Ugrás a fő tartalomra

És, csináltatok babát?

Saját meglátásom szerint bunkó, tolakodó és illetlenség ilyet kérdezni bárkitől is. Az, hogy szeretnének-e kisbabát, ha igen, most-e, próbálkoznak-e már, egészségügyileg lehetséges-e, ez mind magánügy. Nem szerencsés beletenyerelni egy ilyen témába, még akkor sem, ha jóban vagyunk az illetővel, esetleg családtag.

"És, csináltatok babát?"
"Hányan jöttetek haza?"
"Majd jó lesz az gyerekszobának!"
"De jó, itt tudjátok majd tárolni a babakocsit!"

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel, célzásokkal sok pár találkozik. Bár a legtöbben próbálják viccesen előadni, hogy érdeklődnek, de vannak határok, amiket nem kellene túllépni. Vajon arra is kíváncsiak, hogy egy héten hányszor? Milyen pózban? Ki és hova élvez, vagy nem élvez? Ugye nem! (Remélem.) Mégis időről időre felerősödnek ezek a kérdések, főleg, ha egy pár hivatalosan is összeköti az életét. Amikor a szülők, nagyszülők után még a humoros haverok is bekérdeznek, akkor már nagyon nem vicces.

A pár nem attól fog gyereket vállalni (vagy sem), mert a szülők vágynak egy unokára, és ezt újra és újra hangoztatják.

Hátha eljut néhány túl lelkes emberhez, és többet nem tesz fel ilyen intim kérdéseket, vagy elgondolkodik a témán. Nem mindenkinél egyértelmű, természetes, és ütemszerűen megtervezett dolog az, hogy gyereket vállalnak. Attól, mert több mint 5 éve együtt vannak, vagy összeházasodtak, vagy elmúltak 30 évesek, stb, nem kötelező a gyerek. Egyrészt mindenki maga dönti el, hogy szeretne-e vagy sem. Időszerű-e már, vagy sem. Anyagilag belefér-e vagy sem - igen, ezen egy felelőségteljes "szülőjelölt" elgondolkodik, főleg, ha magának is nehéz gyerekkora volt. Egészségügyileg minden rendben van-e? Nem kell drámai dologra gondolni, van, amikor egy cukorbetegség nehezíti meg a dolgot, egy kellemetlen bőrbetegség, vagy éppen visszatérő hüvelyi fertőzések, egy gyulladás, ami magának az aktusnak a létrejöttét gátolja hónapokig. De, van olyan is, hogy látszólag semmi gond sincs a feleknél, csak egyszerűen nem jön össze. Bármi is a helyzet, az ok, amiért még nincs útban a trónörökös, frusztráló kérdés lehet az, mikor érdeklődnek felőle újra és újra.

+1 érv, amiért ne kérdezzünk be: Kedves ismerősök, rokonok! Ha folyton kérdezgetitek a párt, hogy van-e már baba, azzal el is veszitek a lehetőséget, hogy ők maguk jelentsék majd be a nagy hírt! Bizony ám! Fogadjunk, hogy erre sem gondoltatok.

Amit üzenni szeretnék a cikkel. Mindenki legyen türelemmel önmagához, és az ismerőseihez, családtagjaihoz. Aminek itt az ideje, eljön. Tenni kell érte, amit csak lehet, nem csak ülni és várni, de rágörcsölni nem szabad az eseményekre. Ha pedig eljön a bejelentés ideje, időben meg fogja tudni mindenki, akinek kell, hogy új családtag érkezik. Felesleges kérdésekkel nyomasztani a párt. Ez nem egy lakásvásárlás, vagy egy esküvő (bár utóbbinál is nagyon idegesítőek tudnak lenni ezek a kérdések), ahol főleg az határozza meg a döntéseinket, hogy mekkora keretünk van rá anyagilag. Ez a téma sokkal intimebb, és többről szól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat. Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik. "smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos. "Na, ja" - Naja A "Na, ja&q

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik! A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé. Összetéveszthetetlen! Ha közvetlenül az autós forgalmat irányító piros-sárga-zöld jelzőlámpa mellé is kerül, akkor is egyértelmű, hogy

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni! A legaranyosabb Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt. Poszméh - Forrás: Wikipédia A legfélelmetesebb A darazsak kisebb,