Ugrás a fő tartalomra

Házasságkötés utáni Canossa-járás

Az esküvő talán a nők egyik legboldogabb napja. Úsznak az örömben, de közben nem szabad elfelejteni, hogy számos ügyintézés is vár rájuk, mivel a legtöbb esetben, valamilyen módon megváltozik a nevük. De mi történik akkor, ha az első, személyt igazoló iratunk az új nevünkkel csak nem akar megérkezni? Okuljunk a következőből, vagy csak derüljünk a másik keservén.

A boldog, friss feleség belibben a közeli okmányirodába a házassága napján. Az ügyintéző lekezelő stílusával hamar kijózanítja, és visszarepíti a szomorú magyar valóságba. Nagy nehezen mégis sikerül eljutni odáig, hogy felveszik az adatait egy új útlevélhez. A címzett a két tanú, mert a pár már megy is vissza külföldre dolgozni, nem tudják megvárni a 8 napot. A két tanú kap egy kitöltött, posta által hitelesített meghatalmazást, amivel majd át tudják venni az útlevelet. Sima ügy. Lett volna.

Telnek a hetek, de csak nem érkezik meg az az útlevél, nem érkezik kézbesítési értesítő sem a postaládába. Miután letelik az egy hónap, az újdonsült feleség felhívja az okmányirodát, ahol készítette az iratot, hogy vajon, hol tart az ügy, és mire számíthat. Itt megtudja, hogy már régen, az ügyintézés utáni 7. napon már feladták az útlevelet a megadott címre. Ők nem tudnak segíteni merre van. Következik akkor a posta ügyfélszolgálata, ahol további információk derülnek ki. Kétszer is sikertelen volt a kézbesítés az adott hónap folyamán. Hogy miért? Annak nincs nyoma a rendszerben. Viszont már visszakerült a feladóhoz a levél. Ki a feladó? Azt nem tudják a postánál megmondani, csak az illetékes városi posta nevét, ahová visszakerült a sikertelen kézbesítést követően.

A feleség ekkor már 2 napja telefonálgat, mert a posta ügyfélszolgálatán kívül (amire 5 percet várt a vonalban) senki sem veszi fel a telefont, pedig mindenkit nyitvatartási időn belül keres. A célpostán megmondják, hogy a postafiókszám alapján hova érkezett vissza ténylegesen az útlevél. Ám ennél az okmányirodánál nagyban bizonygatják, hogy bizony náluk nincs, keressem meg egy másik város okmányirodáját, mivel ott próbálták kézbesíteni a levelet.

Rendben. Persze, itt sem lehet elérni az illetékeset könnyen, órákon keresztül, több napon is próbálkozik a feleség. Akkor próbálkozik a kormányablak központi telefonszámán, hátha tudnak segíteni elérni az adott okmányirodát. Ugyanazokat a telefonszámokat kapja, meg egy email címet, amiből kihagyják diktálásnál a kukacot, majd rossz helyre tetetik - küldéskor kiderült. Sebaj, megvan végre a jó email cím, de az üzenetküldő rendszer nem bírja kézbesíteni (betelt?). Második kör a kormányablak központi számán, egyből átirányították egy illetékeshez. Ő pedig közli, hogy bizony nem ott kell keresni, ahol eddig, hanem a feleség magyarországi állandó lakcíméhez tartozó illetékes okmányirodánál, ahol 1 évig őrzik. Itt pedig egy egyszerűbb meghatalmazással (elvileg nincs formanyomtatvány) átveheti egy ismerőse. Kap két telefonszámot, egy közvetlent meg egy központit. A közvetlent nem veszik fel, sőt, egy idő után átirányíthatták, mert bár kicsörög, de már számlálja a másodperceket közben. A központin meg a telefonkezelő próbál ide-oda kapcsolgatni, de sikertelenül. Felmerül a kérdés, dolgozik itt valaki???

