Ugrás a fő tartalomra

És, csináltatok babát?

Saját meglátásom szerint bunkó, tolakodó és illetlenség ilyet kérdezni bárkitől is. Az, hogy szeretnének-e kisbabát, ha igen, most-e, próbálkoznak-e már, egészségügyileg lehetséges-e, ez mind magánügy. Nem szerencsés beletenyerelni egy ilyen témába, még akkor sem, ha jóban vagyunk az illetővel, esetleg családtag.

"És, csináltatok babát?"
"Hányan jöttetek haza?"
"Majd jó lesz az gyerekszobának!"
"De jó, itt tudjátok majd tárolni a babakocsit!"

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel, célzásokkal sok pár találkozik. Bár a legtöbben próbálják viccesen előadni, hogy érdeklődnek, de vannak határok, amiket nem kellene túllépni. Vajon arra is kíváncsiak, hogy egy héten hányszor? Milyen pózban? Ki és hova élvez, vagy nem élvez? Ugye nem! (Remélem.) Mégis időről időre felerősödnek ezek a kérdések, főleg, ha egy pár hivatalosan is összeköti az életét. Amikor a szülők, nagyszülők után még a humoros haverok is bekérdeznek, akkor már nagyon nem vicces.

A pár nem attól fog gyereket vállalni (vagy sem), mert a szülők vágynak egy unokára, és ezt újra és újra hangoztatják.

Hátha eljut néhány túl lelkes emberhez, és többet nem tesz fel ilyen intim kérdéseket, vagy elgondolkodik a témán. Nem mindenkinél egyértelmű, természetes, és ütemszerűen megtervezett dolog az, hogy gyereket vállalnak. Attól, mert több mint 5 éve együtt vannak, vagy összeházasodtak, vagy elmúltak 30 évesek, stb, nem kötelező a gyerek. Egyrészt mindenki maga dönti el, hogy szeretne-e vagy sem. Időszerű-e már, vagy sem. Anyagilag belefér-e vagy sem - igen, ezen egy felelőségteljes "szülőjelölt" elgondolkodik, főleg, ha magának is nehéz gyerekkora volt. Egészségügyileg minden rendben van-e? Nem kell drámai dologra gondolni, van, amikor egy cukorbetegség nehezíti meg a dolgot, egy kellemetlen bőrbetegség, vagy éppen visszatérő hüvelyi fertőzések, egy gyulladás, ami magának az aktusnak a létrejöttét gátolja hónapokig. De, van olyan is, hogy látszólag semmi gond sincs a feleknél, csak egyszerűen nem jön össze. Bármi is a helyzet, az ok, amiért még nincs útban a trónörökös, frusztráló kérdés lehet az, mikor érdeklődnek felőle újra és újra.

+1 érv, amiért ne kérdezzünk be: Kedves ismerősök, rokonok! Ha folyton kérdezgetitek a párt, hogy van-e már baba, azzal el is veszitek a lehetőséget, hogy ők maguk jelentsék majd be a nagy hírt! Bizony ám! Fogadjunk, hogy erre sem gondoltatok.

Amit üzenni szeretnék a cikkel. Mindenki legyen türelemmel önmagához, és az ismerőseihez, családtagjaihoz. Aminek itt az ideje, eljön. Tenni kell érte, amit csak lehet, nem csak ülni és várni, de rágörcsölni nem szabad az eseményekre. Ha pedig eljön a bejelentés ideje, időben meg fogja tudni mindenki, akinek kell, hogy új családtag érkezik. Felesleges kérdésekkel nyomasztani a párt. Ez nem egy lakásvásárlás, vagy egy esküvő (bár utóbbinál is nagyon idegesítőek tudnak lenni ezek a kérdések), ahol főleg az határozza meg a döntéseinket, hogy mekkora keretünk van rá anyagilag. Ez a téma sokkal intimebb, és többről szól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…