Ugrás a fő tartalomra

Kevesebb takarítás, pár lakberendezési trükkel!

Hogyan takaríthatunk meg időt a takarítás során? A mostani írás már a lakberendezésnél kezdi letenni ehhez az alapokat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagokat, színeket, és formákat használunk. Összeszedtem pár, gyakorlatban is működő takarítási tippet!

A porszívózás és felmosás során az a cél, hogy minél kevesebb tárgyat kerülgessünk, a por, a kosz, ne gyűlhessen össze az egyes bútorok alatt, és a falnál, a bútorok mögött. Ez utóbbi nem csak undorító, hanem egészségtelen is, főleg, ha allergiás is van a lakók között. A megoldás, a falra szerelt, úgynevezett lebegő bútorok. Ezekből már nem csak szekrények, de ágyak is vannak. Bár, hogy például az alábbi Lago ágy mennyire masszív, azt tesztelni kellene. Ha valakinek van tapasztalata, bátran írja meg akár kommentbe is!

A lebegő ágy alatt könnyű takarítani - Forrás: Facebook @otthonlakberendezes
Maradva az allergiánál, és a pornál, kerüljük a fekete felületeket. Bármilyen jól is néz ki, a sötét színű felületek, főleg a fekete, sokkal inkább vonzza a port, mint a világosabb felületek. Ráadásul vizuálisan is jobban látható egy fekete polcon a por, mintha egy világos nyírfapolc poros. Tapasztalatom szerint a fekete felületek fél nap alatt már látványos port szednek össze, 1 nap múlva pedig már nyoma sincs a portalanításnak. Rossz hír, hogy a portaszító spray-k sem nyújtanak segítséget. Megoldás, ha valaki mégis szeretné a feketét becsempészni a lakásába, csak függőleges felületekre tegye (ajtók, fiókok első fala).

Fekete felületen jobban látszik a por, már 1 nap után - saját fotó

A por minimalizálására jó ötlet lehet, ha a plafonig bútorozunk. Rengeteg tárolóhelyet is kapunk pluszban, illetve a szekrények tetején meggyűlő pornak is búcsút lehet inteni, ha a szekrény a plafonig ér.

Ha a plafonig ér a szekrényünk, egy felülettel kevesebb, ahol portalanítani kell - saját fotó

A tenyérnyomok okozta bosszúságról nem kell egyik háziasszonynak sem mesélni. Főleg ott, ahol gyermek van. Ezért, hacsak nincs saját takarítónőnk, érdemes kerülni a lakkozott felületű bútorokat. Tény, hogy nagyon mutatósak, de képzeljük el, hogy nem csak a bemutatóteremben, hanem egy olyan lakásba kerül, amit használnak is. Főleg, ha a lakkozott bútorok nyomógombos ajtókkal párosulnak. Itt ugyanis elkerülhetetlen, hogy megfogjuk, rajta hagyjuk a kéznyomunkat. Ha nem akarjuk naponta törölgetni a zsíros foltokat, vagy a hét végi takarításig összegyűlt "kéznyomat-parádét" nézni napokig, akkor inkább kerüljük el ezt a nagyon érzékeny anyagot, és válasszunk inkább kevésbé kényes anyagból készült bútort.

Szép, fényes, így sokat világosít a szobán, de nagyon kényes - Fotó: pinterest



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat. Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik. "smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos. "Na, ja" - Naja A "Na, ja&q

A villamosforgalmat jelenleg irányító fényjelző kialakulása

Sokan naponta közlekednek villamossal, de vajon felmerült-e már bennük a kérdés, hogy vajon miért is így néz ki a villamost irányító lámpa? A piros, tilosnak megfelelő miért három egymás mellett lévő fehér pötty? A narancsot helyettesítő miért egy pötty? És a szabad utat jelző, miért kettő pötty egymás alatt? Kicsit utánajártam a kérdésnek, mert nem bírtam rájönni a logikájára. Érdekes magyarázat következik! A jelenleg alkalmazott – villamosforgalmat irányító – fényjelző készülék (úgynevezett holdfényjelző) optikáinak szimbólumai a korábban évtizedeken át alkalmazott „pajzs alakú” jelző jelzéseinek analógiájára készültek. A régebbi jelzőlámpákat az 1990-es években kezdték el lecserélni, a 2000-es évek végére jutottak el a végéig. Azért hasonlít a mostani logikája a korábban használthoz, mert annak idején így tették az átállást zökkenőmentessé. Összetéveszthetetlen! Ha közvetlenül az autós forgalmat irányító piros-sárga-zöld jelzőlámpa mellé is kerül, akkor is egyértelmű, hogy

Darázs kisokos

Méhek, darazsak, csípnek, szúrnak, mézet gyűjtenek, gömbölydedek, hosszúkásak, szőrösek, csíkosak... Sokak fejében keverednek a fogalmak, sokszor a gyerekeknek sem tudjuk hirtelen megmondani, hogy éppen melyik fajtával van dolgunk. Jöjjön a saját szubjektív nézőpontomból egy kis segítség, melyik, hogyan néz ki, mit érdemes róla tudni! A legaranyosabb Mind láttunk már a virágokra lomhán rászálló dundi szőrös fekete-sárga-fehér csíkos rovart, ők a poszméhek, vagy dongók. A közhiedelemmel ellentétben neki is van fullánkja (a fullánkosdarázs-alkatúak közé tartoznak), bár ritkán használja. Ezen kívül egy gyerekkori kísérlet kapcsán (a tenyerünkbe zártuk) elmondhatom, hogy harapni is tud, ha veszélyben érzi magát. Kétségkívül a legbarátságosabb természettel rendelkezik a fullánkosok között. Közeledtét hangos zümmögés jelzi, innen a dongó kifejezés. 2014-ben egyik faja, a földi poszméh az év rovara volt. Poszméh - Forrás: Wikipédia A legfélelmetesebb A darazsak kisebb,