Ugrás a fő tartalomra

És, csináltatok babát?

Saját meglátásom szerint bunkó, tolakodó és illetlenség ilyet kérdezni bárkitől is. Az, hogy szeretnének-e kisbabát, ha igen, most-e, próbálkoznak-e már, egészségügyileg lehetséges-e, ez mind magánügy. Nem szerencsés beletenyerelni egy ilyen témába, még akkor sem, ha jóban vagyunk az illetővel, esetleg családtag.

"És, csináltatok babát?"
"Hányan jöttetek haza?"
"Majd jó lesz az gyerekszobának!"
"De jó, itt tudjátok majd tárolni a babakocsit!"

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel, célzásokkal sok pár találkozik. Bár a legtöbben próbálják viccesen előadni, hogy érdeklődnek, de vannak határok, amiket nem kellene túllépni. Vajon arra is kíváncsiak, hogy egy héten hányszor? Milyen pózban? Ki és hova élvez, vagy nem élvez? Ugye nem! (Remélem.) Mégis időről időre felerősödnek ezek a kérdések, főleg, ha egy pár hivatalosan is összeköti az életét. Amikor a szülők, nagyszülők után még a humoros haverok is bekérdeznek, akkor már nagyon nem vicces.

A pár nem attól fog gyereket vállalni (vagy sem), mert a szülők vágynak egy unokára, és ezt újra és újra hangoztatják.

Hátha eljut néhány túl lelkes emberhez, és többet nem tesz fel ilyen intim kérdéseket, vagy elgondolkodik a témán. Nem mindenkinél egyértelmű, természetes, és ütemszerűen megtervezett dolog az, hogy gyereket vállalnak. Attól, mert több mint 5 éve együtt vannak, vagy összeházasodtak, vagy elmúltak 30 évesek, stb, nem kötelező a gyerek. Egyrészt mindenki maga dönti el, hogy szeretne-e vagy sem. Időszerű-e már, vagy sem. Anyagilag belefér-e vagy sem - igen, ezen egy felelőségteljes "szülőjelölt" elgondolkodik, főleg, ha magának is nehéz gyerekkora volt. Egészségügyileg minden rendben van-e? Nem kell drámai dologra gondolni, van, amikor egy cukorbetegség nehezíti meg a dolgot, egy kellemetlen bőrbetegség, vagy éppen visszatérő hüvelyi fertőzések, egy gyulladás, ami magának az aktusnak a létrejöttét gátolja hónapokig. De, van olyan is, hogy látszólag semmi gond sincs a feleknél, csak egyszerűen nem jön össze. Bármi is a helyzet, az ok, amiért még nincs útban a trónörökös, frusztráló kérdés lehet az, mikor érdeklődnek felőle újra és újra.

+1 érv, amiért ne kérdezzünk be: Kedves ismerősök, rokonok! Ha folyton kérdezgetitek a párt, hogy van-e már baba, azzal el is veszitek a lehetőséget, hogy ők maguk jelentsék majd be a nagy hírt! Bizony ám! Fogadjunk, hogy erre sem gondoltatok.

Amit üzenni szeretnék a cikkel. Mindenki legyen türelemmel önmagához, és az ismerőseihez, családtagjaihoz. Aminek itt az ideje, eljön. Tenni kell érte, amit csak lehet, nem csak ülni és várni, de rágörcsölni nem szabad az eseményekre. Ha pedig eljön a bejelentés ideje, időben meg fogja tudni mindenki, akinek kell, hogy új családtag érkezik. Felesleges kérdésekkel nyomasztani a párt. Ez nem egy lakásvásárlás, vagy egy esküvő (bár utóbbinál is nagyon idegesítőek tudnak lenni ezek a kérdések), ahol főleg az határozza meg a döntéseinket, hogy mekkora keretünk van rá anyagilag. Ez a téma sokkal intimebb, és többről szól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…