Ugrás a fő tartalomra

Kevesebb takarítás, pár lakberendezési trükkel!

Hogyan takaríthatunk meg időt a takarítás során? A mostani írás már a lakberendezésnél kezdi letenni ehhez az alapokat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagokat, színeket, és formákat használunk. Összeszedtem pár, gyakorlatban is működő takarítási tippet!

A porszívózás és felmosás során az a cél, hogy minél kevesebb tárgyat kerülgessünk, a por, a kosz, ne gyűlhessen össze az egyes bútorok alatt, és a falnál, a bútorok mögött. Ez utóbbi nem csak undorító, hanem egészségtelen is, főleg, ha allergiás is van a lakók között. A megoldás, a falra szerelt, úgynevezett lebegő bútorok. Ezekből már nem csak szekrények, de ágyak is vannak. Bár, hogy például az alábbi Lago ágy mennyire masszív, azt tesztelni kellene. Ha valakinek van tapasztalata, bátran írja meg akár kommentbe is!

A lebegő ágy alatt könnyű takarítani - Forrás: Facebook @otthonlakberendezes
Maradva az allergiánál, és a pornál, kerüljük a fekete felületeket. Bármilyen jól is néz ki, a sötét színű felületek, főleg a fekete, sokkal inkább vonzza a port, mint a világosabb felületek. Ráadásul vizuálisan is jobban látható egy fekete polcon a por, mintha egy világos nyírfapolc poros. Tapasztalatom szerint a fekete felületek fél nap alatt már látványos port szednek össze, 1 nap múlva pedig már nyoma sincs a portalanításnak. Rossz hír, hogy a portaszító spray-k sem nyújtanak segítséget. Megoldás, ha valaki mégis szeretné a feketét becsempészni a lakásába, csak függőleges felületekre tegye (ajtók, fiókok első fala).

Fekete felületen jobban látszik a por, már 1 nap után - saját fotó

A por minimalizálására jó ötlet lehet, ha a plafonig bútorozunk. Rengeteg tárolóhelyet is kapunk pluszban, illetve a szekrények tetején meggyűlő pornak is búcsút lehet inteni, ha a szekrény a plafonig ér.

Ha a plafonig ér a szekrényünk, egy felülettel kevesebb, ahol portalanítani kell - saját fotó

A tenyérnyomok okozta bosszúságról nem kell egyik háziasszonynak sem mesélni. Főleg ott, ahol gyermek van. Ezért, hacsak nincs saját takarítónőnk, érdemes kerülni a lakkozott felületű bútorokat. Tény, hogy nagyon mutatósak, de képzeljük el, hogy nem csak a bemutatóteremben, hanem egy olyan lakásba kerül, amit használnak is. Főleg, ha a lakkozott bútorok nyomógombos ajtókkal párosulnak. Itt ugyanis elkerülhetetlen, hogy megfogjuk, rajta hagyjuk a kéznyomunkat. Ha nem akarjuk naponta törölgetni a zsíros foltokat, vagy a hét végi takarításig összegyűlt "kéznyomat-parádét" nézni napokig, akkor inkább kerüljük el ezt a nagyon érzékeny anyagot, és válasszunk inkább kevésbé kényes anyagból készült bútort.

Szép, fényes, így sokat világosít a szobán, de nagyon kényes - Fotó: pinterestMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…