benne fluorid, jól kinyomható. 1-2 nap után már megszoktam az enyhébb ízt is, egyáltalán nincs hiányérzetem.

Összességében a Mannás fogkrémen kívül a többi natúrkozmetikum kategóriába tartozó fogkrém helytállt az én értékrendem szerint. Figyelembe véve azonban, hogy a fogkrémet nem csak én használom, a Laverás fogkrémeket fogjuk vásárolni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…