A fotó illusztráció - Forrás: pecsma.hu


Ehhez az okmányirodához volt e-mail cím, amire írt is a feleség egy levelet, hátha sikerrel jár ezen az úton előbb, mint a telefonálgatással. A központi telefonszámon ismét a portás (?) próbál segíteni, és felhívja a figyelmet arra, hogy "ne tessék feladni, itt így megy". Egyszer csak sikerül, végre valaki felveszi a telefont, de hamar lelohasztja a kedélyeket, ugyanis náluk sincs a keresett útlevél. Sőt, az ügyintéző visszairányít azon város okmányirodájához, ahol próbálták kézbesíteni a levelet - és ahol napok óta próbálkozott már sikertelenül a feleség. No, akkor vissza a sikertelen telefonszámhoz, nem adja fel. Időközben megérkezik a válasz email a lakcím szerinti okmányirodától, mondván, ott kell keresni az útlevelet, ahol igényelve lett. Ez aztán az új info! Csak éppen jelen esetben ez sem állja meg a helyét, mert ott nincs - ez szerencsére már az elején tisztázódott. Nagyon képben van itt mindenki!

3 hete telefonálgatott a feleség, mire a központi telefonszámon felvették a telefont a valószínűsíthetően az útlevelet őrző okmányirodánál. Kiderült, hogy ő csak egy telefonközpontos, és csak kapcsolgatni tud, de felhívja a figyelmet arra, hogy több melléket is lehet csörgetni, mert az mind hozzájuk tartozik, amit a feleség el szeretne érni. Majd hozzátette: "Ne hagyja magát lerázni. Sajnos így megy." Sajnos tényleg. Az 5. melléket végre felveszi valaki, és három keserves, bizonytalan hét után végre kiderül, megvan, itt van az útlevél. Tehát a kézbesítési cím szerinti város okmányirodájában.

Első nekifutásra nincsenek jó hírek, mert szükség lenne egy két tanús meghatalmazásra a barátnőnek, amivel át tudná venni az útlevelet. Ilyennel viszont nem rendelkezik, csak a postai meghatalmazásra készültek. Ki gondolta volna? Lévén az újabb macerás körökre, úgy tűnik, hogy az ügyintéző szíve megenyhül, és mondja, jöjjön be a feleség barátnője a postai meghatalmazással, meglátják. Természetesen nem adták oda neki. Második körös telefonálás során a feleség sokkal határozottabban, és kérlelhetetlenül beszélt, nem hagyta magát lerázni. Itt egy probléma, meg kell oldani. A két tanús meghatalmazás eljuttatása nem volt opció, mert az újabb 1 hónapot jelentett volna a postának köszönhetően. A feleség külföldön feladja postára a meghatalmazást, 1-2 hét alatt talán megérkezik a barátnőhöz, ő munka után ki tudja mikor tud bemenni ügyfélfogadási időben az okmányirodához, és akkor még nem beszéltünk az útlevél külföldre feladásáról - puff, újabb 1 hónap. Szóval addig mesélte el újra a történetet, és érveit, amíg az irodavezetővel megbeszélve, a postai meghatalmazás alapján, mintha a postán vették volna át, másnap megkapta a barátnőm az útlevelet. Majd mindenféle elsőbbségi jelzéssel feladva a postán, a feleség az igényléstől számított kereken két hónap múlva kézhez is kapta új nevével ellátott útlevelét. 1 hónap csúszással, csomó idegeskedéssel, és több mint 100 elindított hívással.

Vajon meglesz a felelős? A fotó illusztráció - Forrás: infovilag.hu


Csodás mérleg. Vajon ki fogja megtéríteni ezt a feleségnek? A sok idegességet, a pénzt és időt, amit belefektetett. A postánál megtörtént panaszbejelentésnek lesz-e valami tényleges foganatja? Vagy arra hivatkoznak majd, hogy már nem dolgozik náluk az adott postás? Akkor már nem is lesz felelős?

