Ugrás a fő tartalomra

Kevesebb takarítás, pár lakberendezési trükkel!

Hogyan takaríthatunk meg időt a takarítás során? A mostani írás már a lakberendezésnél kezdi letenni ehhez az alapokat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagokat, színeket, és formákat használunk. Összeszedtem pár, gyakorlatban is működő takarítási tippet!

A porszívózás és felmosás során az a cél, hogy minél kevesebb tárgyat kerülgessünk, a por, a kosz, ne gyűlhessen össze az egyes bútorok alatt, és a falnál, a bútorok mögött. Ez utóbbi nem csak undorító, hanem egészségtelen is, főleg, ha allergiás is van a lakók között. A megoldás, a falra szerelt, úgynevezett lebegő bútorok. Ezekből már nem csak szekrények, de ágyak is vannak. Bár, hogy például az alábbi Lago ágy mennyire masszív, azt tesztelni kellene. Ha valakinek van tapasztalata, bátran írja meg akár kommentbe is!

A lebegő ágy alatt könnyű takarítani - Forrás: Facebook @otthonlakberendezes
Maradva az allergiánál, és a pornál, kerüljük a fekete felületeket. Bármilyen jól is néz ki, a sötét színű felületek, főleg a fekete, sokkal inkább vonzza a port, mint a világosabb felületek. Ráadásul vizuálisan is jobban látható egy fekete polcon a por, mintha egy világos nyírfapolc poros. Tapasztalatom szerint a fekete felületek fél nap alatt már látványos port szednek össze, 1 nap múlva pedig már nyoma sincs a portalanításnak. Rossz hír, hogy a portaszító spray-k sem nyújtanak segítséget. Megoldás, ha valaki mégis szeretné a feketét becsempészni a lakásába, csak függőleges felületekre tegye (ajtók, fiókok első fala).

Fekete felületen jobban látszik a por, már 1 nap után - saját fotó

A por minimalizálására jó ötlet lehet, ha a plafonig bútorozunk. Rengeteg tárolóhelyet is kapunk pluszban, illetve a szekrények tetején meggyűlő pornak is búcsút lehet inteni, ha a szekrény a plafonig ér.

Ha a plafonig ér a szekrényünk, egy felülettel kevesebb, ahol portalanítani kell - saját fotó

A tenyérnyomok okozta bosszúságról nem kell egyik háziasszonynak sem mesélni. Főleg ott, ahol gyermek van. Ezért, hacsak nincs saját takarítónőnk, érdemes kerülni a lakkozott felületű bútorokat. Tény, hogy nagyon mutatósak, de képzeljük el, hogy nem csak a bemutatóteremben, hanem egy olyan lakásba kerül, amit használnak is. Főleg, ha a lakkozott bútorok nyomógombos ajtókkal párosulnak. Itt ugyanis elkerülhetetlen, hogy megfogjuk, rajta hagyjuk a kéznyomunkat. Ha nem akarjuk naponta törölgetni a zsíros foltokat, vagy a hét végi takarításig összegyűlt "kéznyomat-parádét" nézni napokig, akkor inkább kerüljük el ezt a nagyon érzékeny anyagot, és válasszunk inkább kevésbé kényes anyagból készült bútort.

Szép, fényes, így sokat világosít a szobán, de nagyon kényes - Fotó: pinterestMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…

Német "jövevényszavak" a magyarban - Frissítve!

A német nyelv tanulása során időről-időre belefutok olyan kifejezésekbe, szavakba, amiket mi is használunk a mindennapokban. Legtöbbjüket írásban talán még sosem láttam, de szóban annál inkább használják. A mi családunkban nincsenek német felmenők, sem emigráltak, mégis sokat hallottam az alábbiakat a szüleimtől, nagyszüleimtől. Valószínűleg velem a legtöbb ki is halna, ha rajtam múlna, mert én nem igazán használom ezeket a szavakat.
Most azt mutatom meg, hogy mi hogyan, minek a kifejezésére használjuk, és hogy a német nyelvben valójában mit is jelent. Persze lehetnek egyszerű véletlenek is, és az is könnyen előfordulhat, hogy nem is jövevényszavakról van szó, egyszerűen csak hasonlít a kiejtésük egymásra. Jöjjenek tehát az összecsengések és jelentéseik.
"smucig"- schmutzig A smucig szót mi a fukarság kifejezésére használjuk. Németül a schmutzig szónak is ugyanez a kiejtése, viszont azt jelenti, hogy koszos, piszkos.
"Na, ja" - Naja A "Na, ja" és a német Na…

Egyszerű gombás rizottó parmezánnal

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető rizottó receptjét szeretném most megosztani. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt kész van. Finom és laktató, bármilyen savanyúsággal tálalható.
Hozzávalók:rizsolajcsiperke gomba (lehetőleg ne konzerv)vöröshagymaparmezán sajtfűszerek
Elkészítés: Tegyük fel a rizsnek szánt vizet főni, míg felforr, mossuk jól át a rizst. Ha a víz már forr, dobjunk bele egy leveskockát, majd mehet bele a rizs, és fűszerek (én egy kis sót, őrölt borsot és egy kis petrezselymet használtam). Vegyük kisebbre a lángot a rizs alatt. Közben szeleteljünk fel egy fej vöröshagymát, mossuk meg a gombát, szedjük ki a szárát, kockázzuk fel (én kisebb és nagyobb darabokat is hagytam). Kis olajon üvegesre pirítsuk a vöröshagymát, és öntsük rá a gombát. Eközben a rizs valószínűleg már elfőtte a vize nagy részét, ha már csak kis lé bugyog a rizs fölött (ha megkeverjük, akkor nem marad a rizs fölött a léből), vegyük le a tűzről, hagyjuk állni, hagy szívja magába a maradék levet is.A gombá…