Tanulság, a hasonló helyzetben lévőknek:
1. Ha megoldható, ne kérjétek postán az iratotok, hanem menjetek el érte személyesen! Vagy várjátok meg, míg elkészül, vagy kérdezzétek meg, mennyi ideig őrzik adott helyen. Persze, csak akkor, ha nem sürgős.
2. Ha már mindenképpen a postai kiküldést választjátok, akkor a postai meghatalmazás mellé egy két tanús "általános" meghatalmazást is hagyjatok a barátnál/családnál, aki hasonló helyzetekben eljárhat helyettetek.
3. Ha már megtörtént a baj, olyan telefonról próbálkozzatok, aminek a havidíjában benne van x perc, bármennyi hívást is indítasz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egyik legszebb saját készítésű ajándék

Először a Cotton Ball Lights közösségi oldalán láttam a csodaszép fotókat ezekről a különleges hangulatfényt adó"izzósorokról". Néhányszor jártam az oldalukon, de a mindössze 10 gömbös változatért sokalltam a közel 5000 Ft-ot, plusz szállítási díjat (fizetési módtól függően 900 és 1250 Ft). Végül nem rendeltem meg.
Aztán pár hét múlva beleakadtam a következő videóba:

És elhatároztam, hogy megcsinálom saját magam. Édesanyámékkal évekkel ezelőtt amúgyis megegyeztünk, hogy senki nem vesz a másiknak semmit, elég, ha együtt vagyunk ilyenkor. Ennek ellenére minden évben meglepjük egymást valami kis aprósággal, én próbálok kibújni az egyesség alól saját készítési ajándékokkal (karácsonyfadísz, mézeskalács).

Mi kell hozzá?
Rengeteg hímzőfonal - Jól járunk, ha amúgy is van otthon, és a színeket össze is tudjuk kombinálni. A többi az ízlésünkön múlik, hogy vidám, harsány, vagy valami bézses, mediterrán színvilágot szeretnénk viszontlátni. Érdemes a megajándékozott lakását ismerni.Ragas…

Törpesünit, de hogyan?

Az afrikai fehérhasú törpesünök háziasítása közel negyven évre tekint vissza. Ez nem túl hosszú idő. Ha azt is hozzávesszük, hogy Magyarországon ennél jelentősen rövidebb időről beszélhetünk, akkor nem is kell magyarázni, hogy nagy az információhiány a leendő gazdik körében. Nem egy tengerimalacról, nyúlról vagy hörcsögről van szó, amelynek a tartása már nem rejt titkokat, bármelyik állatkereskedésben pár mondatban elmondják a főbb tudnivalókat. Ami elég is. A törpesünik viszont még annyira "új" háziállatok, hogy aki felelős süngazdivá szeretne válni, annak alaposan, több forrásból is érdemes utánaolvasni a tartásának. Ebben próbálok segíteni mostani írásommal.
Évek óta vagyok törpesün tulajdonos, így számos dolgot megtapasztaltam, és elolvastam a tartásukkal kapcsolatban. A közösségi oldalakon több csoport tagja is vagyok, ahol újabb és újabb információkhoz jutok. Ellenben időről-időre elkenődöm, mikor olyan kérdéseket tesznek fel már süntulajok (tehát nem a sünbeszerzés el…

A hálószoba kompatibilis törpesün lak titkai

Közel öt éve tartok törpesünt, ezidő alatt pedig jópár furfangos, és kevésbé nyerő praktikát próbáltam ki. A cél persze kettős, egyrészt a törpesün számára élhető, a gazdiknak meg csöndes, sokáig tiszta ketrecet kell teremteni. Elmondom, én hogyan csinálom.
Az afrikai fehérhasú törpesünök kiváló társak olyan gazdik számára, akik például allergiásak a szőrre, tollra. A törpesün ugyanis nem allergizál, ezt én is megerősítem. Viszont nagyon kis szerethető állat, lehet simogatni (igen, tud szúrni, ha akar, de a törpesün gazdik ezt meg tudják szokni, és a törpesüni is megszokja, hogy a gazdit nem kell agyonszúrkálni, lelapítja a tüskéit), el is alszik rajtad, és viszonylag tiszta állat. Azért mondom, hogy viszonylag, mert a dolgát egy helyre (macskaalom) végzi, viszont imádja hajtani a kerekét, amiből kiszállni sem kíván, és oda is potyogtat. Így azt utána szépen szét is keni, meg a futás közben ki is potyoghat belőle. Persze képes bele is vizelni, ami meg kifolyik a kerékből.

Tippek törpe…